Hlavní obsah

Dva světy Jaroslava Svěceného

Foto: sveceny.cz

Jaroslav Svěcený zahraje na 300 let staré housleFoto: sveceny.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již tuto středu se Smetanova síň Obecního domu v Praze naplní nádherným zvukem starodávných houslí. V 19.30 hodin tam totiž začíná unikátní koncert Jaroslava Svěceného, během kterého zahraje i na housle staré více než 300 let! A jaký program si pro nás tento český virtuos připravil?

Článek

Slavnostní galakoncert předního českého houslisty Jaroslava Svěceného s názvem Dva světy houslí je jakousi předzvěstí podzimní výstavy starodávných houslí. Tato kolekce z 18. až 21. století pochází z houslařských dílen na Malé Straně a na Novém Městě. Mistr na tyto housle během svého pražského koncertu zahraje a navíc si je budete moci blíže prohlédnout přímo na pódiu Smetanovy síně o přestávce a po skončení galakoncertu.

Své brilantní umění zde nepředvede jen sám Jaroslav Svěcený, ale doprovodí ho i Dana Vlachová, profesorka Pražské konzervatoře a renomovaná česká houslistka, a také Vladimír Rejk, sólotrumpetista orchestru opery Národního divadla. Skladby zazní za doprovodu komorního orchestru Virtuosi Pragenses.

Již teď se můžeme těšit na přesné nastudování a propracovaný přednes houslových koncertů Antonia Vivaldiho či Johanna Sebastiana Bacha. Hudebníci nám ale také nabídnou ne příliš často hrané party skladatelů Fritze Kreislera a George Philippa Telemanna. A jelikož si letos připomínáme 300. výročí narození hudebního skladatele Františka Bendy, pomyslnou třešničkou na dortu bude pro návštěvníky koncertu jeho houslový koncert B-Dur.

Foto: sveceny.cz

Můžete se těšit na přednes Vivaldiho či BachaFoto: sveceny.cz

Miliony posluchačů po celém světě vědí, že Jaroslav Svěcený je opravdovým mistrem svého oboru. Absolvoval již několik koncertních turné po USA a Evropě, vystupoval také např. v Brazílii, Egyptě či Indii a Thajsku. Je známý tím, že do precizně nastudovaných klasických skladeb vnáší moderního ducha a snaží se tak přiblížit krásu houslových koncertů nejen tradičním milovníkům vážné hudby, ale širokému obecenstvu. Mistr je také několikaletým patronem Akce cihla.

Houslovou procházku historií, která začíná ve Smetanově síni Obecního domu v Praze již tuto středu, byste si rozhodně neměla nechat ujít. Vždyť kdy jindy budete mít možnost zaposlouchat se do tónů, které prověřila staletí!

Galakoncert Dva světy houslí - Jaroslav Svěcený Obecní dům v Praze - Smetanova síň 10. června v 19.30 hodin Vstupenky v předprodejích nebo přímo v Obecním domě - cena od 450 Kč

Reklama

Načítám