Hlavní obsah

Dceři je 13 a chodí na solárko!

Foto: shutterstock.com

Dcera nevidí na soláriu nic škodlivéhoFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý mladý člověk chce být krásný. Ani třináctiletá dcera naší čtenářky Evy není výjimkou. Snahou být IN je ale „postižena“ víc, než většina jejích vrstevníků. Věnuje se totiž modelingu. Její touha vypadat skvěle už ale hraničí s hazardem se zdravím. V pouhých třinácti letech totiž ráda a často navštěvuje solárium!

Článek

Je mi jednačtyřicet a svou dceru Adrianu vychovávám více méně sama. Sice mám již několik let partnera a i s otcem Adriany pořád dobře vycházím, ale na její výchovu jsem vždy měla největší vliv já. A můžu říci, že jsem na to i hrdá. Je z ní šikovná holka, domluví se bez problému anglicky, od první třídy chodila do výtvarného kroužku, na keramiku a zpívala ve sboru.

Když přišla před půl rokem s nápadem, že by se chtěla věnovat modelingu, nebyla jsem proti. Chci, ať dělá to, co ji baví. Teď ale vidím, jak hluboký zásah do jejího života modeling znamená. Nejen, že jí v agentuře doporučili radikálně zkrátit vlasy a nutí ji, aby si kupovala luxusní kosmetiku a drahé oblečení, ale teď přišla dcera s tím, že si zařídila permanentku do solária. Ne, že by ji k tomu někdo přímo tlačil, ale vizážistky jim to v agentuře doporučily. A dcera se toho hned chytla a chce všechno dělat přesně tak, jak jim radí. Hodně věří i všem módním časopisům a tomu, co se píše na internetu. Adriana se vždycky snažila být ve všem, co dělá, nejlepší. Jen se obávám, že tentokrát jí může přehnaný perfekcionismus uškodit!!!

Drahé a nebezpečné

Možná si někdo řekne, že zbytečně řeším „hloupé“ solárium, a že můžu být ráda, že dcera nezačala držet nějaké drastické diety a netrpí anorexií. Naštěstí je Adriana velký jedlík s výborným metabolismem.

Foto: thetelegraphandargus.co.uk

Modeling je pro dívky v tomto věku všímFoto: thetelegraphandargus.co.uk

Solárium se mi ale zdá neméně nebezpečné!  Přece jen je vědecky dokázáno, že časté návštěvy mohou způsobit rakovinu kůže a že chodit tam, je stejně rizikové jako kouřit! Tak proč bych měla do takovéhoto rizika pouštět svou třináctiletou dceru? Jen kvůli tomu, aby vypadala hezky? To je přece nesmysl! Nehledě na to, že se rozhodně nejedná o nejlevnější záležitost.

Zkoušela jsem to Adrianě rozmluvit a vysvětlit jí rizika, která s sebou solárium nese. Ona ale argumentuje tím, že tam chodí spousty lidí a většina jejích kamarádek z modleingu, a rozhodně neví o nikom, kdo by na rakovinu umřel. „Kdyby všichni, kdo chodí na solárium, měli umřít na rakovinu kůže, tak by za chvíli na Zemi nikdo nebyl,“ tvrdí mi tehdy dcera.

Začala mi lhát

Nakonec jsem jí solárium zakázala. Prostě jsem řekla, že tam nesmí. A ujistila ji, že i modelky se světlou pletí mohou být úspěšné. Jenže týden nato jsem se dozvěděla, že tam pořád chodí. Začala lhát a vymýšlet si, že byla u kamarádky, že do solária už nechodí a že jí barva kůže jen ještě dobře drží. A že používá samoopalovací krém.

Teď už nevím, jak to dál řešit. Nechci ztratit důvěru k mé dceři a nechci, aby mi lhala. Ale chodit na solárko? To ji nechci povolit!  Podle mně je to ve třinácti letech šílenost a hodně velké nebezpečí, kterému ji nechci vystavovat.

Co byste Evě poradila vy? Zažila jste s vaší dcerou v pubertě podobné komplikace? Napište nám o tom na info@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám