Hlavní obsah

Jak poznáte kamarádku vyděračku?

Foto: Thinkstock

Dokážete poznat, že vás kamarádka jen využívá a citově vydírá?Foto: Thinkstock

Reklama

Není nad dobrou kamarádku! Zajít na oběd, posedět u sklenky vína, probrat trápení s láskou, pomoci jedna druhé, když je zrovna třeba. Jenže, co když jste to jen vy, kdo poslouchá kamarádčiny strasti, kdo má pořád mokré rameno od jejích slz a kdo pokaždé vytáhne peněženku, když je potřeba zaplatit útratu? Není vaše kamarádka tak trochu citová vyděračka?!

Článek

Přátelství je láska, radost a dobrý pocit z každého setkání s kamarádkou. „Kamarádství by mělo být založeno na sdílení společných zájmů a na vyrovnané výměně pocitů, zkušeností, zážitků a pomoci. Pokud jedna strana svého postavení zneužívá a příliš bere, je zapotřebí si na takovou kamarádku dávat pozor,“ říká kouč partnerských vztahů Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

Odhalte vyděračku

Když se nad tím zamyslíte, tak rozpoznat, že vás kamarádka zneužívá, je velmi snadné. „Stačí si položit pár snadných otázek, a hned poznáte, jestli jde o skutečné přátelství, nebo jen o jednostranně výhodný obchod,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková.

Foto: Thinkstock

Kamarádství je vzájemná pomoc, ne jen jednostrannáFoto: Thinkstock

Pokud máte podezření, že zrovna vás se týká spíš ta druhá varianta, zkuste si upřímně odpovědět na následující či podobné otázky:

  • Kdo je ten, co se vždy přizpůsobí (jde do kavárny, kterou má ráda kamarádka, třikrát změní svůj program, aby se časově přizpůsobil kamarádce a podobně)?
  • Je náš vztah finančně vyrovnaný, nebo někoho stojí víc (kdo potřebuje často půjčit peníze, kdo dost často nemívá u sebe hotovost na zaplacení účtu v restauraci...)?
  • Kdo komu neustále pláče na rameni a potřebuje tahat z problémů (má na mě moje kamarádka čas, když mám problém? Vyslechne i moje trápení, nebo mě dusí jen tím svým)?
  • Kdo přebírá starosti o organizaci „dámských jízd“ (kdo bere auto, když je potřeba někam dojet, kdo dělá rezervace v restauraci, kdo objednává lístky do divadla a kdo vždy jen dorazí a užije si zábavu)?

Jakmile si na tohle odpovíte, bude vám jasné, jak na tom se svou kamarádkou jste. O mnoho těžší je k faktu, že máte kamarádku vyděračku, zaujmout ten správný postoj. „Přiznání si takového nerovného vztahu bývá velmi nepříjemné, těžké a bolestivé. A řešení takové situace je pak ještě těžší,“ varuje Lucie Horníková.

Tip redakce:Říkáte si, že se vás tohle netýká, protože se přátelíte spíš s muži? I to má ale svá úskalí! Přečtěte si článek Kamarádství mezi mužem a ženou neexistuje?.

Foto: Thinkstock

Býváte to právě vy, kdo vždycky organizuje dámské jízdy? Pozor na to!Foto: Thinkstock

Bohužel snazší je nevidět

Proto spousta lidí raději přivře oči a nepřipustí si, že je něco špatně. Je to jednodušší, protože oddálíte nepříjemný rozhovor, možná i hádku či rozchod s kamarádkou. Ale pokud nejste člověk, kterého vlastně baví pořád někoho zachraňovat a o vše se starat, jednou vám nervy dojdou. Obzvlášť, když kamarádky vyděračky začnou své požadavky stupňovat. „Nakonec pochopíte, že se vám nevrací tolik, kolik dáváte. Bude vás sužovat pocit, že jste zneužívány, pořád se od vás chtějí službičky, jsou na vás navalovány problémy toho druhého, jednoduše vám nebude příjemně,“ popisuje Aleš Kalina.

V tu chvíli je jedinou šancí se k problému postavit čelem a doufat, že kamarádka pochopí, co dělá špatně. „Častokrát ani druhá strana vlastně neví, že takto působí. Pokud se věci ujasní, může dojít k vytvoření hezkého vztahu, kde funguje perfektní komunikace a zázemí. Ovšem často se vztah také rozpadne a je třeba s tím počítat,“ varuje Aleš Kalina.

Každopádně je fér zkusit kamarádství opravit, ideální je následující postup:

  • Emoce pryč – Jakkoli jste rozčilené, zkuste se uklidnit a rozhovor s kamarádkou veďte klidně, bez výčitek, zvyšování hlasu a obviňování.
  • Buďte konkrétní – Jasně formulujte, co vám vadí. Uveďte konkrétní příklady a vysvětlete, co přesně je na tom špatně.
  • Vymezte hranice a stanovte pravidla – Sdělte kamarádce, že ji máte rády, ale takhle váš vztah fungovat nemůže. Dohodněte se, co vše je potřeba změnit (například už ti nebudu půjčovat peníze, už nechci poslouchat jen tvé stesky, protože i já mám trápení a podobně).
  • Naučte se říkat „ne“ – Buďte více asertivní. Pokud nemáte například čas na schůzku s kamarádkou, řekněte to. Pokud po vás chce něco, do čeho se vám nechce, odmítněte ji. Dobrá kamarádka to pochopí a rozhodně neočekává, že budete vždy v pozoru připravená plnit její přání.

Existují jen dvě možnosti, jak to všechno dopadne. Buď si vaše kamarádka uvědomí, že se nechovala nejlépe, a vaše přátelství se výrazně zkvalitní. Stejně tak se ale může urazit a odmítat, že by vás využívala, takže váš vztah skončí. V obou případech se vám ale nakonec uleví!

Tip redakce:Podobně se některé ženy chovají i ve vztahu s muži. Více se o tom dočtete v článku Ženy vyděračky aneb Jak se s nimi (ne)dá žít!.

Měly jste někdy takovou vypočítavou kamarádku? Jak jste to řešily?

Reklama

Související témata:

Načítám