Hlavní obsah

Jak vypadá koupelna, která se snadno uklízí? Takhle!

Foto: isifa

Konec dřiny v koupelně. Ukážeme vám, jak uklízet efektivně!Foto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úklid koupelny si můžete velmi snadno ulehčit. Stačí se řídit jednoduchými radami odborníků a vybrat si například správné obkladačky nebo nábytek. Nechte starosti s úklidem jiným!

Článek

Pravidlem číslo jedna je odstranění těžko přístupných zákoutí. A také si uvědomte, že obklady z kachliček velkých formátů se vám budou uklízet mnohem lépe, než když si vyberete kachličky malých rozměrů. Nakonec se můžete zamyslet nad takzvanými samočisticími povrchy. Chcete vědět víc?

Vana hezky obložená ze všech stran

Typickým případem komplikovaně přístupného prostou jsou prostory pod vanou. Je to problém starých koupelen nebo koupelen s retro vanami na nožičkách. Když chcete uklízet, musíte si kleknout tak, abyste se pod vanu dostali. „Proto je lepší volit vany obložené ze všech stran obkladovým materiálem. Prostor pod vanou se uzavře a podlahu budete vytírat vestoje,“ radí stavební inženýr Kamil Mittner.

Tip: Máte li v koupelně dřevěnou podlahu, nechte si spáru mezi vanou a podlahou ještě navíc utěsnit silikonovou pastou. U keramických podlah to není tak nutné, keramika není „živý“ materiál, ale dřevo se může pohnout, spára se zvětší a do pukliny nateče voda.

Foto: Ikea

Vždy je dobré, aby byl prostor pod vanou skrytý pod obkladem, který bezprostředně navazuje na podlahovou krytinu. Pak nevznikají žádná těžko přístupná zákoutí pod tělesem vany a koupelna se vytírá snadnějiFoto: Ikea

Závěsná toaleta a nábytek na nožičkách

Zejména ve stavbách z devadesátých let se objevují koupelny vybavené toaletou. Nakolik je to praktické řešení, nechme stranou. „Faktem je, že chcete-li si usnadnit úklid, pak rozhodně vybírejte toaletu závěsnou čili takovou, pod kterou se snadno dostanete s hadrem. To samé platí o stále populárnějším bidetu. I v jeho případě je možné volit variantu stojací nebo závěsnou, jejíž okolí se uklízí snadněji,“ doporučuje Ing. arch. Jiří Novotný.

Foto: Kohler

Vany na nožičkách jsou sice krásné a luxusní, ale vytírat těžko přístupný prostor pod nimi budete vy. Tedy pokud nemáte doma nějakou tu pomocnou sílu...Foto: Kohler

A nábytek na nožičkách je stejný případ. Vyměňte ho za závěsné skříňky. U celodřevěného nábytku pak navíc platí, že v závěsné podobě vydrží déle, neboť dřevo nebude v kontaktu s vlhkou podlahou a jeho životnost se prodlouží.

Foto: Keramag

Ptejte se, jak vysoko nad podlahou závěsná toaleta visí. Vznikne-li mezi podlahou a toaletou jen úzká štěrbina, pak si úklid příliš neulehčíteFoto: Keramag

Foto: Ideal Standard

Trendem v luxusních koupelnách jsou závěsné nábytkové systémy, které mají také praktickou výhodu. Velmi snadno se pod ně dostanete s mopem nebo hadremFoto: Ideal Standard

Velké kachle nebo malé kachličky?

Budete-li řešit obklady, pak pamatujte, že čím drobnější kachličky, tím více spár a nerovností. Ze spár se nečistoty dostávají těžko, používané spárovací hmoty většinou nemají hladký povrch, který by stačilo jen setřít hadrem. Proto se doporučuje kupovat spíše velké kachličky, kterých se na obklad stěny nebo vany spotřebuje méně. Méně kachliček, méně spár znamená méně námahy při úklidu.

Foto: Sanitec

Pokud nebudou spáry mezi toaletou a podlahou dokonale utěsněné silikonovou pěnou nebo pastou, bude se do nich dostávat nečistota včetně močoviny. Kdo to pak bude doslova vyškrabávat?Foto: Sanitec

Jakým přípravkem koupelnu čistit?

Co se čistících prostředků týče, vždycky je tedy lépe volit takové přípravky, které chemická rozpouštědla nečistot nevyužívají a spoléhají na vaši fyzickou sílu. To je případ pastových čističů s brusnými mikročásticemi, jež se prodávají jako „krémové“ či již zmíněné „pastové“ přípravky. Známý je například Cif, Bril nebo Ava. Suchým čisticím „pískům“ či „pískovým“ přípravkům se vyhněte. Produkují mikroprachové částice, které budete při práci vdechovat.

Samočisticí povrchy

Připlatíte-li si v průměru 25 % za takzvané samočisticí povrchy, tak si můžete úklid opravdu výrazně ulehčit. Samočisticí povrchy mohou mít vany, umyvadla, toalety, stejně jako bidety i keramické obklady koupelny. „Jejich princip je velmi prostý. Jde o to, že jsou mimořádně hladké a nečistoty se na nich lidově řečeno neudrží. A platí to i o obkladových materiálech. I ty mohou mít samočisticí úpravu a příplatek je velmi podobný,“ říká Ing. arch. Pavel Bauer.

Stačí vlhký hadr a všechno pak setřete lehkým pohybem ruky. Jen pozor na chemické přípravky, musíte si přečíst návod k údržbě samočisticího povrchu. Výrobce buďto doporučuje své vlastní přípravky, anebo vyjmenovává ty, které by mohly povrch poškodit.

Blýskavé armatury a zrcadla bez námahy?

Pro pohodlnější úklid je ideální matný nebo polomatný pochromovaný povrch, lesklý chromovaný povrch po vás bude chtít, abyste ho pořád leštili. Práci si ale můžete i tak ulehčit. Stačí, když budete používat přípravky proti vodnímu kameni, například Sanytol, Frosch nebo Claro. A klidně si trochu takového přípravku dejte na suchý hadr, kterým budete leštit zrcadlo. Skvrny na zrcadle jsou většinou totiž rovněž od vodního plaku a zmíněnými přípravky ho snadno setřete.

Tip: Máte-li pocit, že už té chemie bylo dost, nahlédněte do článku Vodní kámen v kuchyni i koupelně: Zbavte se ho!.

A jak si ulehčujete úklid v koupelně vy?

Reklama

Načítám