Hlavní obsah

Jak znovu získat chuť na sex

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Touha se dá opět přivolatFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Partner touží po milování, ale nás přemáhá únava, vztek, starosti. Sex je to poslední, na co máme náladu. Existuje řešení? Ano!

Článek

Nějak o něm v tu chvíli přemýšlíme jinak. Už jen myšlenky na fyzickou blízkost druhého jsou nám na obtíž. Je to normální? Stav sexuální deprese může přepadnout kohokoliv kdykoliv, ale čím víc je námi partner odmítán, tím hlouběji se náš sexuální život propadá do pasti beznaděje. Stačí věc neřešit tři čtyři měsíce a můžete se do očí dívat problému zvanému milenka. Na jednu stranu není divu. Když se problémy ignorují, může se tím zadělat na pěkný průšvih.

Sex nebaví?

Přesvědčit samu sebe, že má cenu se snažit dát věci do pořádku, je záležitost celkem složitá. Většinou totiž chybí síla a energie na řešení. A jak se to dá bez těchto vlastností zvládnout? Těžce. Když sex nepřináší potěšení, je hloupé partnerovi vyhovět jen proto, že chce on. Pak se dá vůči milování docela lehce a rychle vypěstovat odpor. Kéž by se tak dalo otočit kouzelným prstenem a proměnit se ve vášnivou společnici. To sice zařídit nedokážeme, ale víme, co udělat pro to, aby vás milování znovu bavilo, abyste se při něm cítila příjemně.

1. Přijďte tomu na kloub

Sáhněte si trošku do svědomí a popřemýšlejte, co vás vlastně nutí k tomu, abyste na milování pohlížela s opovržením nebo rozpaky. Většinou se hodně necháváme ovlivňovat okolím a přebíráme názory svých známých, kamarádů i rodičů. Nezaslechla jste v poslední době nějaký negativní názor na sex? Nevybavila se vám špatná zkušenost z mládí? Analyzujte svůj život týdny zpátky, ale i sexuální minulost.

2. Vytvořte si seznam

Špatné emoce a nechuť se musí vyvážit pozitivními vzpomínkami a pocity, aby „vnitřní váhy" nepadaly pouze na jednu stranu. Kdykoliv v mysli vypluje nějaký chmurný zážitek, vyrovnejte skóre milými událostmi. Sepište si seznam toho, co cítíte, ať vidíte černé na bílém, co vás teď momentálně drží při zemi. Upřímně si zaznamenejte: Na sex nemám vůbec chuť ani náladu. Naproti tomu věta v opozici by mohla znít: Po milování je mi ale nádherně. (Toto cvičení povzbuzuje žádostivost.)

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Naučte se vnímat svoji sexualituFoto: samphoto.cz/jiunlimited

3. Podlehněte představám

Imaginární sex braný jako zábava. Vykreslete si milování v situaci, kterou považujte za ideální. Místo, osvětlení, čas. Kdo je váš milenec? Co máte oba na sobě? Propracujte svůj snový sex do všech detailů, ale nesnažte se uvažovat nad tím, jestli by byl proveditelný i v reálném životě. Myšlenky na toto milování si vracejte každý druhý den. Jde o to naučit se vnímat svoji sexualitu a uvědomit si schopnost příjemné milování prožít - byť zatím jen ve fantazii.

4. Probuďte své smysly

Jakmile milováním opovrhujete a řadíte ho mezi nežádoucí, vyplývá z toho, že je vaše schopnost smyslového vnímání v útlumu. Ale jelikož se smysly neprobouzejí jen před a během sexu, lze je podnítit běžnými činnostmi. Dopřejte si potěšení - výbornou večeři, horkou čokoládu se šlehačkou, dotek saténové prádla na vaší pokožce, zahalení do nového parfému. Soustřeďte se na každé sousto, polknutí i nádech. Probuďte smysly, které zahálejí. Odmění se vám zvýšením vnímavosti.

Násilím se k něčemu přemlouvat, je nesmysl, proto svoji touhu „restartujte" skrz činnosti, které vám jsou příjemné. Hezky pozvolna - jako když ochutnáváte čokoládu kousíček po kousíčku a vychutnáváte si její rozpouštění na jazyku. Nikdo na vás nespěchá a vy si můžete otevřít mysl pro to, co sami chcete.

Reklama

Související témata:

Načítám