Hlavní obsah

Jak žijí tradice na Střední Moravě?

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední Morava a Jeseníky jsou oblastí, která je s tradicemi neodmyslitelně spjatá. Chcete-li vidět tradiční řemeslo, zažít oslavu nebo slyšet nářečí skutečně živé, navštivte Hanou.

Článek

Haná – to je region, který v České republice nemá obdobu. Slyšíte ta zvonivá slova bezjaderka, břéskat, cafórek, domrza… Haná a její bohatství, folklor, místní pohostinnost i hanácké nářečí se krásně doplňují s tradičními delikatesami typu olomouckých tvarůžků.

Zaposlouchejte se do života na Hané třeba při sečení lúk, pochovávání basy, oslavě Smrtné neděle, slavení matiček nebo světoznámé Jízdě králů a bude vám sladce teskno. A jestli vám ani tohle nestačí, pak je pro vás připravená hanácká „svajba“ – opulentní oslava lásky pod taktovkou bohatství, přepychu a kapičky furiantství. Svatební hanácký kroj patří k nejkrásnějším v Česku.

Kousek půdy z Hané, kousek lesa z Valašska. To je Záhoří, oblast, kde si vychutnáte úchvatnou tradici kovářství a ohnivé setkání kovářů Hefaiston na hradě Helfštýn poslední víkend v srpnu.

Hanácký svatební kroj

Pokud si budete chtít odpočinout a nabrat nové síly na další objevování, zamiřte do Jeseníků, oblasti, která je výjimečná krásnou krajinou a pro své léčivé prameny. Díky nim tady vznikla slavná tradice lázeňství.

Na počátku na svazích pod Studničním vrchem lítaly třísky. To tenkrát klienti samotného zakladatele prvních vodoléčebných lázní na světě Vincenze Priessnitze štípali, řezali dřevo a kosili louky v rámci své léčby. Od té doby léčebné metody postoupily, ale jedinečné podhorské klima a minerální prameny v Jeseníkách stále zůstávají.

Tradice říká, že v Lázních Karlova Studánka je nejčistší vzduch ve střední Evropě. Svědčí o tom také to, že se dostala mezi 46 míst světa, jež v roce 2013 doporučil navštívit list The New York Times. Vezměte si legendární lázeňský pohárek a vydejte se po stopách léčivých pramenů do parků a lesů Jeseníků.

Slavná tradice lázeňství

Další známou tradici, ruční výrobu papíru, lze vidět ve Velkých Losinách. Zdejší ruční papírna je ojedinělou technickou památkou, s dodnes funkčním historickým souborem staveb souvisejících s produkcí od konce 16. století do současnosti. Výrobu uvidíte na vlastní oči a můžete si ji sami také vyzkoušet.

Unikátní tradice Střední Moravy a Jeseníků vás okouzlí svou přirozeností a vaše smysly v ní budou moci relaxovat a užívat si tradiční krásu současně.

Vychutnávejte si místní tradice všemi smysly! Inspirujte se na www.tradicemasmysl.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám