Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.
Velikonoce jsou hned po Vánocích naším nejvýznamnějším svátkem. A proto si také zaslouží náležitou pozornost. Jak to elegantně vyřešit, abyste se náležitě blýskli?
Článek
Na slavnostní oběd se scházejí rodiny a často se sjíždí přízeň až z opačného konce republiky. Na koledu přicházejí nejenom malí caparti, ale čas od času zavítá i soused.
Bohatá a zábavná snídaně
Sváteční den začíná už snídaní. Nádobím nešetřete, jako ve všední dny. Nachystejte si vše tak, abyste si chvíle mohli v poklidu vychutnat. Do konvic navařte kávu i čaj, připravte ovocné šťávy, do stylových kalíšků uvařte vajíčka naměkko (aby nevychladla, přikryjte je apartní čepičkou), opečte křupavé toasty, do košíku vyskládejte rohlíky.
Nesmí chybět ani máslo, cukřenka, mléčenka, slánka a jiné drobnosti, bez kterých se neobejdete. Všechno na stole by mělo být barevně sladěné, včetně květin a papírových servítků. Ale hlavně, nezapomeňte na mazanec. Ať už ho upečete sami nebo pořídíte u pekaře – bez mazance nemůžou Velikonoce vypuknout.
Oběd ve velkém stylu
Při velikonočním obědě si dejte obzvlášť záležet na prostírání. Jestli bylo ráno plné drobností, potom oběd je vysloveně elegantní až střízlivý. Je to zkrátka hlavní jídlo dne, a tak, jak si dáváte záležet na přípravě pokrmů, neměli byste ani ošidit prostírání tabule.
Na sváteční stůl nachystejte talíře klubové, mělké i hluboké, pokud servírujete kuřátko, nezapomeňte na talířky na kosti. Přidejte příbory, sklo a plátěné ubrousky. Slavnostní pocit dotváří polévková mísa i servírovací talíře na maso a přílohu. Před každý talíř můžete položit věneček kočiček ozdobený stužkou nebo barevnou kraslici. Tyhle detaily tabuli doslova rozzáří jarní veselostí.
Svačina s noblesou
Malé občerstvení v odpoledních hodinách bývá spojené často s přátelskou návštěvou ať už kamarádů, sousedů anebo vzdálenějších členů rodiny. Ke kávě nebo čaji se servíruje jak jinak než pečený mazanec, beránek, ale také dorty, bábovky a cukroví. Je zbytečné pořizovat si nové servisy, ale i těm starším a třeba i poděděným můžete dopřát nový a slavnostnější vzhled.
Květinovou dekoraci máte na stole už od oběda, přibyla možná i nějaká vykoledovaná vajíčka. Ta se sluší na stole vystavit v ošatce nebo na ozdobném talíři. Můžete zapálit i svíčku s velikonočním motivem, třeba ve tvaru vejce nebo slepičky.
K večeři jen lehce
Velikonoce by určitě neměly být svátky obžerství, a to ani když máte plný stůl dobrot. Myslete na sebe a večeři si dejte radši jednoduchou, rustikální. Co třeba studenou nádivku od oběda nebo chléb a vejce?
Ale i když budete jíst prostě, stále je vhodné udržet při stolování slavnostnější ráz. K takové večeři prostírejte jednoduché talíře na bílém plátěném ubrusu anebo zkuste jenom čisté dřevěné prkénko. To, když se nápaditě ozdobí, každého dostane svým prostým půvabem.