Hlavní obsah

Harry Potter v sukni

Foto: images.tvnz.co.nz

Škola kouzel je plná tajemstvíFoto: images.tvnz.co.nz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně po mnoha letech se kniha Čarodějnice školou povinné dostává i do České republiky. Vezměte své děti s sebou do čarodějnické školy a bavte se příhodami věčné potížistky Mildred. Ztište se, lekce čar a kouzel začíná!

Článek

O tomhle jste už jistě někdy slyšely: Kdesi v horách se mezi borovicovými lesy ukrývá tajemný hrad. Není to ale obyčejné panské sídlo, nachází se v něm kouzelnická akademie! A tak dívky, které byly obdařeny schopností kouzlit, tráví celý školní rok na Kouzelnické akademii slečny Krákavé, kde se učí mnoha kouzelnickým dovednostem. Vaří mocné lektvary, kouzlí a létají na košťatech.

Že vám to až nápadně připomíná příběhy Harryho Pottera? Tak to pozor! Hlavní hrdinka Mildred se začala kouzelnickému řemeslu učit už v roce 1974, kdy byl vydán první ze série románů Čarodějnice školou povinné (anglicky The Worst Witch, tedy doslova přeloženo Ta nejhorší čarodějnice). Svým perem ji oživila dnes již šedesátiletá britská spisovatelka Jill Murphy. A už tehdy byla kniha velmi populární.

Vydáme se tedy do kouzelného světa za Mildred, copatou hnědovlasou potížistkou, která rozhodně nebude nikdy patřit k premiantům třídy. Možná proto nesnáší svoji spolužačku Etel Svatouškovou, která, jak už její příjmení napovídá, je ztělesněním kouzelnické tradice a dokonalosti. Mildred však všechny Eteliny útoky dokáže odrazit, a to i s pomocí své kamarádky Maud Měsíčkové, mírně obtloustlé dívce s velkými kulatými brýlemi.

Foto: coolabi.com

I v čarodějnické škole se musíte učitFoto: coolabi.com

Do teď nebylo možné knihu v češtině vůbec sehnat. Děti se s příběhy Mildred Virválové mohly setkat pouze na televizní obrazovce ve stejnojmenném seriálu. Nakladatelství XYZ se však podařilo získat práva od britského vydavatele, a tak konečně po 25 letech vycházejí na konci dubna příhody z dívčí kouzelnické školy i u nás.

V porovnání s kouzelnickou sérií o Harry Potterovi je román Čarodějnice školou povinné mnohem stručnější a jednodušší. A právě pro to je jako stvořený i pro ty nejmenší děti. Skvěle se hodí jako pohádka na pokračování, než děti usnou. Není strašidelná, spíše prostá, milá, zábavná, psaná s lehkostí. Určitě vás mile překvapí i ilustrace, jejichž autorkou je sama spisovatelka.

A protože se oslava čarodějnic nezadržitelně blíží, máme pro vaše děti připravenou soutěž o deset těchto knih! A jak je vyhrát? Přijďte se svými dětmi oslavit pálení čarodějnic do parku Ladronka v Břevnově. Přijďte do stanu ProŽeny.cz, nechte děti namalovat jednoduchý obrázek a můžou knihu vyhrát! A když ne, je pro ně připravena alespoň drobná sladkost...

Foto: nakladatelství XYZ

Obálka knihy Čarodějnice školou povinnéFoto: nakladatelství XYZ

Jill Murphy: Čarodějnice školou povinné Vydalo nakladatelství XYZ 100 stran, 149 Kč

Reklama

Související témata:

Načítám