Hlavní obsah

Jednoduchý nepečený dort. S mákem a tvarohovým krémem

Foto: Marcel Rozhoň

Ozdobený ovocem vypadá božsky!Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkrátka potřebujete dort, a času je málo? Připravte tenhle nepečený, s jemnou tvarohovou náplní a mákem. Křupavý sušenkový korpus ho doladí k dokonalosti!

Článek

Mák je tak trochu pozapomenutá surovina, přitom patřila neodmyslitelně do spíží našich babiček. Je to velká škoda. Nejenže skvěle chutná v moučnících, ale jde o velmi zdraví prospěšnou potravinu. Mák obsahuje zdravé tuky, vlákninu, minerální látky, kyselinu listovou a je významným zdrojem vápníku. Dá se z něho připravit olej, mouka i mléko. My z něho vyrobili dort.

Makový dort bez pečení

Na formu o průměru 20 cm budete potřebovat: 180 g karamelových sušenek, 100 g másla, 5 lžic mletého máku, 500 g polotučného tvarohu, 1 malý kelímek zakysané smetany, šťávu z poloviny citronu, 4 lžíce moučkového cukru, ¼ lžičky drcené vanilky, 1 želatinu pro přípravu krémů

Postup: Sušenky nadrťte v mixéru nebo je nastrouhejte, popřípadě rozdrťte pomocí válečku. Přidejte k nim máslo a důkladně propracujte. Hotovou směs napěchujte do kulaté dortové formy, uhlaďte a takto připravený korpus dejte do chladu. V míse ušlehejte tvaroh, zakysanou smetanu, moučkový cukr, mák, vanilku, citronovou šťávu. Želatinu připravte podle návodu, přidejte do krému a ten navrstvěte na vychlazený korpus. Dort nechte několik hodin tuhnout. Pak ho ozdobte ovocem podle chuti a podávejte.

Tip: Mezi korpus a krém můžete dát ještě vrstvu kompotovaných švestek, které chutnají v kombinaci s mákem výtečně!

Je čas na něco dobrého s mákem? Zkuste tenhle skvělý závin jako od babičky nebo se pusťte do makových šneků z kynutého těsta!

Jaké dobroty připravujete z máku nejraději vy?

Reklama

Související témata:

Načítám