Hlavní obsah
4,2
(16)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kdo jednou ochutnal dobré jarní závitky, tak ví, že chuť křupavé kůrčičky, pikantní náplně a čerstvých bylinek je silně návyková. Propadněte jí také a připravte si doma tradiční vietnamskou pochoutku!

35 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
Závitky
  • ∞ balení rýžového papíru
  • ∞ g mletého vepřového masa
  • ∞ g skleněných nudlí
  • ∞ hrstí jidášových uch
  • ∞ g loupaných krevet
  • ∞ g mungo fazolí
  • ∞ cibulí
  • ∞ vajec
  • ∞ mrkví
  • ∞ kedluben
  • ∞ hrstí čerstvých bylinek
  • soli
  • pepře
  • oleje na smažení
K podávání
  • ∞ mrkví
  • ∞ kedluben
  • ∞ stroužků česneku
  • cukru krupice
  • soli
  • pepře
  • ∞ limetek
  • rybí omáčky
  • chilli papričky
  • ∞ ledových salátů
  • čerstvých bylinek
  • ∞ g rýžových vlasových nudlí (bún)
Článek

Postup

01.

Houby (jidášovo ucho) nechte asi 15 minut nabobtnat ve vlažné vodě a nudle do náplně uvařte podle návodu na obalu.

Foto: Eva Malúšová

Houby nechte asi 15 minut změknout v teplé vodě, a poté nakrájejte nadrobnoFoto: Eva Malúšová

02.

Houby, nudle, krevety, mungo výhonky a cibuli pokrájejte nadrobno a smíchejte s masem.

Foto: Eva Malúšová

Krevety můžete vynechat, ale náplni dodají autentickou chuťFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Klíčky také trochu překrájejteFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Přidejte i nasekanou cibuliFoto: Eva Malúšová

03.

Přidejte vajíčka, najemno nastrouhanou mrkev a kedlubnu a dochuťte nasekanými bylinkami, solí a pepřem.

Foto: Eva Malúšová

Nakonec vmíchejte i vajíčka a nasekané bylinkyFoto: Eva Malúšová

04.

Nyní se můžete pustit do balení závitků: rýžový papír omočte ve vlažné vodě.

Foto: Eva Malúšová

Rýžový papír omočte ve vlažné voděFoto: Eva Malúšová

05.

Rozložte na podložku a zhruba do jeho třetiny položte vrchovatou lžíci náplně. Přes náplň překryjte kratší stranu papíru, lehce stlačte, přehněte po stranách a zarolujte do závitku. Moc ho neutahujte, aby při smažení nepraskl.

Foto: Eva Malúšová

Asi do třetiny papíru položte vrchovatou lžíci náplněFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Přes náplň nejprve přehněte dolní kratší část papíru, a poté překryjte bokyFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Teď už můžete závitek zarolovat do zbytku papíru. Moc ho ale neutahujte, aby při smažení neprasklFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

S rýžovým papírem se pracuje velmi dobřeFoto: Eva Malúšová

06.

V rozehřátém oleji pak ze všech stran dozlatova opečte a na papírové utěrce nechte odsát přebytečný tuk.

Foto: Eva Malúšová

Závitky smažte ze všech stran dozlatovaFoto: Eva Malúšová

07.

Mrkev a kedlubnu nakrájejte na plátky (můžete i jako Žanetka vyřezat ozdobné kytičky), promačkejte s troškou soli, aby zelenina zkřehla, a propláchněte.

Foto: Eva Malúšová

Zeleninu promačkejte s trochu soli, aby zkřehlaFoto: Eva Malúšová

08.

Do misky nalejte čtvrt litry teplé vody, ochuťte asi lžičkou soli, třemi lžičkami cukru, rybí omáčkou a limetkovou šťávou, aby měla sladko-slano-kyselou chuť. Přidejte zeleninu, prolisovaný česnek a chilli.

Foto: Eva Malúšová

Mrkev a kedlubnu přidejte do nálevu z vody, soli, cukru, rybí omáčky a limetkové šťávy. Jestli máte rádi, přidejte i nasekaný česnek a chilli papričkuFoto: Eva Malúšová

Závitky se tradičně podávají tak, že je namáčíte v omáčce a přikusujete k nim uvařené nudle, čerstvé bylinky a pokrájený salát.

Tip: Použijte trik Žanetiny maminky a rýžový papír místo do vody namáčejte do piva!

Reklama

Související témata: