Hlavní obsah

Jak vypadat dobře na každé fotce? Nastudujte si 5 tipů od profíků!

Foto: Misha Beliy, Shutterstock.com

Poradíme vám, jak na fotkách vypadat tak, abyste se sobě líbiliFoto: Misha Beliy, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledáčku fotoaparátu se raději vyhýbáte, protože na většině fotek vypadáte zkrátka hrozně? Rady od profesionálky vám pomohou udělat za vaší nefotogenickou minulostí tlustou čáru.

Článek

Závidíte svým kamarádkám, které vypadají na každém snímku, jako by si právě odskočily z přehlídkového mola? I vy můžete mít dokonalé fotografie! Řekneme vám, jak na to.

Správný postoj je základ

Jednou z nejdůležitějších věcí je postoj. Ten vám může kila přidat nebo naopak ubrat. Základem je správné držení těla, rovná záda, ramena dozadu a zatažené břicho. K fotoaparátu se lehce natočte jedním ramenem a hlavu nasměrujte k objektivu. Nedívejte se však přímo do něj, ale spíš kamsi za objektiv.

„Skvěle funguje vytáhnout trochu dopředu bradu, protože se tím krásně vyrýsuje spodní čelist. A pokud chcete zeštíhlit ruce, nedržte je těsně u těla a trochu je pokrčte v loktech,“ vysvětluje profesionální fotografka Jarka Hrnčárková.

Foto: PonomarenkoNataly, Shutterstock.com

Důležitý je váš postoj i správný výběr oblečeníFoto: PonomarenkoNataly, Shutterstock.com

Zapracujte na výrazu

Úsměv sice sluší každému, ale ne v podobě známého výkřiku sýýýr, který vede akorát ke křečovitému výrazu s vyceněnými zuby. Jedině skutečná emoce dokáže na vaší tváři vykouzlit nestrojený úsměv. Při focení si tedy snažte vzpomenout na nějaký hezký okamžik vašeho života. A postačí, když při úsměvu ukážete jen horní řadu zubů :-).

Dejte si záležet

V případě líčení platí, že s jemným denním líčením, které nosíte do práce, neuspějete. Fotografie totiž make-up potlačuje a zároveň zdůrazňuje nedokonalosti. Sjednocená pleť je nutností.

Kruhy pod očima, žilky či začervenání zamaskujte korektorem a volte více krycí make-up. Při použití blesku za špatných světelných podmínek má pleť tendenci se lesknout, tomu zabráníte nanesením matujícího pudru. K prohloubení pohledu vám pomohou oční linky. Díky nim nebudou oči působit zapadle.

Foto: vfedorchenko, Shutterstock.com

Jestliže máte dlouhé vlasy, vždy si je rukama načechrejteFoto: vfedorchenko, Shutterstock.com

Večerní příležitosti si doslova žádají výraznější rty. Výběru odstínu rtěnky či lesku věnujte dostatečnou pozornost s ohledem na barvu vašich zubů. Při problémech se zažloutlými zuby udělají rtěnky ve studených tónech tento nedostatek ještě viditelnějším. Stejnou pozornost věnujte i úpravě vlasů. V případě rozpuštěných kadeří si je před focením načechrejte rukou, aby nepůsobily zplihle.

Jestli můžete ovlivnit, na jakém místě se fotografie pořizuje, volte měkké denní světlo, které je nejlichotivější. „Při focení doporučuji stoupnout si například k oknu, kde je stín. Tento druh světla krásně vyhladí pleť a skryje některé vrásky,“ radí Jarka Hrnčárková.

Vsaďte na jemné tóny

Neméně důležitý je výběr oblečení. V první řadě byste se v něm měli cítit dobře, protože jakékoli nepříjemné pocity se na podobě výsledné fotografie odrazí. Oblečení volte samozřejmě podle typu události. Obecně ovšem platí, že na fotkách vypadají dobře spíše jednoduché vzory a jednobarevné kousky ve středních odstínech. „Klientkám vždy doporučuji upnuté oblečení, které kopíruje postavu. Volné kousky kila navíc nezamaskují, ale na snímcích naopak rozšiřují,“ upozorňuje fotografka.

Buďte pozitivní

Odmítání jakéhokoli focení většinou nikam nevede, fotograf si vás obvykle stejně najde a výsledkem bývá nelichotivá momentka. Nenechte si jeho přítomností už dopředu zkazit celou událost. Myslete pozitivně, chovejte se sebevědomě a budete tak působit i na fotkách.

Jakou vaši nejhorší fotografii si pamatujete?

Reklama

Načítám