Hlavní obsah

Jak se cítí nohy v zimě?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Naše nohy si zaslouží to nejlepšíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nohy neznají odpočinek - každý den, od rána do večera, nás nosí. A že toho mají někdy opravdu dost! Navíc mají prsty u nohou po většinu dne omezený pohyb a největší utrpení jim přináší právě zimní měsíce. Víte, jak se o své nohy správně postarat?

Článek

Pot nohám neprospívá

V zimní obuvi má noha stísněné podmínky pro pohyb, zhoršenou ventilaci a více se potí. Pot z části vstřebávají ponožky. Vlivem tepla pokožky se teplý vzduch nasycený odpařenou vlhkostí dostane až k podšívce boty, případně i k membráně a tam, kvůli chladu z vnějšku, už zkondenzuje na vodu. Jedna noha dokáže za den vypotit až 2 decilitry vody, pach potu se velmi lehce šíří a není to nic příjemného. Nadměrné pocení vede i ke zdravotním problémům.

Pozor na plísňová onemocnění

Nejčastějším onemocněním je mykóza, jež se projevuje bolestivými a svědivými prasklinami mezi prsty. „Pacienti si neuvědomují, že nohám je zejména v zimě třeba dopřát pohodlí a každodenní péči," říká MUDr. Gabriela Navrátilová. „Často nechají onemocnění dojít až do stadia, kdy je nutná intenzivní léčba dermatologa. Přitom pravidelným ošetřováním nohou by se potížím vyhnuli, ale k tomu jen voda a mýdlo nestačí. Vhodné je používat přípravky proti pocení nohou a čas od času praktikovat bylinné koupele. Na své nohy by neměli v žádném případě zapomínat pacienti s cukrovkou, křečovými žilami, těhotné ženy nebo starší a obézní lidé."

Foto: KeenDo přírody jen v kvalitní obuviOdpočinek a relaxace

Abyste měli nohy i v zimě jako v bavlnce, musíte na ně myslet jako na celek. Pravidelná hygiena nohám hodně uleví, ale rozhodně neškodí dát jim bonus v podobě osvěžující koupele. Ponořte nohy do nádoby s teplou vodou a přidejte koupelovou sůl pro zjemnění. Až se nohy dostatečně nahřejí, můžete začít s odstraňováním přebytečné kůže na chodidlech. Poté nohy důkladně opláchněte, vysušte, dostatečně promažte krémem a promasírujte. Pro lepší a rychlejší regeneraci kůže si oblékněte teplé bavlněné ponožky a dopřejte si alespoň půlhodinový odpočinek.

Výběr vhodné obuvi

Chůze v zimních podmínkách bývá často fyzicky náročná a vyčerpávající. Měli byste přemýšlet o tom, zda se budete pohybovat ve městě nebo máte v plánu dlouhou túru ve vysokohorském prostředí. Boty do zimní přírody musí být kvalitní, teplé, pohodlné, vysoké a nepromokavé. A hlavně musí na noze dobře sedět. Trekkingová obuv by měla být vždy o něco větší. Noha se musí do boty vejít i po celodenní túře, kdy zpravidla opuchne. Ženy by si měly pořizovat dámské modely, které respektují anatomické odlišnosti jejich nohou. Nejuniverzálnější je celokožená obuv s membránou (nejlépe goretexovou) nebo kombinovaná se syntetickým svrškem. Nepodceňujte ani výběr podešve, ideální je vibram, který tlumí nárazy a dobře se přizpůsobuje terénu.

Ponožky jsou základ

Nezapomínejme, že obutí nekončí u bot, a pozornost je třeba věnovat i ponožkám. Je vhodnější nosit jedny kvalitní ponožky než vrstvit několikery na sebe. Ty se mohou v botě shrnovat, posunovat a být vznikem nepříjemných puchýřů a otlačenin. Bez kvalitních ponožek se nedá využít komfortu, který boty poskytují. Pokud jste spíše aktivnější typ, investujte do teplých ponožek určených speciálně pro sport nebo do nízkých teplot.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedNakupujte ponožky pouze z kvalitních materiálůHitparáda ponožek

Na trhu se objevují stále nové „ponožkové hity". Novinkou jsou třeba ponožky s nanočásticemi stříbra, které má prokázané antibakteriální účinky. Tyto ponožky dokáží vstřebávat pot, likvidovat bakterie a eliminovat zápach nohou i po celodenním nošení. Zároveň slouží jako prevence plísní, mykóz a ekzémů. A ještě zbavují člověka pocitu studených nohou.

Opravdový komfort zaručí např. „hybridní ponožky KEEN". Dokonale izolují chodidla, vysoušejí boty, tlumí došlap a zabraňují otlakům. Perfektně anatomicky padnou, jsou od paty až po palec bezešvé a mají speciální vyměkčené zóny.

Absolutní novinkou a spíše vtipem jsou vyhřívané ponožky vyrobené z vlněné tkaniny, která je vyztužená vodivými nekovovými vlákny. Jimi proudí elektřina z baterií umístěných v botě, takže ponožka je skutečně vyhřívána. Zásoba energie však stačí maximálně na čtyři hodiny.

Takže až vyrazíte do přírody, udělejte pro pohodlí svých nohou maximum. Musí vám přece ještě nějaký ten pátek sloužit.

Související témata:

Načítám