Hlavní obsah

Jaké léky vzít s sebou na dovolenou?

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se doba dovolených, bezstarostného odpočívání či putování za dobrodružstvím. Odpočinek se ale může změnit v peklo a dobrodružství v drama.

Článek

Mezi nejběžnější zdravotní problémy, které vás na cestách za exotikou, ale i v české kotlině mohou potkat, patří zažívací obtíže, jako je průjem, zácpa, nadýmání a plynatost, nevolnost, tlak či bolest v oblasti žaludku, zvracení a podobně.

Průjem je obecně nejčastějším cestovatelským zdravotním problémem, v tropech potká i přes veškerou opatrnost přes polovinu turistů. Z tohoto důvodu je dobré nezapomenout proti němu doma lék.

Nadýmání a plynatost vás může potrápit již po cestě, když trávíte celé hodiny skrčení na sedadle v autě, autobuse nebo v letadle. Lék s účinnou látkou simetion může pomoci s řešením těchto problémů.

Máte-li slabší trávení, a přesto rádi na dovolené ochutnáváte místní exotické a řádně kořeněné a tučné pochoutky, může se vám hodit lék s obsahem trávicích enzymů. Užívá se s jídlem a pomůže trávicímu systému vypořádat se s nezvyklou zátěží.

Ani během letní dovolené, tedy za poměrně teplého počasí, se nemusíte vyhnout nachlazení. V letadle, autě i autobuse, ale i v hotelech je již standardním vybavením klimatizace. A ta vám může nepříjemně zatopit. V cestovní lékárničce by proto neměl chybět lék proti zvýšené teplotě či horečce, lokální přípravky proti ucpanému nosu, pastilky či sprej proti bolesti v krku, lék na tlumení kašle a lék proti vlhkému kašli.

Pravidelná aplikace izotonického nosního spreje s mořskou vodou se obecně dobře osvědčuje i jako podpůrný prostředek k prevenci nachlazení. Na cestách je dobré sprej aplikovat hlavně v klimatizovaných dopravních prostředcích a jiných prostorách, abyste zamezili vysušování nosní sliznice, které může zvýšit pravděpodobnost onemocnění.

V průběhu dovolené se téměř každý věnuje sportu. Drobné úrazy při něm, například pohmožděné zápěstí nebo vyvrtnutý kotník, můžete ošetřit vhodným gelem, který pomáhá odstraňovat otoky. Tyto gely lze použít i při pocitu těžkých nohou a při potížích s křečovými žilami, které se mohou ozvat při dlouhých pobytech v dopravních prostředcích.

V souvislosti se sportem a nezvyklou zátěží může dojít také k přetížení svalů a kloubů, které se projeví bolestí. Do výbavy zkušeného cestovatele tedy patří i lék proti bolesti pohybového aparátu (záda, klouby, svaly) mírné až střední intenzity.

V žádné cestovní lékárničce by neměl chybět dezinfekční prostředek, náplasti, sterilní obvaz, stahovací obinadlo, teploměr a nůžky. Užitečná bude též pinzeta na vytahování klíšťat.

Na cestách dbejte na hygienu a vyhněte se příliš odvážným experimentům – v jídle, v pohybových aktivitách i v jiných oblastech. I v případě cestování totiž platí, že problémům je lépe předcházet než je řešit!

Aby se krásná dovolená změnila v peklo, stačí opomenout třeba jen maličkost. Například dobře vybavenou lékárničku na cesty. Co by v ní nemělo chybět?

Espumisan

Espumisan s účinnou látkou simetikon může pomoci snížit nadměrný odchod střevních plynů a zmírnit pocit napětí a tlaku v břiše, plynatosti a kručení v žaludku a střevech. Je vhodný pro dospělé a děti od 6 let, lze ho užívat i v těhotenství.

Lék Espumisan obsahuje simetikon. Pečlivě pročtěte příbalový leták. K vnitřnímu užití.

Pangrol 20 000

Pomáhá při pocitech plnosti, těžkosti či nevolnosti v oblasti žaludku vlivem nedostatku enzymů slinivky břišní, zejména po požití tučných či hůře stravitelných jídel. Obsahuje enzymy, které pomáhají zlepšit trávení přirozeným způsobem.

Lék Pangrol 20 000 obsahuje pancreatinum. Pečlivě si pročtěte příbalový leták.K vnitřnímu užití.

Quixx Soft

Suchý vzduch často vyvolává vysychání a podráždění nosní sliznice a zhoršuje její funkci. Quixx soft je přírodní prostředek ke zklidnění citlivé nosní sliznice, který jí pomáhá zachovat vlhkost, filtrovat a také zvlhčovat proudící vzduch. Tím přispívá k tomu, aby dýchací systém zůstal zdravý. Quixx soft je v lahvičce s antibakteriálním filtrem a obsahuje až 220 dávek. Díky mechanickému aplikátoru je jeho použití snadné a pohodlné kdekoli, kdykoli. Díky výtažku Aloe vera pomáhá zklidnit podrážděnou nosní sliznici. Quixx soft je vhodný pro děti od 6 měsíců a dospělé, používat ho bez obav mohou i těhotné a kojící ženy.

Zdravotnický prostředek Quixx Soft obsahuje přírodní mořskou vodu a čištěnou vodu. Pečlivě si pročtěte návod k použití. K aplikaci do nosu.

Lioton 100 000 Gel

Zmírňuje pocit těžkých nohou, otoky, bolest a zánět dolních končetin, je vhodný pro léčbu pohmožděnin či modřin po drobných úrazech.

Lék Lioton 100 000 Gel obsahuje sodnou sůl heparinu. K zevnímu užití. Pečlivě si pročtěte příbalový leták.

Dexoket 25 tablety – Novinka

První a jediný volně prodejný lék v ČR s účinnou látkou dexketoprofen trometamol, která poskytuje rychlou a účinnou úlevu od bolesti (ke krátkodobé léčbě bolesti mírné a střední intenzity) pohybového aparátu (svalů, kloubů, šlach, vazů) postihující záda, krk, klouby a svaly horních a dolních končetin.

Lék Dexoket 25 tablety obsahuje dexketoprofen trometamol. K vnitřnímu užití. Pečlivě si pročtěte příbalový leták.

Ibuberl pro děti

Ulevuje od horečky, je účinný na mírné až středně silné bolesti. Má trojí účinek – snižuje horečku, tlumí bolest a působí protizánětlivě. Je bez cukru, barviv a alkoholu, s dávkovací stříkačkou pro snadné a přesné dávkování, pro děti od 6 měsíců do 9 let.

Lék Ibuberl pro děti 100 mg/5 ml perorální suspenze obsahuje ibuprofen. Pečlivě si pročtěte příbalový leták. K vnitřnímu užití.

Kontakty: Berlin-Chemie/A. Menarini Ceska republika s.r.o., Komárkova 16, 148 00 Praha 4, tel.: 267 199 333, fax: 267 199 336, email: office@berlin-chemie.cz267 199 333

Reklama

Související témata:

Načítám