Hlavní obsah

Jak si doma říkáme? Lásečko i prasátko!

Foto: Thinkstock

Zkuste si spočítat, kolika něžnými slovíčky už jste oslovily svého partnera...Foto: Thinkstock

Reklama

Lásko, miláčku, brouku, zlato, ale taky bobíčku, broučínku či lásečko. Možností, jak oslovovat partnera, je celá řada. Někdo si život bez zdrobnělin nedokáže představit, jiný při slově koťátko padá do mdlob. Co o lidech volba přezdívek vypovídá? A co minimálně na veřejnosti nevypadá nejlépe? A co velká část mužů doslova nesnáší?

Článek

Jen málokdo si doma říká jen a jen jmény. V podstatě neexistuje domácnost, kde by si partneři občas neřekli nějakou zdrobnělinou, přezdívkou, k níž se váže nějaký příběh, nebo jen něžným či milým oslovením. Říkat si stále jen Pepo a Mileno je totiž trochu nuda. „Partnera oslovujete často, proto máte potřebu oslovení nějak obměňovat a zpestřit. A vzhledem k tomu, že ho také obvykle máte rádi, volíte oslovení něžná a zdrobnělá,“ potvrzuje psycholožka Anita Michajluková.

Někdy je to trochu moc

Co si ale budeme nalhávat, někdy už je to trochu přehnané. Sledovat, jak dáma v letech oslovuje svého stopadesátikilového manžela „lásečko“, může okolí snadno uvést do rozpaků. „Zdrobněliny ke vztahu patří, ale stejně jako v jiných oblastech, i tady lze zajít až do krajností, a to už bych považovala za poněkud podezřelé, zvlášť tedy ultra zdrobněliny,“ říká Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti. Lidé si totiž při pohledu na pár, který na sebe kdykoli a kdekoli neustále volá broučínku, bobínku, lásenko, sluníčko, kocourku či prdelinko, napadne nejčastěji následující dvě věci:

  • Proč mají proboha takovou potřebu ukázat světu, že se mají rádi?
  • Mají se vážně tak moc rádi, nebo je to jen divadlo?

Zdrobněliny totiž slouží především k vyjádření toho, jak moc máme toho druhého rádi. Je to tedy projev intimní emoce, která by měla být alespoň z velké části soukromou věcí.

Foto: Thinkstock

Potřeba dát najevo svou lásku je občas k zešílení a leckdy plácáme pěkné hloupostiFoto: Thinkstock

Tip redakce:Slova mohou nejen zahřát u srdce, ale také pořádně zranit. Přesvědčí vás o tom článek Věty, které vás i jeho bolí!.

S časem se vše mění

Faktem je, že druhy oslovení se v průběhu vztahu mění a vyvíjejí. V počátcích a v době nejvyšší zamilovanosti je to samý miláček a sluníčko, ale s příchodem dětí se z berušek stanou maminky a z broučků tatínci. A samozřejmě minimálně v kruhu rodinném, tedy hlavně před dětmi, to má svůj význam. Především těm nejmenším tím jasně říkáte, jak to v rodině chodí.

Ovšem leckdy se maminy a taťkové usídlí i v ložnicích, což nemusí být příliš sexy. Mnozí muži to těžce nesou, protože v posteli nechtějí být hodným taťulou, nýbrž nezkrotným býkem. Stejně tak nechtějí, aby s nimi bylo mluveno jako s malými dětmi, k čemuž má bohužel řada žen sklony. Přestože před narozením miminka nepatřily žádné extrémní zdrobněliny do jejich slovníku, nyní jich je spousta. „Plést si partnera s dítětem a najednou ho zahrnovat zdrobnělinami není rozhodně dobře. Muže to musí štvát, tedy pokud již nerezignoval,“ popisuje Anita Michajluková.

Ale ať už si doma říkáte jakkoli, nejdůležitější je jen to, abyste to mysleli upřímně. I tak něžné slovo jako „miláček“ totiž může s přídavkem trochy ironie vyznít velmi nepříjemně.

Tip redakce:To, jak vám partner říká, skutečně neznačí, jak moc či málo vás miluje. O tom vám toho víc napoví náš Test: Miluje vás ještě?.

A jak si doma říkáte vy? Milujete zdrobněliny, nebo z nich máte osypky?

Reklama

Související témata:

Načítám