Hlavní obsah
3,8
(10)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Organizujete party a přemýšlíte, jakou dobrotu byste připravili pro své přátele? Máme pro vás skvělý tip na jarní závitky s mletým masem!

1 hod.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 závitků
  • 1 balení rýžového papíru
  • 50 g rýžových vlasových nudlí (bún)
  • 400 g vepřového mletého masa
  • 1 hrst jidášových uch
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 1 ks kedlubny
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce čerstvého koriandru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 dl oleje
Omáčka
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ks chilli papričky
  • 3 lžíce rýžového octa
Článek

Postup

01.

Stroužky česneku nakrájejte na plátky, chilli papričku nasekejte najemno a vše dejte do misky, do které přidejte i rýžový ocet a vodu, chutě se musí vyluhovat a propojit.

02.

Jidášovo ucho namočte asi na 20 minut do vlažné vody a nechte houby nabobtnat, pak je nakrájejte na malinké kousky. Cibuli nakrájejte najemno, mrkev a kedlubnu na velmi tenké nudličky. Rýžové nudle chviličku spařte vroucí vodou, sceďte je a párkrát prokrojte, aby nebyly tak dlouhé. Do mísy k nudlím přidejte připravenou zeleninu, maso, sójovou omáčku, nakrájené houby, nasekaný koriandr a vejce a promíchejte.

03.

Trochu hladké mouky smíchejte v mističce s trochou vody – musí vzniknout hustější těstíčko. Jednotlivé listy rýžového papíru vždy namočte do teplé vody, nechte je změknout, pak je vyndejte, lehce osušte (s mokrými se hůř manipuluje) a do horní části doprostřed dejte váleček masové směsi. Vrchní okraj potřete těstíčkem, krajní části překlopte přes maso (teď vám vznikla dlouhá nudle, v jejíž horní třetině je schovaný onen váleček masa). Spodní lem potřete těstíčkem a od vrchu srolujte – vznikne tak úhledné psaníčko. Díky těstíčku list papíru lépe drží pohromadě.

04.

Takto připravené závitky smažte ve středně rozpáleném oleji (ve fritéze 160–170 stupňů) ze všech stran, celkem asi 4 minuty. Hotové závitky podávejte horké nebo studené spolu s omáčkou, ve které se namáčí. A že jsou mastné? To už je úděl smažených závitků. Jako základ při večírku, na kterém se pije alkohol, se to ale naopak může dost hodit!

Reklama

Související témata:

Načítám