Hlavní obsah

Jakou majonézu do salátu? Otestovali jsme klasické i light verze!

Foto: thinkstock

Poradíme vám, co sledovat při výběru majonézyFoto: thinkstock

Reklama

Klasický bramborový salát si vyloženě říká o majonézu. Kterou ale použít, abyste dostali to nejlepší – a v čem jsou či nejsou lepší varianty light? Na to se snažil přijít náš redakční test.

Článek

„Majonéze se v období vánočních svátků a Silvestra asi nevyhnete. I když je energeticky velmi bohatá, nemusí její použití znamenat výrazný výživový prohřešek. Důležité je myslet na vyšší energetickou hodnotu a kontrolovat její množství, případně používat light varianty,“ říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka Fóra zdravé výživy.

Domácí majonézu vyrobíte z vaječných žloutků, kvalitního rostlinného oleje, octa a soli. Co všechno je v těch kupovaných? To jsme zjišťovali na šesti vzorcích majonézy a jedné sojanéze.

Kvalitní majonéza?

Vyrobit si domácí majonézu je podle nás lepší z hlediska kvality i financí. Ty kupované od loňska řádně podražily. Navíc u nich často platíte za velké procento vody – zvlášť u light variant, které menší procento tuku bohužel dohánějí škrobem, zahušťovadlem a emulgátorem.

Přehled testovaných majonéz

Schválně jsme sáhli po několika výrobcích, ale i variantách, abyste měli na jednom místě šanci porovnat jejich složení. Vytáhli jsme ale i důležité informace o energetické hodnotě a obsahu cukru a tuku.

Hellmann´s majonéza original

Složení:Rostlinný olej, voda, pasterizovaný vaječný žloutek (3 % hm.) – z vajec nosnic v halách, ocet, cukr, hořčice (voda, hořčičná semena, ocet, jedlá sůl, koření, aroma) jedlá sůl, aroma, antioxidant (kalciumdinatrium EDTA), barvivo (beta-karoten). Vyrobeno z pasterizovaných vaječných žloutků. Bez lepku.

Nutriční hodnoty ve 100 g výrobku:Energetická hodnota 2800 kJ, cukrů 3 g, tuků 74 g – z toho nasycené mastné kyseliny 6 g a vícenenasycené mastné kyseliny 22 g, z toho omega-3 6,6 g.

Cena:46,90 Kč za 420 ml

Hodnocení:V majonéze je podle údajů na obalu vyšší podíl vajec a minimum éček, ovšem zaplatíte za to – je s přehledem nejdražší.

Hellmann´s majonéza Light

Složení:Voda, rostlinný olej (25% hm.), cukr, modifikovaný kukuřičný škrob, ocet, pasterizovaný vaječný žloutek (2,85 % hm.) - z vajec nosnic v halách, hořčice (voda, hořčičná semena, ocet, jedlá sůl, cukr), jedlá sůl, aroma, citrusová vláknina, koncentrovaná citronová šťáva, regulátor kyselosti (kyselina mléčná), konzervant (kyselina sorbová), zahušťovadlo (guma guar, xanthan), antioxidant (kalciumdinatrium EDTA), barvivo (beta-karoten). Vyrobeno z pasterizovaných vaječných žloutků.

Nutriční hodnoty ve 100 g výrobku:Energetická hodnota 1200 kJ, cukrů 5 g, tuků 27 g – z toho nasycené mastné kyseliny 2,5 a vícenenasycené mastné kyseliny 7 g, z toho omega-3 2,3 g.

Cena:28,90 Kč za 225 ml

Hodnocení: Přesně vidíte, že místo tuku musely – pro zachování konzistence i chuti – nastoupit konzervanty, zahušťovadlo. Je na vás, zda na tuto rovnici přistoupíte a raději nepoužijete menší množství klasické majonézy. Z hlediska obsahu tuků má nejnižší obsah, a tím i energetickou hodnotu.

Tradiční česká majonéza Poličanka, Agricol Polička

Složení:rostlinný olej, pitná voda, vaječný žloutek, kvasný ocet, cukr, jedlá sůl, stabilizátory: guma guar, xanthan, worcestrová omáčka, konzervant: sorbát draselný. Obsah tuku 75 %. Informace pro alergiky: obsahuje vejce, neobsahuje lepek.

Nutriční hodnoty ve 100 g výrobku:Energetická hodnota 2829 kJ, cukrů 1,2 g, tuků 75 g – z toho nasycené mastné kyseliny 6 g a vícenenasycené mastné kyseliny 22 g, z toho omega-3 6 g.

Cena:19,90 Kč za 250 ml

Hodnocení:V majonéze najdete konzervant, stabilizátory. Guma guar přitom může způsobit alergickou reakci, stejně jako xanthan, který se vyrábí z kukuřice nebo soji. Tuto majonézu jsme hodnotili v testu již jednou. O výsledcích testu se můžete dočíst zde.

Majonéza Mikado

Složení: rostlinný tuk (79 %), kvasný lihový ocet, vaječný žloutek (5 %), cukr, kořenící přípravek, (obsahuje hořčičné semínko), jedlá sůl, přírodní aroma, antioxidant: dvojsodno-vápenatá sůl kyseliny ethylendiamintetraoctové.

Nutriční hodnoty ve 100 g výrobku:Energetická hodnota 3077 kJ, sacharidů 3,3 g, tuků 81,1 g.

Cena: 29,90 Kč za 400 g

Hodnocení: Jediným éčkem je antioxidant, ovšem ten patří mezi bezpečné látky. Majonéza má vysoký podíl vajec, což oceňujeme.

Mayonnaise delikates, Vita star

Složení:rostlinný olej, pitná voda, vejce, cukr, ocet, jedlá sůl, semínko hořčice, regulátor kyselosti: kyselina citronová, přírodní barvivo lecitin a betakaroten, antioxidant: dvojsodnovápenatá sůl kyseliny ethylendiamintetraoctové, koření. Obsah tuku 79 %.

Nutriční hodnoty ve 100 g výrobku: Energetická hodnota 2982 kJ, cukrů 3 g, tuků 78,8 g – z toho 6,4 g nasycené mastné kyseliny.

Cena:29,90 Kč za 500 ml

Hodnocení:Výrobce se snažil použít přírodní složky. Ocenili bychom víc informací o složení tuků – právě hodnota omega3 tuků je z hlediska zdraví zásadní.

Mayonnaise lihgt, Vita star

Složení:rostlinný olej, pitná voda, vejce, cukr, ocet, jedlá sůl, modifikovaný kukuřičný škrob, hořčičné semínko, stabilizátor (guarová guma, xanthan), konzervant: sorbát draselný, regulátor kyselosti: kyselina citronová, přírodní barvivo lecitin a berakaroten, antioxidant: dvojsodnovápenatá sůl kyseliny ethylendiamintetraoctové.

Nutriční hodnoty ve 100 g výrobku: Energetická hodnota 1965 kJ, cukrů 2,62 g, tuků 51,1 g – z toho 4,4 g nasycené mastné kyseliny.

Cena:36,90 Kč za 500 ml

Hodnocení:Stejná písnička – méně tuku, ale více látek, které ho zastoupí při zahuštění, konzervanty a stabilizátory. V tomto případě je rozdíl v energetických hodnotách menší, takže bychom zvolili raději „klasiku“.

Sojanéza, Vegavital

Složení: pitná voda, rostlinný olej, soja 29,3 %, kukuřičný škrob, hořčice, (hořčičné semeno, ocet kvasný lihový, cukr, jedlá sůl, koření, přír. barvivo kurkumin), kvasný ocet lihový (estragonové aroma, přírod. Barvivo karamel), vláknina inulín, modif. bramborový škrob, mořská sůl, stabilizátory (E1414, E1450, guma guar, xanthan), cukr.

Nutriční hodnoty ve 100 g výrobku:Energetická hodnota 1202 kJ, cukrů 3,08 g, tuků 29 g – z toho 2,83 g nasycené mastné kyseliny a 0,06 g transnenasycené.

Cena:28 Kč za 200 ml

Hodnocení:Ani sojanéza se neobejde bez látek, které se mají postarat o její zahuštění a stabilizaci. Všechna použitá éčka jsou považována za bezpečná, jen guma guar a xanthan mohou vyvolávat alergie. I tady platíte hlavně za vodu, která je ve složení na prvním místě. Z hlediska obsahu tuků je druhá nejméně tučná i energeticky vydatná.

Závěr:Raději bychom si dopřáli menší množství klasické majonézy, vybrali bychom si tu, která má co nejméně éček.

„Výhodné je vybírat, kromě příznivého složení, takový výrobek, kde najdeme podrobnější informace na obalu. Můžeme například zjistit nejen energetickou hodnotu a množství tuku, ale také obsah nasycených mastných kyselin – ty bychom měli v naší stravě omezovat – případně i obsah vícenenasycených mastných kyselin, které jsou naopak pro naše zdraví velmi prospěšné, zejména ty řady omega3,“ dodává Věra Boháčová.

Jakou majonézu letos použijete do salátu?

Reklama

Související témata:

Načítám