Hlavní obsah

Jaro začíná na zahradě!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

S jarem začínáme vylepšovat zahraduFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněhové přeháňky nás sice ještě sem tam překvapí, ale kalendář hovoří jasně: jaro je tady! A my opět bereme do rukou hrábě, motyčky a další nářadí a míříme na zahradu, abychom ji probudily po zimě. Kde začít?

Článek

Začít bychom měly stromy. Ty je třeba ostříhat, čímž se zvýší úroda a také ochráníme strom například před houbovými chorobami. „Stříhají se takzvané mladice, tedy drobné větvičky, které by nám stejně úrodu nedaly a jen by ubíraly stromu mízu," radí Pavel Urbánek, z firmy specializující se na zahradnické služby. Tyto větve poznáme snadno - rostou totiž svisle nahoru.

Pokud bychom přece jen chtěly, aby se koruna stromu zvětšovala, pár mladic necháme a zastřihneme je nad třetím až čtvrtým očkem, to ale musí být otočeno ven z koruny. Jinak by větve rostly dovnitř a to je špatně.

Ale co s větvemi? Některé obce nabízejí kontejnery na biologický odpad, můžeme je i spálit. Ale to by byla škoda, protože nám mohou ještě skvěle posloužit. Stačí je zpracovat pomocí drtiče. Získáme tak výborný mulčovací materiál, za který bychom jinak ve specializovaných obchodech daly spoustu peněz. A bude se hodit právě na jaře, kdy vysazujeme nové rostliny. Mulč totiž zabraňuje vysychání zeminy a prorůstání plevele.

Foto: Mountfield

V drtiči si vyrobíme mulčovací materiálFoto: Mountfield

Aby trávník dobře dýchal

Omlazovací kúru si žádá i trávník. Ten je po zimě zplihlý, zamechovaný a sem tam na něm objevíme i místa, která „vyžrala" takzvaná sněžná plíseň. Co s tím: kromě pravidelného hnojení a v horkých dnech i zalévání mu prospěje provzdušnění.

„Právě na začátku jara je pro to nejvhodnější čas," vysvětluje Marek David z firmy Mountfield a pokračuje: „K provzdušnění sice můžeme použít obyčejné hrabičky, ale to se dost nadřeme a výsledek rozhodně neodpovídá vynaložené námaze. Lepší je proto použít vertikutátory."

Jde o speciální stroje, které na první pohled připomínají sekačku. Ale na rozdíl od ní mají svisle, tedy vertikálně - odtud název vertikutátor - uložené speciální ocelové nože. Ty dokážou, podobně jako hřeben z vlasů, vyčesat z trávníku vše nepotřebné - mechy a plevel i zbytky posekané nebo odumřelé trávy. Nejjednodušší nás přijdou zhruba na tři tisíce korun.

Pokud nebudeme zbytky z trávníku několikrát do roka odstraňovat, vytvoří postupně neprodyšnou vrstvu. Tráva tak nebude mít dostatečný přístup vláhy a živin a časem se doslova udusí. Vertikutátor navíc přeseká travní výběžky, takže se podpoří tvorba nových výhonků. Pažit se tak omlazuje a zahušťuje.

I když trávník po skončené vertikutaci vypadá nevzhledně, nemusíme se bát, že bychom ho zničily. Právě naopak. Za pár dnů vás překvapí, jak se krásně zahustil a odměnil se vám tak za vaši péči.

Pokud zahradě dopřejeme tuto základní regenerační kúru, odvděčí se nám za pár týdnů hustým zeleným pažitem a příjemným stínem pod korunou stromů poskytujícím báječný odpočinek.

Reklama

Související témata:

Načítám