Hlavní obsah

Jak nejrychleji spalovat tuky? Známe způsob!

Foto: thinkstock

Litry potu neznamenají i velká množství kil doleFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřete v tělocvičně tak, že z vás lije pot, ale chcete se zbavit kil navíc... Pomůže vám ale vlastně cvičení? A kdy? Víme, jak efektivně pálit tuky!

Článek

Chcete vědět, kdy se tuk při vašem snažení pálí nejvíce? „Podle mého názoru řešit pálení tuků při jakékoli pohybové aktivitě vůbec není relevantní z hlediska redukce hmotnosti,“ říká fitness trenér Radek Mirovský z Health a Fitness clubu Olgy Šípkové. „Založit své snažení jen na dodržování intenzity aerobní aktivity vede ke zklamání, že to nefunguje,“ dodává odborník.

Kolegyně Radka Vandasová z Wellness Fittop souhlasí: „Při špatných stravovacích návycích nemůžete dosáhnout výsledků, i kdybyste cvičili do roztrhání těla.“ Chcete-li zkrátka kila shodit, bez správného jídelníčku a vynechání alkoholu vám to půjde velmi těžko, ne-li vůbec.

Hubnout můžete i vsedě

„Redukce tuku není otázka pouze doby, kdy trénujete nebo se nějak hýbete, ale je to otázka celodenní,“ pokračuje Radek Mirovský a doplňuje, že pohybem a samozřejmě stravou a životosprávou učíte organismus využívat tuky na pokrytí energie. „Fyzickou aktivitou tak naučíte metabolismus využívat tuky, a on to pak dělá i ve chvíli, kdy se vůbec nehýbete,“ pokračuje dál s tím, že jakmile se ale hýbat přestanete na dlouhou dobu (měsíce a roky), tělo tuto schopnost ztratí.

Foto: thinkstock

Tělo dokáže hubnout i ve chvíli, kdy necvičíteFoto: thinkstock

Víc svalů, víc vydané energie

Jak má takový pohyb vypadat? „Preferuji kombinaci posilování a kardio,“ říká trenér Radek Mirovský. Svaly vám pomohou ke zvýšení výdeje energie právě i ve chvíli, kdy zrovna necvičíte. Kardio pohyb slouží k učení metabolismu využívat tuk. „Posilování je vhodné zařadit dvakrát týdně, kdy procvičíte celé tělo. Aerobní činnost – běh, rotoped, orbitrek a další – 20 až 30 minut denně,“ doporučuje trenér. S tím, že je lepší málo a častěji než dvakrát týdně 90 minut.

Ani málo, ani moc

Co je ale důležité, aerobní aktivita by měla být intenzivní! „Tak intenzivní, abyste cítili, že jste schopni ji udržet dlouhodobě. Neřídit se tepovou frekvencí, ale frekvencí dýchání. Když vnímáte, že se dusíte, tak ubrat. Pokud můžete víc, tak zrychlit. Samozřejmě je dobré začínat pomaleji a po několika minutách zrychlit tak, abyste organismus nezahltili, ale zatěžovali ho postupně. Stejně zase končit pár minutami jen lehkým výklusem," podrobně popisuje odborník.

Pokud ale nezměníte to, jak a co jíte, jsou vám zásady správného pálení tuků při cvičení k ničemu. Proto vám držíme palce, aby se vám hubnutí povedlo. Co vy na to?

Načítám