Hlavní obsah

Jak se doma schovat před sluncem?

Foto: Möbelix

Chcete-li závěsy sladit s dalšími textilními doplňky, zvolte látku z metráže. Jinak sáhněte po hotových kusových závěsechFoto: Möbelix

Zatím si hřejivé sluneční paprsky jistě užíváte, ale až začnou být příliš dotěrné, budete nejspíš hledat způsoby, jak se před nimi chránit. Jako spolehlivé sluneční clony i stylové doplňky interiéru se osvědčí závěsy a rolety podle nejnovějších trendů.

Článek

Interiérové stínění sice není tak účinné jako to exteriérové, ale na druhou stranu je finančně dostupnější a snáze se instaluje. Při správném výběru vhodně doplní celkový ráz vašeho domova.

Závěsy jsou stálice, která plní hned několik funkcí. Zajišťuje soukromí, chrání před slunečními paprsky i nechtěným denním světlem (obzvlášť v létě, kdy slunce vstává podstatně dříve než mnozí z nás), ale navíc je svébytným a zútulňujícím prvkem.

Foto: Möbelix

Závěsy v sytých barvách a s výraznými vzory interiér oživíte, neutrálními kousky zase decentně doplníte. Elisa, 499 KčFoto: Möbelix

Hlavně zlehka

Aktuálně jsou hitem lehké a vzdušné textilie, a to i v případě zatemňovacích závěsů. Moderní látky to hravě umožňují. A vůbec nemusíte volit z tmavých odstínů! Je libo tyrkysová nebo hořčicová? Žádný problém. Pokud se s barvami raději držíte při zemi, sáhněte po béžové, krémové nebo světle šedé.

Foto: Möbelix

Závěsy lehoučké jako vánek, které svou texturou připomínají len. Eva, 649 KčFoto: Möbelix

V souladu s tímto trendem jsou průsvitné polotransparentní závěsy lehké jako obláček, které se vrství pro nadýchaný a ještě útulnější výsledek. Může to být třeba olivově zelená v kombinaci s krémovou nebo bílá doplněná tlumenou růžovou. V letních měsících budou působit osvěžujícím dojmem.

Foto: Möbelix

Zelenkavý závěs z biobavlny s hladce tkanou strukturou je jako chladivý dotek. Bio-Luise, 949 Kč za 2 kusyFoto: Möbelix

Nápadité rolety

Pokud dáváte přednost spíše minimalismu a chcete se vyhnout většímu množství textilu v oknech, pak sáhněte po roletách. Nabídka je široká: od klasických upínacích rolet přes skládací římské až po bambusové.

Foto: Möbelix

Upínací roleta decentně doplní moderní prostor. Je skvělou volbou třeba pro koupelnu. Daylight, od 299 KčFoto: Möbelix

Ty první se zpravidla vyrábějí z odolných textilií, které se snadno udržují, a hodí se zejména do moderního jednoduchého interiéru v severském duchu. Skvěle vypadají v šedém či tmavě modrém provedení.

Foto: Möbelix

Římské rolety jsou půvabným doplňkem, v sytých barvách krásně oživí i jednoduchý prostor. Maggy, od 399 KčFoto: Möbelix

Římské rolety působí zdobněji, můžete jimi proto klidně opatřit i rustikální obydlí. Nádherně se budou vyjímat v béžové, ale také žluté, starorůžové nebo šalvějové.

Foto: Möbelix

Stále oblíbenějším přírodním materiálem rolet je bambus. Pěkně vypadá ve světle i tmavě hnědé. Woody, od 349 KčFoto: Möbelix

Poslední jmenované si díky příjemnému a exotickému materiálu zamilují vyznavači přírodního i asijského stylu bydlení. Je jen na vás, zda zvolíte světlé nebo tmavší provedení.

Foto: Möbelix

Tzv. duoroleta plní funkci závěsů i záclon zároveň a vypadá velmi efektně. Thomas, od 429 KčFoto: Möbelix

Speciální kategorií jsou rolety typu zebra, nazývané také duorolety nebo rolety „den a noc“. Tyto rolety sestávají z dvou druhů látky, z nichž jedna je průsvitná a druhá neprůsvitná. Mohou se v různé míře překrývat a tak propustí do interiéru přesně tolik světla, kolik v daný okamžik potřebujete.

Reklama

Načítám