Článek
Každodenní otření linky, dřezu nebo sporáku by mělo být samozřejmostí. „Díky pravidelnému úklidu se nešíří nečistoty a vaření je pak mnohem příjemnější,“ radí Petra Doubková, podnikatelka a majitelka firmy EcoHaus. Alespoň jednou za dva týdny si ale kuchyně zaslouží i důkladnější péči. Jak na to, aby vám to nezabralo příliš času?
Rychlý úklid krok za krokem
Nemusíte trávit půl dne generálním úklidem. Když si osvojíte těchto pár jednoduchých návyků, kuchyně bude dokonale čistá - a bez zbytečné námahy.
1. Kuchyňská linka bez zbytečností
Zamyslete se, co všechno se na vaší kuchyňské lince nachází. Opravdu tam potřebujete mixér, papíry, nabíječky a další drobnosti? Nechte jen to nejnutnější – třeba bloček a propisku na seznam nákupu. Zbytek ukliďte. Čím méně věcí, tím snadněji se bude uklízet.
2. Čištění malých spotřebičů
Nikdo nechce, abyste dlouze čistili každý záhyb mikrovlnné trouby nebo ze spotřebičů odšroubovávali dvířka. Pro rychlý úklid stačí vysypat drobky z toustovače, v kávovaru spustit odvápňovací režim (čistění octem se nedoporučuje, protože může poškodit vnitřní součástky) a otřít každý spotřebič univerzálním čističem, který dáte na hadřík z mikrovlákna. Ocet nepoužívejte na nerezovou ocel – mohl by se vytratit lesk.

Spotřebiče, který každý den používáte stačí otřít jednou za dva týdny jen povrchověFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com
3. Prach není jen na lince
U úklidu v jakékoli místnosti platí, že se vyplatí jít od shora dolů. Začněte tak utíráním prachu na horních částech skříněk, lednici a postupujte níž. Máme tip, jak si usnadnit čas – na skříňky položte noviny, na kterých bude prach a mastnota ulpívat a stačí je při úklidu jen vyměnit. Ušetříte si tím práci i čas.
4. Dokonale čistý sporák
Pokud čistíte plynový sporák, vyjměte mřížky (pokud jsou znečištěné, nechte je odmočit) a otřete povrch pod nimi univerzálním čisticím prostředkem. Na sporák s elektrickými hořáky je nejúčinnější zředěný saponát na nádobí a varnou elektrickou desku stačí otřít mýdlovou vodou. Jakmile je horní deska čistá, otřete přední stranu trouby univerzálním čisticím prostředkem, bílým octem nebo zředěným saponátem na nádobí. Nezapomeňte na knoflíky a displej!
5. Opomíjený dřez
Právě v dřezu se nachází nejvíc nečistot a bakterií. Nebojte se proto použít chemické přípravky, které je zaručeně zlikvidují. Vyjměte sítko, které také důkladně umyjte, a nezapomínejte ani na vyčistění odpadu – třeba za pomoci tzv. Krtka (přípravek dostupný v každé drogerii). Vydrhněte také kohoutek a vyměňte houbičku (víte, proč má každá jinou barvu?).

Na vysypávání drobků z toustovače se často zapomíná, máte to ale hotové za pár minut a bakterie ze zbytků jídla se nebudou šířit do ovzdušíFoto: Oleg Opryshko, Shutterstock.com
6. Vykliďte ledničku
Možná není vhodná doba na důkladné čištění celé ledničky, ale projděte si police a vyjměte vše, co má prošlou dobu použitelnosti, otřete rozlité tekutiny a uložte věci na jejich správné místo. Vyplatí se projít si i balené šunky nebo sýry a srovnat si je podle data spotřeby tak, aby navrchu byly ty, které by mohly brzy „projít“. Zabráníte tím plýtvání.
7. Vyneste a vyčistěte koš
Odpadky vynést je samozřejmost, ale co samotný koš? Rychle ho vysajte, otřete vlhkým hadříkem nebo dezinfekčním ubrouskem. A pokud nechcete, aby zapáchal, kápněte pár kapek esenciálního oleje na víko nebo použijte pohlcovač zápachu.