Hlavní obsah

Jak zamaskovat poporodní únavu?

Foto: shutterstock.com

Mateřství stojí spoustu energieFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porodila jste miminko. Jak krásné! Ale... kde je vaše síla, energie? Devět měsíců, po které jste pod srdcem nosila své děťátko, se na těle chtě nechtě podepíše a to vše násobené čtyřiadvacetihodinovou směnou u miminka, které nezná slovíčko „padla“, rozhodně na svěžesti nepřidá. Co s tím? Poradíme!

Článek

Časopis Uzlíček

Než se zase začnete cítit trochu normálně, může to nějakou dobu trvat – tři týdny, tři měsíce nebo třeba celý rok. Záleží na tom, jak vás mateřství vysává a kolik energie a jakým způsobem jste schopna čerpat zpět. Chcete-li si i přes tento „energetický deficit“ udržet alespoň ucházející vzhled, zkuste naše tipy:

Zdemolovaná postava

Bylo by naivní myslet si, že po porodu budete štíhlá jako laňka. Budete si tak možná trochu připadat, protože absence velrybího břicha je znát. Ovšem stále tu zůstává bříško podobné tomu, kterým jste se pyšnila zhruba ve čtvrtém či pátém měsíci těhotenství. Než samo zmizí, nebo mu pomůžete cvičením, můžete pro svůj dobrý pocit udělat hodně.

Ihned po porodu budete postavena před první dilema – co na sebe? Zvolit oblečení volné, které by povislé břicho dokázalo alespoň trochu skrýt, nebo naopak sáhnout po něčem těsnějším, co by bříško trochu přimáčklo a „zformovalo“? Pamatujte na to, že to, zda se v oblečení, které jste si zvolila, cítíte dobře, se rázem promítne do vaší tváře a celkového vzhledu. Je-li vám volné oblečení příjemné, směle do něj!

Pokud však máte pocit, že už těhotenských modelů bylo až až, zvolte něco sportovnějšího a těsnějšího. I v tomto případě však platí, že méně je mnohdy více. Ve snaze opticky „zhubnout“ byste mohla nehezky zdůraznit povislé bříško. Nesnažte se tedy vsoukat hned do něčeho, co vám bylo ještě před tím, než jste otěhotněla. V každém případě vám udělá přechodně dobře šatník, který je lichotivý ke kilům navíc.

Zdemolovaná tvář

Zamaskovat únavu či nezdravou barvu pleti můžete kvalitním make-upem, pudrem, případně korektorem na kruhy pod očima. Dbejte opravdu na kvalitní make-up, nejlépe s oživovacím účinkem určeným pro unavenou tvář. Nekvalitní líčidla vám jen zvýrazní vrásky a prohloubí rozdíl mezi opravdovou pletí a snahou o vylepšení. Líčení se nevzdávejte. Najděte si na ně chviličku. Ať chcete nebo ne, budete si připadat unavená a pohled na bledou nezdravě vyhlížející tvář by vám na dobré náladě rozhodně nepřidal. Dopřejte si svěží masku, v rámci možností, a bude hned lépe. Pro mnohé ženy, které si „rekonstrukcí“ po porodu prošly, je to tip číslo jedna.

Foto: shutterstock.com

Dopřejte své pleti osvěženíFoto: shutterstock.com

Malé lázně pro obličej

Nemáte-li po ruce zrovna masku, stačí, když si na obličej přiložíte vychlazený kapesníček namočený ve svěží minerálce. Tenhle tajný tip na relaxaci obličeje je přímo zázračný a navíc blahodárně zapůsobí i na vaši psychiku.

Samozřejmostí by v tomto období měly být i kvalitní denní a noční krémy. Některé ženy se k nim upínají až „po dětech“, kdy na vlastní oči začínají na svém obličeji pozorovat devastující vliv mateřství kombinovaný s přibývajícími roky.

Zdemolovaná psychika

Špatná psychika je bezkonkurenčně nejsilnější demoliční silou, kterou s sebou mateřství nese. Než jste porodila, měla jste v podstatě velmi bezstarostný život, který jste věnovala sama sobě. Je proto normální, že jste občas zmítána pochybnostmi a cítíte se být svou novou rolí nepříjemně svazována.

Bylo by skoro divné, kdybyste se čas od času takto necítila. Možná jste někdy dokonce zatoužila vrátit čas a mít možnost rozhodnout se jinak, žít zase jen pro sebe, pro svého partnera, svůj byt, dům, psa, kočku, rybičky a mít na starosti jenom chůzi do práce a z práce.

K pochybnostem se přidává již zmiňovaná únava a další demolice těla i ducha... Nechte pochyby volně proudit, žít svým životem. Ony se časem unaví a přebije je smíření se s novou situací a hledání těch pozitiv, kvůli kterým byste dříve či později už svou novou roli nevyměnila za nic na světě. Nyní, když jste ještě na začátku té cesty, můžete si pomoci dvěma způsoby:

  • Mluvte o svých starostech a pochybách s kýmkoliv důvěryhodným. S manželem, kamarádkou, s maminkou… nebo anonymně na webech pro maminky. Tam najdete zkušenosti jiných a získáte podporu.
  • Zkuste se smířit s novou situací. Je tady malé miminko, které vás potřebuje, není čas na vlastní život. Dá to práci, ale věřte, že úleva nakonec přijde. Chce to jen čas.
Foto: shutterstock.com

Nezapomínejte na svou fyzičkuFoto: shutterstock.com

Zdemolovaná fyzička

Mohlo by se zdát, že s takovým kolotočem kolem miminka si novopečená matka nemusí na nedostatek pohybu stěžovat. Její fyzická kondice přece musí být přímo špičková, hodna olympijských výkonů. Ale nenechte se mýlit! Takový špičkový olympionik má totiž ve svém programu něco, co čerstvým matkám zoufale chybí, tedy povinnou relaxaci, masáže, dbá na přesně vyváženou a vhodnou stravu a jeho fyzické zatížení je komplexní. V rámci tréninku posiluje celé tělo, běhá…

Doma si s malým kojencem „posílíte“ leda tak paže, zádové a šíjové svaly, trošku odrovnáte kolena od věčného zvedání dítěte nahoru a dolů, chování, nošení… Jistě uznáte, že je to zatížení enormně jednostranné a tudíž nevhodné. Řešením je občas přenechat posilování a přetěžování jistých partií někomu jinému a jít si procvičit ty ostatní, které při tom všem shonu zahálejí. Nemusíte chodit do posilovny, stačí si jít zaběhat, vyplavit si endorfiny do krve, do hlavy a trošku si odpočinout.

A pokud vás na podobné věci neužije, zkuste alespoň vědomě nepřetěžovat svá záda, krk, paže, využijte pomocníků ve formě nosítek, baby vaků, šátků a snažte se šetřit sama sebe. V tuto dobu je to úkol nadlidský, ale pamatujte na to, že nikdo jiný za vás na vás myslet nebude.

Vše zdemolované se jednoho dne napraví. Cítíte-li se dnes pod psa, věřte, že zítra to bude o něco lepší a za rok o mnoho lepší. Za čas si už nevzpomenete na dny, které zaváněly celkovou destrukcí těla i ducha.

Časopis Uzlíček únor 2010

Reklama

Načítám