Hlavní obsah

Jak na jarní únavu

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Připadáte si po zimě unavená?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Konečně je tu jaro. Ale oproti medvědům odpočatým díky dlouhému zimnímu spánku působí většina z nás dojmem pobledlých voskových figurín bez špetky elánu, často s kapesníkem u nosu. Zima byla příliš dlouhá a jarní únava nastoupila téměř okamžitě. Co teď s tím?

Článek

Únava, únava, únava

Naše orgány pracovaly po celou dlouhou zimu na plný výkon. Imunitní systém bojoval den co den s náporem virů a útočných bakterií. Trávicí soustava se potýkala s těžkou stravou méně bohatou na ovoce a syrovou zeleninu. Pohybový aparát si také příliš nezařádil a krevní oběh měl opravdu napilno, aby nás v rámci možností zahřál a udržel termoregulacii. Pleť nevypadá příliš zdravě, je možná lehce zsinalá, objevily se červené žilky a někdy i stopy po oparech. Organismus je oprávněně vyčerpaný. A přidá-li se malátnost, skleslost, bolesti hlavy, náladovost a podrážděnost, je třeba rychlé vzpruhy, abychom si to počínající jaro mohly náležitě vychutnat.

Vyplavte všechny jedy

Nedostatek tekutin může být prvotní příčinou únavy a bolestí hlavy. Aby se toxické látky vyplavily z těla, je zapotřebí vypít denně minimálně 2 - 3 litry tekutin. Skvěle zafungují ovocné a bylinné neslazené čaje i čaj zelený. Vhodným doplňkem jsou přípravky obsahující guaranu, ženšen, kofein, koenzym Q10, pupalku, echinaceu a Gingo bilobu. Svou roli tu mají i kopřivy, ze kterých můžete pít vývar a kombinovat tuto kúru se zdravými koupelemi.

Jednodenní půst

Tuto metodu praktikovaly už naše babičky, neboť se jako čistící proces výborně osvědčila. Dopřejte si jednou týdně absolutní půst, jen pijte hodně vody a čaje, a uvidíte, jak se budete cítit svěží a plná vitality. Pokud půst doplníte nějakou příjemnou aktivní zábavou, nebudete mít o svém pocitu hladu kdy přemýšlet.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vitamin C vám dodá energiiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Netvařte se kysele

Dodejte svému tělu potřebné množství vitaminu C, jehož denní spotřeba by se měla pohybovat kolem 100 mg. Zelená a listová zelenina, brokolice, paprika, květák, brambory, kiwi, šípky, citrusové plody, černý rybíz, jahody - to vše jsou chutné a bohaté zdroje vitaminu C. Céčko odblokuje stres a dodá energii a „šťávu" vašemu tělu.

Vitaminy z moře

Vitamin D se dříve dodával ve formě rybího tuku, což bylo pro některé velmi nepříjemné. Můžete si ho však dopřát v přívětivější formě. Třeba víkend na prosluněných úpatích hor, dovolená u moře, eventuálně solárium. Jídelníček s vysokým obsahem ryb, třeba i sardinek nebo tresčích jater, vám v boji s jarní únavou pomůže bez zbytečných chuťových anomálií.

Pro krásnější pleť

Aby se vám rozzářila tvář a povadlá pleť získala zpět svojí jiskru, je nutná hydratační kúra. Opakovanými přechody z tepla do zimy a dlouhodobějším pobytem v přetopených nebo klimatizovaných prostorách je pokožka maximálně vysušená. Můžete použít třeba přípravky Hydrance Optimale, které obsahují ideální poměr aktivních složek a pokožku průběžně hydratují. Složky odpovídají konzistenci lidského oka, trojice obsažených lipidů a termální voda Avène se zklidňujícím a protizánětlivým působením, to je účinný komplex této řady hydratačních prostředků pro ošetření pleti.

Při dodržování výše popsaných námětů se dostanete do kondice a uvidíte, že si jaro vychutnáte svěží a vyrovnaná.

Reklama

Související témata:

Načítám