Hlavní obsah

Jak přežít návrat z dovolené?

Foto: Shutterstock

Vůbec byste ani nevybalila...Foto: Shutterstock

Reklama

Připadáte si po prvním dnu v práci po dovolené, jako byste týden fárala v dolech? Nejste sama. Přinášíme vám proto několik tipů, jak si návrat do každodenní reality ulehčit.

Článek

Kým jste byla ve volných dnech? Surfařkou? Tanečnicí? Plážovou kočkou? Není proto divu, že se vám hned nedaří se proměnit v „kancelářskou myš“. A nejen to. Mnohdy se stává, že lidé po návratu z dovolené upadnou do stavu blízkého depresi, nejsou schopni ničeho.

Americká lektorka a terapeutka Penney Peirce toto naladění nazývá podovolenkovou frustrací. Proč k ní dochází, popisuje takto: „Je chyba vyčleňovat některé časové období ze svého života. Žijeme teď a tady, ať máme dovolenou, jsme těhotné, nemocné nebo nezaměstnané. Všechen ten čas je náš a utváří náš život. Období volna nebo nemoci máme k tomu, abychom se v klidu obrátily samy k sobě, tázaly se, co chceme dál dělat a jak toho dosáhnout. Žádná nemoc ani úraz nepřichází náhodou, nýbrž ve chvíli, kdy se nám naše tělo snaží dát signál, že máme na svém životě něco změnit. V první řadě zpomalit a zamyslet se, co dál. Podobné je to s dovolenou. Během odpočinku je dobré promyslet si, co a jak chceme změnit na našem životě, až se vrátíme ,do všedních dní’."

Pokud pociťujete po návratu z dovolené výše popsaný stav, dejte si čas. Nedělejte žádná ukvapená rozhodnutí, zkuste se pomalu vrátit k původnímu rytmu, který jste měla před dovolenou, a ve chvílích volna přemýšlejte, co dál. Dopřejte si v nejbližších měsících vždy jeden prodloužený víkend, je důležité se na něco těšit! Věřte, že časem se vám váš budoucí směr ukáže.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Návrat po delší dovolené bývá těžkýFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Příští měsíc ve stejnou dobu

Možná ale nechcete na svém životě nic měnit. Přesto vás návrat z dovolené bolí. Inspirujte se našimi tipy (jsou většinou notoricky známé, ale v praxi málo dodržované):

  • Nespěchejte do práce hned po návratu z cizího prostředí, dopřejte si ještě aspoň den na aklimatizaci.
  • Prázdninové zavazadlo vybalujte pomalu a volným tempem třiďte i zážitky z dovolené.
  • Předem si promyslete, čím první den v práci začnete. Pracujte svým tempem, dělejte si přestávky, nesnažte se ihned vyřídit resty, které se vám na stole nahromadily během dovolené.
  • Spěte. Choďte na kutě aspoň o hodinu dříve než obvykle, důkladný odpočinek vám pomůže překonat stres ze změny prostředí.
  • Noste prstýnek, který jste si koupila na dovolené, položte si na stůl sbírku škeblí, nebo suvenýr ze zámku. Připomínka šťastných chvil vám zpříjemní pracovní den.
  • Už v letadle, autě či vlaku cestou z prázdnin si naplánujte další dovolenou nebo prodloužený víkend, a to nejpozději za měsíc. Když na vás v práci padne deprese, představte si detailně své nadcházející volné dny.

A jak jste na tom s návraty z dovolené vy? Napište nám na info@prozeny.cz své „ zážitky" z prvních chvil v realitě všedních dnů.

Reklama

Související témata:

Načítám