Článek
Postup
Krok 1: Houby (jidášovo ucho) nechte asi 15 minut nabobtnat ve vlažné vodě a nudle do náplně uvařte podle návodu na obalu.
Houby nechte asi 15 minut změknout v teplé vodě, a poté nakrájejte nadrobno
Krok 2: Houby, nudle, krevety, mungo výhonky a cibuli pokrájejte nadrobno a smíchejte s masem.
Krevety můžete vynechat, ale náplni dodají autentickou chuť
Klíčky také trochu překrájejte
Přidejte i nasekanou cibuli
Krok 3: Přidejte vajíčka, najemno nastrouhanou mrkev a kedlubnu a dochuťte nasekanými bylinkami, solí a pepřem.
Nakonec vmíchejte i vajíčka a nasekané bylinky
Krok 4: Nyní se můžete pustit do balení závitků: rýžový papír omočte ve vlažné vodě.
Rýžový papír omočte ve vlažné vodě
Krok 5: Rozložte na podložku a zhruba do jeho třetiny položte vrchovatou lžíci náplně. Přes náplň překryjte kratší stranu papíru, lehce stlačte, přehněte po stranách a zarolujte do závitku. Moc ho neutahujte, aby při smažení nepraskl.
Asi do třetiny papíru položte vrchovatou lžíci náplně
Přes náplň nejprve přehněte dolní kratší část papíru, a poté překryjte boky
Teď už můžete závitek zarolovat do zbytku papíru. Moc ho ale neutahujte, aby při smažení nepraskl
S rýžovým papírem se pracuje velmi dobře
Krok 6: V rozehřátém oleji pak ze všech stran dozlatova opečte a na papírové utěrce nechte odsát přebytečný tuk.
Závitky smažte ze všech stran dozlatova
Krok 7: Mrkev a kedlubnu nakrájejte na plátky (můžete i jako Žanetka vyřezat ozdobné kytičky), promačkejte s troškou soli, aby zelenina zkřehla, a propláchněte.
Zeleninu promačkejte s trochu soli, aby zkřehla
Krok 8: Do misky nalejte čtvrt litry teplé vody, ochuťte asi lžičkou soli, třemi lžičkami cukru, rybí omáčkou a limetkovou šťávou, aby měla sladko-slano-kyselou chuť. Přidejte zeleninu, prolisovaný česnek a chilli.
Mrkev a kedlubnu přidejte do nálevu z vody, soli, cukru, rybí omáčky a limetkové šťávy. Jestli máte rádi, přidejte i nasekaný česnek a chilli papričku
Závitky se tradičně podávají tak, že je namáčíte v omáčce a přikusujete k nim uvařené nudle, čerstvé bylinky a pokrájený salát.
Tip: Použijte trik Žanetiny maminky a rýžový papír místo do vody namáčejte do piva!