Hlavní obsah

Velké rodiny ocení velké chladničky

Foto: LG

Americké chladničky si získávají oblibuFoto: LG

Reklama

Snad každý už to označení zaslechl - americké chladničky. Jaké jsou? Tak velké, že mraznička a chladnička nemohou být umístěné nad sebou, jak to známe, ale vedle sebe. Tyto ledničky však už nejsou pouze výsadou Spojených států, své uplatnění najdou i v českých domácnostech.

Článek

Ačkoli jsou známé jako americké chladničky, setkat se můžeme i s názvem side by side, tedy vedle sebe, případně vícedvéřové přístroje. To poslední jméno pak zahrnuje i skupinu tří a čtyřdveřových chladniček. Ano, i tak velké ledničky si můžeme domů pořídit.

Jak uživit rodinu

Vícedvéřové chladničky se stanou nejen ozdobou každé kuchyně, ale usnadní „zásobování" početných rodin. Jsou nejen větší, takže se nemusí nakupovat tak často, ale nabízejí i lepší a přehlednější uspořádání vnitřního prostoru. A vybaveny jsou i takovými funkcemi, že „dávají" pitnou a studenou vodu.

Jen pro porovnání. Zatímco klasické chladničky s mrazničkou potřebují prostor 60x60 centimetrů, u vícedvéřových je šířka minimálně 70, ale i 140 centimetrů. Výška se pohybuje většinou od 120 do 200 a hloubka zůstává 60 centimetrů, aby je bylo možné „zarovnat" s kuchyňskou linkou.

Není třeba se děsit, jak takový kolos budeme stěhovat do bytu. I na to výrobci mysleli. Proto jsou přístroje rozdělené do dvou částí, které se spojují až na místě. Přitom spoj je překrytý lištou ve stejné barvě, jakou má chladnička. Nikdo tak nic nepozná.

Foto: Bosch

Součástí chladniček bývá i chladič vodyFoto: Bosch

Aby bylo dost vody

Nejen děti ocení u těchto typů chladniček takzvaný integrovaný chladič vody a v některých případech jsou přístroje vybavené výrobníkem ledu a ledové tříště. Přitom do zásobníku není nutné vodu dolévat, i když i tato možnost existuje. Mnohem praktičtější je řešení, kdy se chladnička napojí přímo na vodovodní potrubí. Sice nás to bude stát na začátku trochu nervů a peněz, protože přístroj nestačí jen dát do zásuvky, ale také napojit na přívod vody, ovšem v dalších letech bude tato funkce k nezaplacení.

A to doslova. Chladné pití totiž získáme bez toho, aby se neustále otevírala dvířka chladničky, čímž se samozřejmě zvyšuje spotřeba energie a také náš účet za ni. Ze stejného důvodu mohou být vícedvéřové přístroje vybaveny i minibarem - tedy malým boxem na lahve, ale i tác s jednohubkami, který má vlastní malá dvířka v předních dveřích. Občerstvení tak máme při ruce, aniž bychom neustále ledničku otevírali. Chladničky si dokážou poradit i s kvalitou vody. Ta totiž prochází přes speciální filtry, které upravují její chuť.

Foto: Liebherr

Nejkrásnější chladnička je plná chladničkaFoto: Liebherr

Je libo mrazák, nebo vinotéku?

K nejrozšířenější variantě vícedvěřových chladniček patří kombinace chladničky a mrazáku. Ovšem nemusí být jediná. Lze si zvolit i kombinaci s vinotékou, takzvanou nulovou zónou, zásuvkou na nápoje. Novinkou je chladnička, kde si lze jednu z částí „měnit" na chladničku nebo mrazničku. Teplotu si můžeme nastavit jak v minusových, tak plusových hodnotách, podle toho co rodina momentálně více potřebuje.

Komu se zalíbily vícedvéřové chladničky a uvažuje o tom, že udělá radost sobě i celé rodině, jistě si rád přečte i poslední informaci. Tyto přístroje lze koupit už od necelých dvaceti tisíc korun. A to za tu spoustu potěšení, jakou dokáže plná chladnička udělat, přece stojí!

Reklama

Související témata:

Načítám