Hlavní obsah

Jak telefonovat z dovolené a ušetřit

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Volání ze zahraničí se stále zlevňujeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Chystáte se na dovolenou do zahraničí? Baví vás sdílet se svými blízkými aktuální zážitky? Díky mobilním telefonům s nimi můžete být v kontaktu prakticky kdekoliv a kdykoliv. Obáváte se, že vám účet za telefon zkazí načerpané dojmy? Dobrá zpráva: ceny za volání ze zahraničí trvale klesají! Následuje několik užitečných rad.

Článek

Zjistěte si roaming!

V dnešní době už není problém použít svůj vlastní telefon s tuzemským číslem téměř v celém světě. Vyrazit však jen tak do zahraničí a nezjistit si, jak to v cílové zemi s mobily je, může připravit nejedno zklamání. V horším případě vám telefon nebude fungovat vůbec nebo se po návratu dočkáte nepříjemného překvapení ve formě účtu s ne zrovna očekávanou sumou. „Vyúčtování hovorů nás přišlo ještě na jednu malou dovolenou," potvrzuje s povzdechem rozčarovaná paní Marie.

Předtím, než sbalíte kufry a nasednete do letadla, si nezapomeňte ověřit, zda máte u svého operátora aktivován roaming. Důležité je také překontrolovat, zda váš telefon v zemi, kterou se chystáte navštívit, funguje. To můžete snadno na webových stránkách vašeho operátora. Pomocí vyhledávače si přesně podle cílové země a typu telefonu zjistíte, jak to s vaším mobilem je. „Přesvědčte se, že máte číslo uloženo v mezinárodním formátu. Pro volání do české mobilní nebo pevné sítě je nutné mít před číslem předvolbu +420," radí operátor Marek.

Pokud se váš telefon nedokáže naladit na tamní síť, není ještě třeba zbavovat se jej a kupovat nový. Správný přístroj se dá od operátora i pronajmout!

Využijte Eurotarif

Pro volání v rámci zemí Evropské unie je vhodný Eurotarif, který nabízejí všichni operátoři. S tímto regulovaným tarifem za minutu hovoru zaplatíte necelých 13 Kč. Ceny SMS zpráv letos dokonce klesly o více než polovinu! Namísto původních deseti korun zaplatíte za jednu jen necelých 3,50 Kč. Tarif se však týká pouze členských zemí EU a nezávislých ekonomicky silných zemí, jakými jsou Norsko, Lichtenštejnsko a Island. Zcela mimo hru jsou tak například u Čechů nejoblíbenější dovolenkové destinace Chorvatsko či Egypt. Při porovnání cen volání všech operátorů zásadní odlišnosti nenaleznete.

* PH - příchozí hovory; OH - odchozí hovory

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mezi roamingovými tarify můžete přepínatFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tarif volte s rozvahou

Operátoři kromě Eurotarifu nabízejí také vlastní roamingové tarify, které vám leckdy zajistí mnohem výhodnější podmínky pro komunikaci s domovem. Platí pro vybrané země, a to jak mimo, tak v rámci EU. Pokud se chystáte do Chorvatska, Tuniska, Egypta, Slovenska, Itálie nebo i dalekého Thajska či Malajsie, vyplatí se vám využít díky levnému volání a půl hodiny zdarma na příchozí hovory O2 Smart Roaming. U tarifů Cestovatel a Passport vstupuje do hry ještě sestavovací poplatek. Ten je u T-Mobile 34,51 Kč a u Vodafone 22 Kč za každých započatých 20 minut.

Operátoři také nabízejí možnost mezi roamingovými tarify téměř libovolně přepínat. Zároveň ale upozorňují na to, že změna tarifu může trvat až několik dní.

Ať už se chystáte letos kamkoliv, zamyslete se nad vhodným tarifem ještě před odjezdem a vyberte si jej podle destinace, kam máte zrovna namířeno - vyplatí se to!

Reklama

Související témata:

Načítám