Hlavní obsah

Jak si užít dovolenou bez přibírání?

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas dovolených je za dveřmi a vám se v hlavě honí obavy, jak strávit pohodovou dovolenou a nevrátit se s kilogramy navíc? Poradíme vám, jak to zvládnout s bravurou a bez starostí.

Článek

Právě období dovolených nahrává dvěma nepříjemným věcem – hladovění, nebo naopak přejídání.

Když si chceme ukrátit dlouhý čas na pláži nebo u bazénu, sníme často spoustu nezdravých a kalorických jídel, která jsou po ruce. Hamburgery, hranolky, bagety naplněné po okraj majonézou a uzeninami, sladké sušenky, čokolády a mnoho dalšího. A aby toho nebylo málo, sami sebe chlácholíme slovy: „Vždyť mám přece zaslouženou dovolenou, tak si to musím pořádně vychutnat!“. Jakmile se ale vrátíme domů a stoupneme si na váhu, právem se zhrozíme.

Zkuste proteinová jídla a nápoje KetoDiet. A jídelníček máte hotový

Pokud máme na své dovolené spoustu aktivit, výletů nebo prohlídek pamětihodností, sklouzneme k druhému extrému, kterým je hladovění. Protože jsme zapomněli na svačinu, ráno se nestihli kvalitně nasnídat a oběd odbudeme opět nějakým rychlým jídlem, chudým na živiny a většinou ale bohatým na cukry. O to víc to ale doženeme u večeře.

Nejen, že tím negativně ovlivňujeme naše tělo, ale také naši psychiku a vnitřní pohodu. Můžeme být nervózní, roztěkaní i nepozorní. Mnohem častěji nás také začnou svádět „chutě“.

Jak z toho ven? „Nezanedbávejte přípravu svého jídla a nezapomínejte ani na dodržování pitného režimu,“ říká Martina Dvořáková, výživová specialistka proteinové diety KetoDiet. „Ráno si dopřejte plnohodnotnou snídani například ve formě míchaných vajíček, oblíbené zeleniny, pár ořechů a nějakého kousku ovoce. Pochutnejte si na dobrém čaji. S sebou na výlet si vezměte opět nějakou zeleninu, ovoce, můžete i proteinovou tyčinku, pro případ, že už budete mít opravdu hlad. A láhev s vodou nebo slabým čajem by měla být samozřejmostí.“

Grilujte kvalitní masa a zeleninu

Jen málokdo by odolal letnímu grilování s přáteli. Když budete vybírat na takovou událost potraviny, vyhněte se v obchodě regálům s nekvalitní uzeninou a sáhněte raději po kvalitním mase a zelenině. Například směs grilovaného lilku, cukety, rajčat a žampionů je ke šťavnatému steaku naprosto úžasná.

Říkáte si, že bez „jednoho“ vychlazeného pivečka nebo 2 dcl vína by to nebylo ono? Pozor na to! Právě alkohol je (nejen) při hubnutí skrytou hrozbou. Obsahuje často vysoký podíl cukrů a je vysoce kalorický. 1 gram čistého alkoholu obsahuje 2 x více energie, než kolik obsahují cukry a bílkoviny. „Protože se navíc jedná o tzv. prázdné kalorie, tělo je nevyužije pro svou běžnou činnost a ukládá je přímo do tuků,“ dodává Martina Dvořáková. Na tvrdý alkohol v parném létě raději zcela zapomeňte, a pokud už musíte, sáhněte raději po vychlazeném vinném střiku. Skutečnost, že jste celý den šlapali na kole, a můžete si „dát do nosu“, je mylná. Jak v jídle, tak i alkoholu je střídmost důležitá.

Patří ovoce do diety?

Ani s konzumací ovoce to není tak jednoduché, jak se zdá. Ovoce obsahuje vysoký podíl cukrů. Věděli jste to? Meloun, broskve a hroznové víno fungují jako skvělé osvěžení. Nicméně je důležité, v kolik hodin a v jakém množství je konzumujete. Nejvhodnější dobou, kdy si ovoce, dát je ráno nebo jako dopolední svačina. Sáhněte po jahodách, malinách, jablkách nebo třeba švestkách a klidně si na menší porci pochutnejte.

Proteinová zmrzlina, po které nepřiberete. S KetoDiet

Léto bez zmrzliny?

To nejlepší nakonec! Zmrzlina. Vždyť kdo by si v létě nedopřál takovou dobrotu? Pokud se snažíte zhubnout, neměli byste to se zmrzlinou určitě přehánět a vždy si dobře rozmyslete, jak velkou porci si kupujete. Po jedné nepřiberete, ale dávat si ji každý den? To už nezní jako dobrý nápad. Když si ji budete chtít připravit doma, volte jogurtový nebo tvarohový základ, do kterého přidáte oblíbené rozmixované ovoce. Chcete vyzkoušet zmrzlinu, po které rozhodně nepřiberete? Dejte si KetoZmrzlinu – i tu si jednoduše připravíte u sebe doma.

Další tipy jak nepřibrat o dovolené si můžete přečíst na www.ketodiet.cz

Reklama

Související témata:

Načítám