Hlavní obsah

Jak se bydlí v domě bez schodů?

Foto: Haas Fertigbau

Červené fasádní panely dávají domu neotřelý vzhled i zvenkuFoto: Haas Fertigbau

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohodlí a jednoduchost byly při zařizování tohoto domu hlavním kritériem. Přízemní bungalov neobtěžuje zbytečným běháním po schodech. Jako praktický ho určitě ohodnotí i ti, kdo tvrdí, že je lepší mít oddělenou kuchyň od obývacího pokoje. A věcí, kterými se odlišuje, zde existuje mnohem více. Podívejte se!

Článek

Bungalov Line 119 s dispozicí 4 + 1 a obytnou plochou sto dvacet metrů čtverečních je ideální jak pro starší lidi, kteří mají problém s chůzí, tak pro mladé rodiny. Zajet s kočárkem přímo do zádveří bez toho, aby se musel nosit a přenášet, není v domě bez jediného schodu žádný problém. A jízda může pokračovat dál. „Díky jednotné podlaze se zde nemusely osazovat prahy ani přechodové lišty, které by vadily v pohybu. Totéž platí o patnáctimetrové terase, která navazuje na obývací pokoj a tvoří přechod mezi domem a malou zahrádkou,“ popisuje Naďa Hurková z firmy Haas Fertigbau, která dřevodomek stavěla.

Foto: Haas Fertigbau

Na obývací pokoj navazuje patnáctimetrová terasaFoto: Haas Fertigbau

Foto: Haas Fertigbau

Světlý interiér doplňují černé pohovkyFoto: Haas Fertigbau

Foto: Haas Fertigbau

S červenou malbou a fasádními panely jsou sladěné i sedáky na židlíchFoto: Haas Fertigbau

Pro milovníky klasických dispozic

Mnozí považují za velmi praktické oddělení kuchyně od obývacího pokoje. I když se architekt zřejmě trochu inspiroval chytrou horákyní, neboť oba prostory zcela neuzavřel. V obývacím pokoji jsou instalované posuvné dveře v pouzdře, které po zavření oba pokoje oddělí, a otevřené naopak prostor spojí.

Na „půl cesty“ mezi kuchyní a obývákem je umístěn jídelní stůl. Hotové pokrmy není třeba nosit nikam daleko a nemusíte se stydět posadit k němu návštěvu, je v obýváku. Tato „veřejná“ část je situována na pravé straně od vchodových dveří. Vlevo se jde do ložnice a dvou dětských pokojů, z nichž jeden v současnosti slouží jako pracovna.

Foto: Haas Fertigbau

Jednoduchou ložnici zdobí barevně zvýrazněná čelní stěnaFoto: Haas Fertigbau

Foto: Haas Fertigbau

Do pracovny zvolil architekt decentní odstíny a červené doplňkyFoto: Haas Fertigbau

Nezbytné úložné prostory nabízejí vestavěné skříně v každé místnosti a technická komora i zádveří u vstupu. Zbytek místností má jen základní vybavení – postel, pracovní stůl, pár skříněk.

I když jde o dům přízemní, architekt sem zvolil dvě toalety. Jedna je součástí koupelny, druhá samostatná.

Foto: Haas Fertigbau

Dětskému pokoji dominuje bílý nábytek a světle krémová barvaFoto: Haas Fertigbau

Foto: Haas Fertigbau

PůdorysFoto: Haas Fertigbau

Foto: Haas Fertigbau

Zajímavý prvek fasády tvoří i dřevěné obklady pod střechouFoto: Haas Fertigbau

Světlé barvy oživila červená

Ačkoli je dům dostatečně prosvětlený velkými okny, podlaha a stěny byly zvoleny ve světlých odstínech. Přesto interiér nevypadá nudně. Oživila ho totiž výrazná červená barva, která se opakuje na některých zdech a dalších doplňcích.

Červené stěny se táhnoubytem stejně jako ona červená nit. Tímto odstínem je vymalovaná zeď mezi dveřmi na terasu a chodbou, kde pokračuje. V ložnici architekt zvolil barevnou stěnu v čele postele. V pracovně, kde by mohl výrazný odstín působit rušivě a snižovat koncentraci, najdete jen červené doplňky. Jedinou výjimkou je dětský pokoj, v něm dostala přednost světle krémová.

Červená barva však nebyla zvolena jen tak. „Objevuje se i na fasádě, kde tvoří zajímavou kombinaci bílá omítka a karmínově červená fasádní deska, která nevyžaduje prakticky žádnou údržbu. Totéž platí pro modřínové obložení v horní části fasády,“ říká Naďa Hurková. O tom, že je dům dotažený do posledního detailu, svědčí i pultová střecha se šikmými přesahy, které částečně chrání spolu s markýzou terasu před deštěm a sluncem.

Že si dovedete představit, jak tady trávíte krásné víkendy, jako byl tento? Za 2 596 000 korun může být váš.

Reklama

Související témata:

Načítám