Hlavní obsah

Jak na skandinávský styl ve vaší domácnosti

Foto: SCANDIshop.cz

Obývací pokoj ve skandinávském styluFoto: SCANDIshop.cz

K dosažení harmonie v interiéru nepotřebujete žádnou magii ani designera. Zapamatujte si několik základních pravidel skandinávského stylu. Dokonalé souznění v interiéru máte na dosah. Stačí si vše dobře promyslet a vybrat správné doplňky.

Článek

Skandinávský styl má hluboké severské kořeny a vyznačuje se elegantním vzhledem. Ideální skandinávský interiér je primárně zaměřený na funkčnost, čistý a velice jednoduchý vzhled. Využívá především přírodní materiály, jako je dřevo, kov, len či kůže.

Tip: Hledejte skandinávskou inspiraci v přírodě.

Přirozené světlo

Důležitým prvkem severského stylu je světlo. Prostory jsou proto navrženy s velkými okny, která propustí dostatek denního světla. To se odráží ve světlém interiéru, čímž prostor opticky zvětšuje. V bytech lze nahradit sluneční svit velkými stojacími lampami a stropním osvětlením.

Tlumené pastelové barvy

Skandinávský interiér vyznává tlumené spektrum barev. Místnosti však nejsou vůbec nudné. Právě naopak! Ve skutečnosti vypadají prostornější a vzdušnější. Do interiéru zakomponujte skandinávský nábytek v bílé nebo šedé barvě. Fádnosti zabráníte jednou výraznou barvou, která místnost oživí.

Základní pravidla severského stylu

Funkčnost

Jedním ze základních konceptů pravého skandinávského interiéru je maximální funkčnost a praktičnost. Díky tomu se stal tento styl velice žádoucí. Schovejte vše, co můžete. Vyhněte se zbytečným dekoracím. Zaměřte se na úložné prostory.

Čisté linie a hladké povrchy

Všechny základní prvky tohoto stylu jsou v čistých a přímých liniích. Působí vkusně a vytváří specifickou osobitost. Většina severských domovů používá hladké lamináty či masivní dřevo v přírodních odstínech.

Foto: SCANDIshop.cz

Závěsné křesloFoto: SCANDIshop.cz

Minimalistický nábytek i doplňky

Skandinávský styl používá moderní nábytek, který se vyznačuje minimalistickým designem. Laďte ho do světlých barev a kombinujte s ostatními doplňky a prvky. Mezi oblíbené dekorace patří moderní lucerny, proutěné košíky nebo vázy se sušenými květinami. Oblíbená jsou závěsná křesla, která podpoří chvíle relaxace.

Foto: SCANDIshop.cz

Sedací souprava SMART Foto: SCANDIshop.cz

Tipy od Scandi Shop

Trendem letošního roku jsou sedací soupravy v manšestrovém provedení.

Skandinávci často zdobí své domovy velkými keramickými vázami se sušenými trávami nebo květináči s čerstvými bylinkami.

Světlý prostor prohřejte kožešinou nebo kusovým kobercem s dlouhým vlasem. V chladných měsících oceníte hřejivé deky.

Reklama

Načítám