Hlavní obsah

Jak prát, sušit a žehlit povlečení? Je tu přehledný manuál

Foto: VIOLET MOON s.r.o.

Foto: VIOLET MOON s.r.o.

Přejete si mít povlečení dlouho zářivé, plné barev, měkké a příjemné? Odborníci na bytový textil z internetového obchodu RodinnéBalení.cz vám poradí, jak na to, aby povlečení vydrželo dlouhá léta.

Článek

Kvalitní povlečení by mělo při správné údržbě zachovat svoje původní vlastnosti. Pokud vaše povlečení ztrácí s počtem vyprání barvu, dělají se na něm žmolky a celkově nevypadá tak dobře jako nové, může být chyba ve způsobu praní.

Pár dobrých rad pro začátek

Před prvním použitím – dřív, než budete své nové povlečení používat, vyperte ho samostatně (ochrana proti nechtěnému obarvení ostatního prádla zbytkovou barvou z výroby), a to raději dvakrát. Zbaví se tak prachu a chloupků, které se do něj dostaly cestou k vám domů.

Než začnete prát – pokud má vaše povlečení uzávěr na zip, zapněte ho dřív, než ho dáte do pračky. Zoubky zipu by se mohly zanést a zničit. Obraťte povlečení naruby, lépe se tak chrání barvy a vzory.

Bílé a barevné perte zvlášť – na oddělené praní dbejte vždy a správně používejte prací prostředky na bílé a barevné prádlo. Bílé vydrží i vyšší teploty, u barevného musíte být opatrnější, důležitý je ale také materiál povlečení. Pokud je vaše povlečení třeba černobílé, perte ho jen na 30 °C a případné skvrny přeperte ručně.

Prací prášek nebo gel – účinnější při odstraňování skvrn je prášek, gel se zase lépe rozpouští ve tvrdé vodě. Vždy vyberte pro jednotlivá praní vhodnější variantu.

Poraďte si s konkrétními materiály

Hladké bavlněné povlečení – bílou a světlou bavlnu můžete (ale nemusíte!) vyprat i na 60 °C, povlečení lze také klidně vyvařit. Na barevné stačí v pohodě 40 °C. Sušit v sušičce je možné, žehlit můžete na vysoké teploty, povlečení se vzory raději naruby.

Foto: VIOLET MOON s.r.o.

Bavlněné hladké povlečení BUDVAFoto: VIOLET MOON s.r.o.

Bavlněné krepové povlečení – nastavte pračku na 40 °C, odstřeďování ale pouze na nízké otáčky. Krepovému povlečení nechte v pračce dostatek místa, ať se nepoškodí jeho charakteristická struktura. Sušte na šetrný program a rozhodně nežehlete.

Foto: VIOLET MOON s.r.o.

Krepové bavlněné povlečení MIRIAMFoto: VIOLET MOON s.r.o.

3D povlečení – pokaždé perte pouze naruby! Teplotu vody v pračce nastavte podle toho, zda je povlečení z mikrovlákna, nebo z bavlny, na 30–40 °C. V sušičce nastavte program na jemné prádlo a žehlete jedině z rubu.

Foto: VIOLET MOON s.r.o.

3D povlečení s mandalouFoto: VIOLET MOON s.r.o.

Mikroplyšové povlečení – huňatý materiál vhodný pro alergiky perte naruby na 40 °C. Při máchání vynechte aviváž. Ze sušičky (šetrný program) ho vytáhnete krásně nadýchané, ale i na šňůře dokáže uschnout v rekordním čase. Nežehlí se.

Foto: VIOLET MOON s.r.o.

Hřejivé mikroplyšové povlečení s motivem pampelišekFoto: VIOLET MOON s.r.o.

Flanelové povlečení z bavlny – perte v rozsahu 40–60 °C, máchejte zásadně bez aviváže, sušičku nastavte na šetrný program. Žehlete z rubu, abyste horkem nepoškodili jeho jemný vlas, maximálně na 200 °C.

Reklama

Načítám