Hlavní obsah

Jak vypadá absolutní milostná slast?

Foto: isifa

Spokojenost v sexu prý není v počtu orgasmů, ale ve sdílení hezké chvíle, odhalil výzkum. Máte to také tak?Foto: isifa

Reklama

Sexuální uspokojení je považováno za barometr vztahu. Je s ním opravdu všechno „lepší“ a jednodušší? Člověk by odpověděl, kdyby vrchol spokojenosti mohl popsat. Co to vlastně je? Jak se k němu dostat?

Článek

Pořád se mluví o partnerské spokojenosti, sexuálním uspokojení a milostné rovnováze. Jak tyto pojmy lidé definují? Znamená pro Karla četnost sexu totéž co pro Milana? Komu záleží spíš na dosažení orgasmu než na souznění? Studie publikovaná minulý měsíc v časopise The Journal of Sex Research přinesla odpověď.

Výzkumníci shromáždili písemné odpovědi od 449 žen a 311 mužů žijících v partnerských vztazích. Respondenti se vyjadřovali ohledně sexuální pohody a co na ni má vliv včetně aktuální situace a vztahu mezi dvěma lidmi. Co se ukázalo? Že ani nezáleží na tom, co děláte, ale s kým to děláte!

Klíč ke spokojenosti

„Potěšení" a „vzájemnost" patřily mezi dva nejčastěji zmiňované termíny. Polovina ze 760 dotázaných se zmínila o tom, že při milování, mazlení a v intimních chvílích obecně potřebují cítit hlavně radost a pozitivní odezvu od partnera, přičemž dosažení vlastního orgasmu pro ně není prioritou. „Spokojenost se sexuálním životem? Musíte být naladěni na všech frontách. Neznamená to, že nutně potřebujete mít vyvrcholení, ale spíš bych to popsal jako schopnost mít tolik potěšení, jak je to možné,“ uvedl jeden z vnímavějších respondentů, který se tak zařadil mezi sexuálně inteligentnější.

Podle autorů studie se objevili i sobečtější jedinci, pro které bylo vzrušení, osobní přání a orgasmus synonymem pro uspokojivý sex, nicméně těch prý bylo pomálu. Spíš se ve výpovědích často skloňovalo slovo „vzájemnost“ a „pochopení“.

Foto: isifa

Pohled na dobrý sex se dost často u žen a mužů lišíFoto: isifa

Hlavně se sladit!

Je tedy vidět, že osobní vztahy jsou neméně důležité, pokud se jedná o sexuální uspokojení. A že emocionální spokojenost vede ke skvělému sexu. Kolikrát týdně k tomu dochází? Nebo snad jednou za měsíc? Nikdo z výzkumu neuvedl konkrétní číslo, nicméně výpovědi se nesly ve smyslu „dosažení rovnováhy mezi vlastní a partnerovou frekvencí“. Tak když dva na sebe mají chuť, je to ideální stav!

Štěstí? Muška jenom zlatá!

I když byl tento výzkum na konkrétnější informace a komplexní výsledky pro veřejnost trochu chudý, jeho význam a pravdivost potvrzuje další z anket, kterou tentokrát zpracoval Kinseyho institut při univerzitě v Indianě a jež byla zveřejněna v časopise Archives of Sexual Behavior.

Foto: isifa

Definice sexuálního uspokojení se mění s věkem. Jinak ho vnímají mladí lidé, jinak ti zralejšíFoto: isifa

Výzkumu o sexuálním uspokojení se účastnilo 1000 párů z USA, Brazílie, Německa, Japonska a Španělska, přičemž respondentům bylo mezi čtyřiceti a sedmdesáti lety. Výsledky mimo jiné taky prokázaly, že na emocionálním sblížení velmi záleží, aby se dalo hovořit o naprosté milostné slasti, ale taky že se definice sexuálního uspokojení mění s věkem! Proč?

„V dlouhodobém partnerském vztahu má hodnotu zdraví. Naším dalším krokem je pochopit úlohu a vliv sexuálních zkušeností,“ řekla Julia Heiman, ředitelka Kinseyho ústavu pro výzkum sexu, pohlaví a reprodukce a hlavní autorka studie s tím, že dvacetiletý mladík, který nemá problém s erekcí, vidí uspokojení jinak než šedesátiletý milenec, který je šťastný za chvilku rozkoše. Sexuální uspokojení tedy podléhá okamžiku a aktuálním potřebám každého, každopádně obě studie vyvrací zažitý mýtus, že sex je výhradně pro muže fyzický a výhradně pro ženy emociální záležitostí.

A jak vypadá sexuální uspokojení podle vás?

Reklama

Načítám