Hlavní obsah

Jak vyzrát na šestinedělí

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Příchodem z porodnice začíná celodenní péčeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Euforie po porodu dokáže přehlušit únavu a vyčerpání. Vychutnejme si ten nezkalený pocit štěstí z nového života. Někdy ale nemusí trvat dlouho. Po příchodu z porodnice zaútočí na maminku psychické i fyzické vypětí plus hormonální změny. Na moderní ženu si však poporodní blues nepřijde!

Článek

Pokles nálady, plačtivost, nervozita, únava, bolestivé stavy. Nenechme si tím pokazit první týdny života našeho broučka! Záleží jen na nás, kdy se vrátíme do původní kondice.

Cvičme pro postavu i náladu

Jsme-li zdravé, můžeme již krátce po porodu začít s jemnými cviky. Posilujeme svaly pánevního dna, zlepšujeme prokrvení v pánvi a tím podporujeme hojení poporodních poranění. Lehce se protahujeme, věnujeme se dýchání, okysličujeme organismus. Leháme si na břicho, abychom podpořily zavinování dělohy. Vše jen opatrně, nenamáhejme se příliš. Předcházíme tak bolestem zad, poporodní inkontinenci a stagnaci rozvolněného svalstva. Doma pak můžeme postupně přitvrzovat, ale s mírou. Krátce po porodu se nedoporučují poskoky, plavání, běh a druhy cvičení, při kterých se příliš zadýcháme. Nevadí. K vyplavení endorfinů stačí běžné denní procvičování.

Nepřemáhejme únavu

Nedopusťme pocit vyčerpání. To je snad nejdůležitější zásada v šestinedělí. Využijme každé chvilky, kdy nás děťátko nepotřebuje a odpočiňme si. Natáhněme se s knížkou vedle postýlky a zdřímněme si. Pověstných „dvacet" nás osvěží! Nesnažme se neustále poklízet, nebuďme puntičkářky. Jsme-li večer zcela grogy, běžme klidně spát bez mytí. Pro jednou se nic nestane. Osprchujeme se ráno.

Buďme půvabné

Nezapomínejme na svůj zevnějšek. Připravme si už před porodem pohodlné, ale hezké domácí oblečení. Ráno se před zrcadlem upravme, jako bychom se chystali mezi lidi. Vyfoukejme si vlasy, lehce se naličme. Ale opravdu jen lehce. Každá čerstvá maminka vyzařuje totiž specifickou něžnou krásu, kterou je škoda přehlušit přemírou líčidel.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

S kočárkem se dnes dostanete všudeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Choďme ven. I samy

Křižujme s kočárkem parky a nábřeží alespoň dvě hodiny denně. Je ideální, máme-li zajištěno hlídání a můžeme bez děťátka na hodinu vyběhnout na speciální poporodní tělocvik. Pomůže nám to zejména psychicky, právě tak, když nám rodina umožní zajít ke kamarádce nebo alespoň na samostatný nákup či do knihovny.

Nezapomínejme na sebe

Moudrá příroda sice zařídila, že miminko se pro matku stává vším, ale nic se nesmí přehánět. Pamatujme, že jen zdravá a spokojená maminka může vychovat spokojené dítě. Proto na sebe nezapomínejme. V ničem se nepřepínejme, jezme zdravě, ale nedržme nesmyslné diety. Nekonzumujme prostředky na odbourávání tuků, které se promítají do mléka. Raději cvičme a choďme ven. Buďme přívětivé, veselé, a pokusme si pocit zaslouženého poporodního štěstí uchovat co nejdéle.

Co nás může v šestinedělí překvapit

  • poporodní hemeroidy, bolestivá záležitost, která během několika týdnů ustoupí
  • vypadávání vlasů - v těhotenství vypadávají vlasy méně, proto po porodu se jejich stav vyrovnává, ztrácíte tedy vlasy, které by vám za normálních okolností vypadaly dříve. Za půl roku se vše spraví.
  • časté močení - nahromaděné tekutiny chtějí z těla pryč
  • nadměrné pocení - i tím se tělo zbavuje nahromaděné tekutiny z těhotenství
  • návaly horka, připomínající stavy v klimakteriu - dočasně nízká hladina estrogenů, upraví se brzy samo
  • samovolný únik moči - upraví se po zpevnění svalstva dna pánevního

Milé maminky, přejeme vám, ať máte ze svého drobečka jen radost. Ale myslete i na sebe. Vyplatí se to!

Reklama

Načítám