Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Muž u porodu? Symbol jeho ponížení!

Foto: Thinkstock

Přijde vám přítomnost partnera u porodu samozřejmá? Náš chlap je přesvědčen o tom, že na tom není ani špetka ničeho normálního!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porod? Bolí! Ale musí u toho být i partner? Je správné, že doba velí všem mužům, aby stáli po boku své partnerky na porodním sále, a když ne, tak jsou srabi? Takhle to vidí chlap!

Článek

Když rodila naše čtenářka Jana, nikoho by ani nenapadlo, že by její manžel měl být přímo u porodu. Ale dnes! Všechno se obrátilo! Přečtěte si její celý dotaz, který dorazil na e-mail jaktovidichlap@prozeny.cz i s odpovědí Josefa Hausmanna.

Čtenářka Jana:„Žiji již 34 let v relativně spokojeném manželství a mám tři děti. V době, kdy se mi narodily, ještě nebyla móda přítomnosti mužů u porodu tak rozšířená jako dnes. A abych pravdu řekla, nerozumím tomu a nechápu, proč se tento jev tak masově rozšířil. Naše babičky ani nás by něco takového nenapadlo a považovaly bychom to za velmi nevhodné. Velmi by mě zajímal váš názor.“

Vážená paní Jano, s úlevou konstatuji, že mezi tazatelkami se může vyskytnout i inteligentní bytost. Po několika posledních dotazech jsem již nad jejich příčetností začal lámat hůl.

Váš dotaz je totiž zásadní. Fenomén (nucené) přítomnosti mužů u porodu totiž symbolizuje epochální zlom – proměnu muže z pyšného dobyvatele navoněné a tajemné vaginy v porobeného knechta, ochotného stát se otrockým svědkem úplně jiné tváře téže vaginy.

Ženin klín má být (a vždycky byl) pro muže symbolem rozkoše, slasti a neřesti. Tak to bylo správně, protože to tak fungovalo po tisíciletí ku prospěchu lidského rodu. Ženy se nikdy neodvážily mužům (kromě lékařů) ukazovat i odvrácenou stránku věci – že je to i symbol krve a utrpení.

Každá doba má svoji symboliku a posun symbolu ženského klína tímto směrem reprezentuje i posun postavení muže ve společnosti. Znamená to totiž potvrzení mužovy podřazenosti: je donucen jít někam, kam vlastně nechce a z čeho má strach, na co není (geneticky) připraven, protože to nikdy po mužích nikdo nevyžadoval. Je konfrontován s utrpením jemu drahé bytosti, které vlastně zavinil. Nad jeho hlavou se v porodním sále vznáší třemi vykřičníky zakončený doživotní příkaz: Podívej, co jsi provedl, tak odteďka se budeš, holenku, snažit! A svou přítomností sám sebe usvědčuje z viny.

Někteří odborníci (sexuologové, psychologové) pochopitelně přítomnost mužů u porodu nedoporučují. Jedná se o další neblahý fenomén dnešní neblahé doby, která přeje všemu, co staví dosavadní klasické hodnoty na hlavu – od záměrného úpadku kultury a vzdělanosti po feministická a politicky korektní doporučení, jako je přítomnost muže u porodu. Takovým doporučením je dávána zelená, a pak se lidé diví úpadku mužství.

Bodejť by moderním mužům neubývalo spermatu, když se zde záměrně vytváří bezpohlavní generace, která se stává snadnou obětí prodavačů braku v shopping centrech a volebních sloganů na billboardech. (Fuj, to je čeština).

Reklama

Související témata:

Načítám