Hlavní obsah

Jak oblékat zimní miminko? Tipy z Věciček pomohou

Foto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Foto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Pobyt venku a čerstvý vzduch je fajn. Vyvětraná miminka lépe spinkají, mají větší chuť k jídlu, najedená a vyspinkaná miminka jsou rázem příjemnější a známe to: spokojené miminko = spokojená maminka. Takže procházky určitě ano! Ale co když se miminko narodí v zimě a venku mrzne?

Článek

Miminka ještě nemají dobře vyvinutou termoregulaci, je u nich třeba dbát na správné oblékání, aby neprochladla ani se nepřehřívala. V zimě to maminkám někdy zamotá hlavu. Ale nebojte, taková věda to zase není a hlavně vám poradíme, jak na to.

Co znamená „o jednu vrstvu víc”?

Poučku o tom, že miminko má mít na sobě o jednu vrstvu více než maminka, jsme už slyšeli. Co to přesně znamená?

Jako spodní vrstvu dejte miminku bodýčko a dupačky do pasu. Doplňte jeden tenčí kabátek a jako vrchní hřejivou vrstvu zvolte overal nebo teplé dupačky a teplý kabátek. Zimní věcičky mohou mít spoustu osvědčených vychytávek:

přinechané rukavičky kabátku či overalu – skvělá věc! Hned o dva kousky na hledání a oblékání méně, navíc nesklouznou z ručičky.

dobře tvarované kapucky – mají hned dvě výhody. Zajistí teplo i zezadu na krček a miminku stačí jednovrstvá pohodlná čepička, protože teplo doplní právě kapucka.

kabátky na patentky – zapínání na patentky může být blíže ke krčku než zip, který by miminko mohl studit a dřít. Pokud máte kabátek na zip, nezapomeňte krček ochránit šátkem na krk.

Foto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Zimní overalek se spoustou praktických vychytávek zajistí teplo a pohodlíFoto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

A ta jedna vrstva navíc? To je deka nebo zavinovačka, do které miminko hezky zachumláte, aby se kolem něj udrželo teplo. V korbičce by nemělo zbýt okolo miminka moc volného místa, aby mrazivý vzduch neměl prostor. Jako vnější ochrannou vrstvu využijete fusak, vložnou tašku či krytí hluboké korbičky podle toho, jaký kočárek máte.

Nezbytné doplňky

V zimě se neobejdete bez hřejivých doplňků. Důležitou součástí zimní výbavičky je čepička, protože, jak známo, nejvíce tepla uniká hlavičkou. Pro zimní miminka vyberte čepičku z hřejivého materiálu, nejlépe podšitou bavlnou v oblasti čelíčka. Stačí čepka jednovrstvá, druhou vrstvu vytvoříte z kapucky.

Foto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Zimní čepičky vybírejte hlavně tak, aby skvěle sedělyFoto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Rukavičky oblékejte ještě před tím, než miminku dáte kabátek, lépe tak drží na ručičce a chlad se nemá kudy dostat pod ně. Ručičky zůstanou takto nejlépe ochráněné před prochladnutím. Skvělou variantou jsou také kabátky a overalky s přinechanými rukavičkami.

I nožičky miminek mají zpočátku problémy s dokrvením, bačkorky či ponožtičky tedy dobře vyberte, ať nepadají z nožiček. Bačkorky pro nejmenší miminka by měly mít pružný lem či zavazování.

Šálku miminku nedáte, na to je jeho krček moc krátký, vlastně skoro žádný. Řešením jsou šátky na krk, které zahřejí a zároveň zajistí, aby miminko nedřel a nestudil zip od kabátku. Pro malé miminko je vhodný jednovrstvý šátek z hřejivého materiálu. Dobře si prohlédněte, jak se zapíná, aby miminko netlačil.

A teď už zbývá jen vyrazit na tu procházku. Užijte si ji!

Foto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Na zimní procházce bude ve Věcičkách veseloFoto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Načítám