Hlavní obsah

Jak předejít jarní únavě

Jaro je období rozvoje a růstu. Opět se projeví obrovská životní síla Země, která stimuluje veškerý život. Podporu a osvěžení po těžké zimě potřebují zejména naše trávicí orgány.

Článek

Rozhovor s MUDr. Alexandrou Vosátkovou

Proč je třeba na jaře detoxikovat organismus?

V zimě člověk přirozeně sahá k výživným a těžším jídlům, která jej mají dotovat zejména energií. Jenže tato těžká potrava oslabuje trávení, a to je třeba na počátku jara obnovit. Naše tělo se těší na čerstvé vitaminy, enzymy, vlákninu, zkrátka první zeleninu. A to se zase odráží v tradici jarních jídel s množstvím mladých bylin. Detoxikace neboli povzbuzení trávicích procesů a nastolení nové, jarní rovnováhy jsou velmi důležitým rozjezdem do celého roku.

Není jarní únava do určité míry jen mýtus?

Únava jako taková je fenomén dnešní doby. Jsme tak zahlceni informacemi, povinnostmi, tlaky a nátlaky, že je div, že jsme dosud schopní vůbec fungovat. Moudrý člověk v zimě omezí fyzické aktivity, a tak si uchová sílu až do jara. Jenže civilizace nám takový režim neumožňuje a myslíme si, že nám to projde. Neprojde – přijde jarní únava.

Není jarní únava do určité míry jen mýtus?

Jak se nejčastěji projevuje a koho nejvíce postihuje?

Dostavují se pocity únavy, poruchy spánku, neklid, nervozita, nevýkonnost a nechuť k výkonu. Regenerace je velmi dlouhá.

Co nejvíc pomáhá?

Dle mých zkušeností pomáhá nejvíce perfektní výživa, pobyt venku a důraz na práci v souvislosti s přírodou. Tím myslím zahradu nebo alespoň truhlík na balkoně či aranžování květin. A co je krásnějšího než jarní slunce, rašící stromy anebo mláďata?

Jsou ještě nějaké další způsoby, jak v této době podpořit náš organismus?

Pro mě je důležité, aby to, co použiji, bylo v souladu s přírodou. A tak obvykle doporučuji Barley juice  – zelený ječmen společnosti Energy, který povzbudí metabolismus, ale navíc ještě podpoří systém jater a žlučníku a nastartuje očistu organismu. Pokud má někdo potřebu podpořit jeho účinek ještě pročištěním střeva, je vhodná jeho kombinace se sladkovodní řasou Spirulinou. Na očistu doporučuji Raw Ambrosii, která je včelím produktem – konkrétně speciálně upraveným pylem. Jako taková obsahuje obrovský potenciál obnovy všech tkání, a současně se její působení dá označit jako přírodní impuls pro život. Kombinací se Spirulinou se tkáně rády a radikálně po zimě obnoví.

Máte s tím osobní zkušenost?

Ovšem. Doporučuji jen to, čemu sama věřím a co jsem mnohokrát vyzkoušela na sobě. U produktů Energy oceňuji zejména soulad s přirozenými cykly člověka, jejich účinnost a současně bezpečnost. Navíc se na jaro vážně těším, tak proč si jej kazit únavou?

Reklama

Načítám