Hlavní obsah

Dokonale vyžehlit košili? S námi hravě!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vyžehlit košili dá nejvíc práceFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Máte muže puntičkáře, který si neustále stěžuje, že mu neumíte vyžehlit límeček u košile? Mezi námi: košile jsou skutečně nejpracnější, ale nebojte se, my vám s tím pomůžeme. Máme pro vás několik rad a tipů, jak žehlení zvládnout, a ještě příjemně.

Článek

Pojďme ale hezky popořádku, tedy lépe řečeno od konce - nejdříve vyžehlíme a pak si řekneme, jak prádlo k vlastnímu žehlení připravit.

Žehlíme košili - krok za krokem

Košile se žehlí nejlépe, pokud není úplně suchá, spíše mírně navlhlá. Vlákna si to totiž ''pamatují''. Přeschlá košile je katastrofa. Pokud ale přesto košili přesušíte, nevadí, poradíte si kropítkem na vodu (buď ručním nebo tím v žehličce). Zkrátka chce to napařovat.

První se žehlí rukávy, protože prý nejsou nikdy vidět (muž si ve společnosti většinou sako nesundavá), potom záda, následuje přední díl, manžety a nakonec límeček (ten je naopak vidět pořád). A pozor, až budete žehlit stranu, kde jsou knoflíky, vezměte to radši z druhé strany, jde to líp!

Aviváž nebo škrob?

Máchání v aviváži má svoje plus, látku zjemní a pak i tvrdší materiál jde mnohem lépe žehlit. Někdo používá i tekutý škrob, ale to není vždy nejlepší řešení. Košile se sice krásně vyžehlí a provoní celý byt, ale bohužel na trhu jsou k dostání pouze škroby bílé, které zanechávají světlé mapy. Tedy my jsme spíše pro aviváž.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Čas vám ušetří nežehlicí materiályFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Žehlení je radost!

Když máte před sebou horu prádla, která se vám během týdne nakupila, bude nejlepší, když se na ni vrhnete hned. Protože pak vám košile, halenky a další oblečení bude ještě přibývat. A jak si žehlení zpříjemníte? Pusťte si třeba radio, oblíbený film nebo si počkejte na ten pravý pořad v televizi. Když se zakoukáte do děje, ani si nevšimnete, jak vám žehlení ''odsejpá'', a než se nadějete koš budete mít prázdný.

A pro ty, kteří žehlení opravdu nesnáší, máme pár tipů.

Tipy pro nežehlící typy

  • kupte košile, které jsou ušity z materiálu, který se nemusí žehlit
  • použijte sušičku - prádlo nejen usuší, ale i parní žehličkou vyžehlí
  • odneste prádlo na mandl
  • pořiďte si paní do domácnosti
  • přemluvte manžela, ať si to jednou zkusí sám

Reklama

Načítám