Hlavní obsah

Jak vybrat nový plot

Potřebujete nový plot a nevíte si rady s výběrem? Představíme si současné trendy oplocení.

Článek

Téměř každý majitel rodinného domku se jednoho dne zadívá na svůj starý plot a pustí se rychle do shánění nového. Jenže jaký vybrat? Druhů je na trhu spousta, obchodních názvů ještě více. Pojďme si některé představit.

Klasické pletivo

Klasické pletivo je tvořeno čtyřhrannými oky a v současnosti jsou na trhu dvě varianty povrchové úpravy, které nevyžadují žádnou údržbu. První je pozinkovaná, druhá pak pozinkovaná a ještě k tomu poplastovaná, čímž je zajištěna ještě delší životnost. V dnešní době je možné klasické poplastované pletivo sehnat ve všech možných barvách.

Použití svařovaného pletiva pro oplocení rodinného domu

Svařované pletivo

Jde o pletivo bodově svařované, tím pádem lépe odolává domácím čtyřnohým hlídačům. Drát svařovaného pletiva je pozinkovaný a poplastovaný. Svařované pletivo je k mání s různou sílou drátu a velikostí jednotlivých ok (a tak si na své přijde i náročnější zákazník). Další jeho výhodou je jeho snadná montáž. Svařované pletivo je totiž samonosné, a tak odpadá boj s napínacími dráty, kterému se u klasického pletiva nevyhnete.

Plotové panely

Oplocení někdy označované také jako plotové dílce či průmyslové oplocení uzavírá výčet tří nejčastěji používaných druhů oplocení. Plotové dílce existují ve variantě 3D, která se vyznačuje horizontálními prolisy. Další variantou jsou plotové panely 2D, kde jsou všechny horizontální dráty zdvojené, což přispívá k vysoké pevnosti a stabilitě. Na trhu kromě zinkových existuje několik barevných variant, ale můžete si koupit i plotové panely bez povrchové úpravy a nechat si je nalakovat, dle vlastní fantazie.

Využití plotových dílců pro oplocení novostavby

Gabionový plot

Módní záležitostí se v současné době stávají také gabiony, které se skládají z jednotlivých gabionových sítí vyplněných kamenivem. Gabiony jako takové byly primárně navrženy jako opěrné zdi problematických svahů. Pokud chcete vkusný, majestátní plot (resp. zeď), který vytvoří dokonalé soukromí a odhluční nežádoucí zvuky z ulice (nebo od sousedů), gabionový plot tyto požadavky splní do puntíku.

Gabionová zeď jako řešení oplocení přední části parcely

Kované ploty

Jde o již poměrně rozšířený druh oplocení. Dříve byly kované ploty spojovány výhradně se zakázkovou, a tím pádem velmi drahou výrobou. Díky tomu evokují dojem elegantního až luxusního oplocení. V současnosti se dají sehnat i sériové kusy za příznivější ceny, přičemž dojem honosnosti zůstává zachován. Poměr cena/výkon tak u kovaných plotů vychází velmi dobře.

Samozřejmě existují i další varianty oplocení. Jen je třeba si ujasnit nároky na nové oplocení a finanční rozpočet, některé typy oplocení vás totiž mohou vyjít také poměrně draze.

Reklama

Načítám