Hlavní obsah

Babička šampionka: Ve svých 97 letech závodně plave

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý život nesportovala, ale dnes, když jí je 97 let, je všechno jinak. Američanka Ruth Thompson závodně plave a v soutěžích seniorů sbírá jednu medaili za druhou. K tomu dává hodiny klavíru a studuje na vysoké škole. Tahle žena představuje to, čemu se říká aktivní stáří.

Článek

Jako mladá se Ruth Thompson o sport v podstatě vůbec nezajímala. V osmi letech prodělala revmatickou horečku a její následky ji dlouho omezovaly. Kouzlo pohybu objevila až po sedmdesátce a nyní v sedmadevadesáti letech je z ní aktivní sportovkyně. Ruth Thompson z Virginie je neuvěřitelně vitální dáma.

Hlavně nesedět

Když bylo Ruth hodně přes sedmdesát, začala se trochu hýbat. Až dosud žena, která porodila a vychovala čtyři děti, zvládala tak maximálně pomalé procházky nebo kratinké vyjížďky na kole. Pak ale přišla možnost zkusit sportovat trochu víc, a to ve společnosti dalších seniorů. A tak Ruth zahodila pletací jehlice, pořídila si plavky a vrhla se na závodní plavání. „Nejdřív jsem si myslela, že to nemůžu zvládnout, že je to prostě nemožné, ale chtěla jsem zkusit něco, co mi umožní zůstat aktivní i na stará kolena. Postupným tréninkem jsem se cítila lépe a lépe,“ vzpomíná Ruth.

Před pěti lety pak v plavání poprvé závodila a od té doby sbírá jednu trofej za druhou. Jen loni získala stříbrnou a bronzovou medaili na plaveckých závodech seniorů. Ale tyhle úspěchy nejsou pro Ruth nijak extra důležité. „To je jen třešnička na dortu. Jde především o to, že mám nějaký cíl, něco, za čím směřuji. To by měl mít každý člověk bez ohledu na věk. Nejsem typ důchodce, který by jen tak seděl doma a nic nedělal,“ vysvětluje Ruth, která třikrát týdně trénuje v bazénu.

Foto: Profimedia.cz

Pro Ruth je plavání způsob, jak se dostat mezi lidi a zůstat aktivníFoto: Profimedia.cz

Plavání nestačí

Plavání se pro Ruth stalo možností, jak se dostat mezi lidi, ale není to její jediná činnost. Tahle dáma totiž také aktivně hraje na piano v místním kostele a zájemcům dává hodiny.

A navíc – posledních sedm let se věnuje i studiu! Absolvovala všechny přednášky a kurzy historie, které škola v její blízkosti nabízí, a přemýšlí, na jaký další obor by se vrhla. „Zpočátku jsem skládala veškeré zkoušky a testy jako normální mladí studenti a stresovala se, jak to zvládnu, jakou dostanu známku a podobně. Pak za mnou ale přišel profesor a zeptal se, jestli si nechci jen užívat možnost se vzdělávat a dozvídat se nové věci, aniž bych musela absolvovat zkoušky,“ vzpomíná Ruth.

Na nabídku kývla, a tak nemá žádné zkoušky, nezíská žádný titul, jen se úplně obyčejně vzdělává. „A to je to, co mě baví, to je pro mě důležité,“ tvrdí Ruth s tím, že v jejím věku už na nějakých titulech skutečně nezáleží.

Foto: Profimedia.cz

Medaile nejsou sice to nejdůležitější, ale radost z nich Ruth rozhodně máFoto: Profimedia.cz

Hlavně nepřestat

Jakákoli činnost, ať už fyzická, nebo psychická (ideálně kombinace obojího), je podle Ruth důležitá pro každého bez ohledu na věk, ale pro seniory možná dvojnásobně. V pozdním věku je totiž velmi snadné rezignovat a nikam se neposouvat – ale pak je to vlastně jen nudné čekání na smrt.

A tomu se Ruth rozhodně chce vyhnout, proto se nehodlá ani jedné ze svých mnoha činností vzdát. „Dál se chci vzdělávat, hrát na klavír a plavat. Hodlám pokračovat, dokud budu žít,“ tvrdí rezolutně.

Foto: Profimedia.cz

Seniorka tvrdí, že bez ohledu na věk je potřeba mít nějakou pravidelnou aktivitu, která vás udrží mentálně i fyzicky fitFoto: Profimedia.cz

Co říkáte, není tahle žena obdivuhodná?

Související témata:

Načítám