Hlavní obsah

Jarní úklid! Jak se nenadřít!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Také se hrozíte jarního úklidu?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okna, žaluzie, radiátory, sedačka, koberce... ano, je tady čas na jarní úklid. A ten toho po nás vyžaduje více, než bývá obvyklé. A je pouze otázka času, kdy si řekneme: dost! A pozveme si domů úklidovou firmu.

Článek

Podle průzkumů u nás běžně využívá služeb úklidových firem jen asi pět procent domácností. Na druhé straně, kdo si ji jednou pozval a zjistil, co je to za úlevu zbavit se třeba povinnosti mýt okna, už se této služby jen nerad vzdává. Samozřejmě to platí jen tehdy, pokud jsme byli s firmou spokojeni a dobře si vybrali.

Agentura, nebo paní ze sousedství

Dvě možnosti, každá z nich má své pro a proti: paní od sousedství bývá levnější než profesionální agentura. Ale pokud si bereme paní ze sousedství, je lepší dát na něčí doporučení, než se orientovat podle letáčků nalepených na ulicích. Zde bychom totiž mohli „naletět" i tipařům bytů.

Na druhé straně paní ze sousedství bude mít jen těžko uzavřené pojištění proti způsobeným škodám, které je u úklidových firem běžné. Pokud nám doma rozbijí třeba okno, pojišťovna nám je proplatí.

Firmy také zaměstnávají více pracovníků, proto pokud ten „náš" nemůže, pošlou do bytu někoho jiného. I když je otázkou, zda lze právě tohle označit za výhodu. Mnozí by raději jeden úklid obětovali, než aby načapali cizího člověka s klíči od vlastního bytu v ruce.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vyzkoušejte si firmu třeba i jen na umytí okenFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak vybrat agenturu

Rozhodujícím kritériem pro výběr je pro mnohé cena. A v té, přesněji řečeno v účtování úklidu, se firmy velmi často liší. Některé preferují cenu za jednotlivé úkony - tedy za každý metr umytých oken, vyčištěného koberce nebo napastované podlahy. Jinde zase dávají přednost hodinové taxe. Ta se pohybuje - podle požadované práce a regionu - od 100 do 250 korun. Samozřejmě za stanovenou dobu musí pracovník odvést dojednanou práci.

I když i tady je třeba opatrnost. Pokud se podíváme do ceníku, budeme překvapení velmi nízkými cenami u mytí oken - deset korun za metr čtvereční, zametání podlahy - koruna za metr čtvereční a podobně. Ovšem jak už mnozí tuší, takové ceníky mají i svá ale...

Pokud si tyto jednorázové položky sečteme, dostaneme se - podle velikosti bytu na stovky i tisíce korun - a to ještě není všechno. Firmy si zpravidla připočtou ještě cenu za dopravu, někdy si musíme zvlášť připlatit za úklidové prostředky. Pak se snadno dostaneme u „velkého úklidu" bytu 2+1 na částku dva až tři tisíce korun.

Kontrola je možná

Mnozí si odmítají objednat firmu hlavně proto, že se bojí narušení soukromí a nedovedou si představit, že by se někdo pohyboval po jejich bytě v době, kdy jsou v práci. Ale i na tohle firmy myslí. Většina z nich nechává na majiteli, zda chce být celou dobu přítomen, anebo ne. V druhém případě je možné přijít do bytu ve smluvený čas, zkontrolovat si odvedenou práci a teprve potom za ni zaplatit. Pokud firmě důvěřujeme, můžeme jí také svěřit klíče od bytu a nedělat si starosti s příchodem domů.

Stále si nejste jistí, zda je úklidová firma pro vás to pravé? Tak ji jednou vyzkoušejte a uvidíte! Firmu si lze totiž objednat jen jednou na zkoušku.

Reklama

Související témata:

Načítám