Hlavní obsah

Saudek vystavuje v kavárně

Foto: Marie Havlenová Saudková

Obraz ´Moje okno´Foto: Marie Havlenová Saudková

Reklama

Byl jednou jeden dům. V prvním patře domu bydlel on, v tom druhém zase ona. Oba je spojuje krevní pouto a také velká vášeň - malování. Jan Saudek a jeho dcera Marie společně vystavují své malby v Cafe Baru Platýz na Národní třídě v Praze.

Článek

To, že se geniální umělecké sklony dědí u Saudků z generace na generaci, je všeobecně známý fakt. Proto nás nepřekvapí, když na jedné výstavě můžeme obdivovat bohémství a smysl pro detail nejen umělce Jana Saudka, ale i jeho dcery Marie Havlenové Saudkové.

Jan Saudek maluje už více než 50 let. Podle svých slov tehdy jen „čmáral", ale zato ho to velmi bavilo. Dnes je to pro něj nejen koníček, ale hlavně také obživa. Ve svých obrazech se snaží napodobit skutečnost tak, jak ji vidíme fotografickým přístrojem. Používá pestré barvy a má obrovský smysl pro detail.

Foto: Jan Saudek

Obraz ´Oh, zítřku´Foto: Jan Saudek

Jeho dcera Marie začala malovat před šesti lety. Kdysi sice studovala na škole malbu, ale vždycky čekala, až ji to naučí sám Jeníček (její otec). Ten však nebyl prý dlouhou dobu k mání, a tak se prý do toho nakonec pustila sama. Pořád se dívá kolem sebe a maluje to, co vidí. Okolní život, své děti, zákoutí a přírodu.

Vedle obrazů představil Mistr v Cafe Baru Platýz některé své nové fotografie. Jedná se o portréty slavných osobností, jako jsou např. Miroslav Donutil, František Němec, Richard Krajčo, Iva Frühlingová, Petr Hapka, Roman Šebrle a kapely Monkey Business a 4TET.

Výstava obrazů Jana Saudka a Marie Havlenové Saudkové Cafe Bar Platýz, Národní 37, Praha 1

Reklama

Související témata:

Načítám