Hlavní obsah

Jarní závitky s vepřovým masem

Hodnocení:
(5)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

Kdo jednou ochutnal dobré jarní závitky, tak ví, že chuť křupavé kůrčičky, pikantní náplně a čerstvých bylinek je silně návyková. Propadněte jí také a připravte si doma tradiční vietnamskou pochoutku!

Závitky
  •  balení rýžových papírů
  •  g mletého vepřového masa
  •  g skleněných nudlí
  •  hrsti jidášových uch
  •  g loupaných krevet
  •  g mungo fazolí
  • cibule
  • vejce
  • mrkve
  • kedlubny
  •  hrsti čerstvých bylinek
  • soli
  • pepře
  • oleje na smažení
K podávání
  • mrkve
  • kedlubny
  •  stroužku česneku
  • cukru krupice
  • soli
  • pepře
  • limetky
  • rybí omáčky
  • chilli papričky
  • ledového salátu
  • čerstvých bylinek
  •  g rýžových vlasových nudlí (bún)
Článek

Postup

Krok 1: Houby (jidášovo ucho) nechte asi 15 minut nabobtnat ve vlažné vodě a nudle do náplně uvařte podle návodu na obalu.

Foto: Eva Malúšová

Houby nechte asi 15 minut změknout v teplé vodě, a poté nakrájejte nadrobno

Krok 2: Houby, nudle, krevety, mungo výhonky a cibuli pokrájejte nadrobno a smíchejte s masem.

Foto: Eva Malúšová

Krevety můžete vynechat, ale náplni dodají autentickou chuť

Foto: Eva Malúšová

Klíčky také trochu překrájejte

Foto: Eva Malúšová

Přidejte i nasekanou cibuli

Krok 3: Přidejte vajíčka, najemno nastrouhanou mrkev a kedlubnu a dochuťte nasekanými bylinkami, solí a pepřem.

Foto: Eva Malúšová

Nakonec vmíchejte i vajíčka a nasekané bylinky

Krok 4: Nyní se můžete pustit do balení závitků: rýžový papír omočte ve vlažné vodě.

Foto: Eva Malúšová

Rýžový papír omočte ve vlažné vodě

Krok 5: Rozložte na podložku a zhruba do jeho třetiny položte vrchovatou lžíci náplně. Přes náplň překryjte kratší stranu papíru, lehce stlačte, přehněte po stranách a zarolujte do závitku. Moc ho neutahujte, aby při smažení nepraskl.

Foto: Eva Malúšová

Asi do třetiny papíru položte vrchovatou lžíci náplně

Foto: Eva Malúšová

Přes náplň nejprve přehněte dolní kratší část papíru, a poté překryjte boky

Foto: Eva Malúšová

Teď už můžete závitek zarolovat do zbytku papíru. Moc ho ale neutahujte, aby při smažení nepraskl

Foto: Eva Malúšová

S rýžovým papírem se pracuje velmi dobře

Krok 6: V rozehřátém oleji pak ze všech stran dozlatova opečte a na papírové utěrce nechte odsát přebytečný tuk.

Foto: Eva Malúšová

Závitky smažte ze všech stran dozlatova

Krok 7: Mrkev a kedlubnu nakrájejte na plátky (můžete i jako Žanetka vyřezat ozdobné kytičky), promačkejte s troškou soli, aby zelenina zkřehla, a propláchněte.

Foto: Eva Malúšová

Zeleninu promačkejte s trochu soli, aby zkřehla

Krok 8: Do misky nalejte čtvrt litry teplé vody, ochuťte asi lžičkou soli, třemi lžičkami cukru, rybí omáčkou a limetkovou šťávou, aby měla sladko-slano-kyselou chuť. Přidejte zeleninu, prolisovaný česnek a chilli.

Foto: Eva Malúšová

Mrkev a kedlubnu přidejte do nálevu z vody, soli, cukru, rybí omáčky a limetkové šťávy. Jestli máte rádi, přidejte i nasekaný česnek a chilli papričku

Závitky se tradičně podávají tak, že je namáčíte v omáčce a přikusujete k nim uvařené nudle, čerstvé bylinky a pokrájený salát.

Tip: Použijte trik Žanetiny maminky a rýžový papír místo do vody namáčejte do piva!

ynezorPumanzeSaNyknalC