Hlavní obsah

Jakou pojistku vybrat pro malé auto?

Foto: Porovnej24

Praktická žena si vystačí i s menším autemFoto: Porovnej24

Už vás nebaví každý den trávit dlouhé minuty objížděním bloku a hledáním místa, kde zaparkovat? Rozhodla jste se pořídit si malé, ale roztomilé autíčko, se kterým zaparkujete všude? I takové ale potřebuje dobře nastavenou pojistku. Stačí jen povinné ručení, nebo je třeba i havarijní pojištění?

Článek

Prostorné auto s velkým kufrem je fajn na týdenní nákupy nebo dovolenou, když ale potřebujete rozvézt děti do školy a včas se dostat do zaměstnání, nastává problém.

Praktická žena si vystačí i s menším autem

Stejně to totiž mají i další rodiče, takže než zaparkujete, ztratíte drahocenné minuty, které budete muset napracovat a zaděláte si na problém s vyzvednutím dítěte po vyučování. Řešením je autíčko, se kterým zaparkujete všude, a i nějaký ten nákup se do něj vejde.

Jak vybrat autopojištění?

Stejně jako všechna vozidla, musí mít i malé auto přidělenou SPZ a sjednané povinné ručení. Jestli si sjednáte i havarijní pojištění, to už je na vás.

Víte, že povinné ručení vás chrání před důsledky škod, které provozem svého vozidla způsobíte někomu jinému? Může jít jak o majetkovou škodu, tak škodu na zdraví nebo životě, ušlý zisk a náklady na právní zastoupení při uplatňování nároků z povinného ručení.

Havarijní pojištění se vztahuje na škody, které vznikly na vašem vozidle, a to v důsledku havárie, odcizení, živelních katastrof, vandalismu, pádu předmětu nebo střetu se zvěří.

Foto: Porovnej24

Promyslete si, proti jakým rizikům se chcete pojistitFoto: Porovnej24

Na čem záleží při sjednání pojištění?

V případě povinného ručení je třeba si dobře nastavit pojistné limity. Minimum je 35 milionů Kč. I když se to zdá jako obrovská suma, ani to někdy nestačí, takže je lepší sjednat si limit ve výši 50, 70, 100 milionů.

Nepodceňujte ani asistenční služby, které bývají součástí povinného ručení. Kromě toho, že vám pomohou, když nabouráte, můžete se na ně obrátit v ČR i zahraničí, budete-li potřebovat odtáhnout vozidlo, sehnat náhradní ubytování, zapůjčit si náhradní vozidlo atd.

Víte, že u povinného ručení se, na rozdíl od havarijního, nesjednává spoluúčast? Pojišťovna totiž plní třetí straně.

Havarijní pojištění zase poskytuje komplexní ochranu pro škody, které se stanou na vašem vozidle za vaší přítomnosti i bez ní. Mezi rizika, proti kterým se můžete pojistit patří:

• Havárie

Vandalismus

Odcizení vozidla

Živelní pohromy jako povodeň, krupobití, požár, pád větve na auto, zásah bleskem.

Pojištění GAP, které ocení majitelé nových vozů. V případě totální škody jim totiž pojišťovna nevyplatí aktuální hodnotu vozidla, ale jeho pořizovací cenu.

Nákupy náhradních dílů na opravu vozidla.

Neoprávněné využití automobilu.

Náš tip: Sjednáváte si havarijní pojištění? Promyslete si, proti jakým rizikům se chcete pojistit. Můžete si zvolit jen některé, nebo vsadit na variantu All risk, která kryje všechna pojistitelná rizika.

Reklama

Načítám