Hlavní obsah

Tři dezerty z kynutého těsta: Dýňové rolky, makový šnek i čokoládový cop

Foto: Greta Blumajerová

Z kynutého těsta připravíte polskou čokoládovou pletýnku, severské skořicové rolky i ryze český makový koláčFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Možná za to můžou babičky a jejich rozmazlování, ale kynuté dezerty jsou prostě symbolem domova. Pamatujete taky na to vláčné těsto, které už z trouby lákalo svou neodolatelnou vůní všechny do kuchyně?

Článek

Kynuté těsto sice vyžaduje chvilku pozornosti, ale největší část práce za vás odvedou kvasnice, které zaručí dokonale nadýchané a přitom vláčné moučníky.

Jestli jste si na něj do teď netroufali, dejte šanci dnešním receptům a uvidíte, že se povede. A pokud se stejně nevidíte jako uhnaná hospodyňka s rukama od těsta a vlasy od mouky, vezměte si na pomoc moderní techniku – stolní robot nebo domácí pekárnu – my to na vás nikomu neřekneme :-).

To nejtěžší na dnešním pečení pak bude rozhodnout se, který moučník přijde na řadu jako první: severské dýňové skořicové rolky, polská babka s čokoládovým krémem, nebo snad ryze česká kombinace máku a švestek?

Dýňové skořicové rolky

Potřebujete: ¾ kostky droždí, 2 lžíce cukru krupice, ½ hrnku mléka, 4 hrnky hladké mouky, ¼ lžičky soli, hrnek dýňového pyré (z ½ malé dýně), 125 g másla, 1 vejce, ¼ lžičky muškátového oříšku, mouku na podsypání. Na náplň: ½ hrnku cukru krupice, lžičku skořice, 80 g másla. Na polevu: 2 lžíce krémového sýra (Cream Cheese, Buko, Fénix), ½ hrnku cukru moučka, hrst pekanových nebo vlašských ořechů

Foto: Greta Blumajerová

Oranžová varianta skořicových rolek je do sychravých podzimních dnů jako dělanáFoto: Greta Blumajerová

Postup: Droždí rozdrobte do misky, zasypejte lžící cukru a míchejte do rozpuštění. Přidejte polovinu teplého mléka a 2–3 lžíce mouky, aby vzniklo hladké těstíčko. Nechte asi 10 minut v teple vzejít (k tomu skvěle slouží na 50 °C vyhřátá trouba). Mezitím si do mísy nebo robotu s hnětacími háky připravte zbylý cukr, mléko, mouku, sůl, rozehřáté máslo, vejce, muškátový oříšek a dýňové pyré. To připravíte z upečené nebo v páře či mikrovlnce uvařené dýně, kterou pak jednoduše rozmixujete.

K ingrediencím přidejte vzešlý kvásek a asi 10 minut propracovávejte, až vznikne hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte 40–60 minut v teple kynout.

Z těsta pak na pomoučeném vále vyválejte čtverec, máslo do náplně rozehřejte, částí vymažte pekáček a zbylým potřete těsto. Posypejte cukrem smíchaným se skořicí a pevně zabalte do rolády. Rozkrájejte na 1,5–2 cm tlusté plátky a s mezerami vyskládejte do pekáčku, rolky dost nakynou. Nechte ještě půl hodiny kynout a poté pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 30–40 minut dozlatova. Upečené pokapejte polevou z krémového sýra a cukru a posypejte nasekanými ořechy. Nejlepší jsou ještě teplé…

Tip: Hned tři další verze skořicových rolek najdete v článku Zatočte s kynutým těstem! Zkuste skořicové, oříškové a jahodové rolky.

Makový šnek se švestkami

Potřebujete: ½ kostky droždí, 60 g cukru krupice, 450 g hladké mouky, 150 ml mléka, ¼ lžičky soli, 1 vejce, 100 g rozpuštěného másla, mouku na podsypání, lžíci másla na potření, lžíci cukru krupice na posypání. Na náplň: 200 g mletého máku, 150 ml mléka, 2 lžíce povidel, cukr krupice, lžíci rumu, 10 švestek, hrst mandlových lupínků

Foto: Greta Blumajerová

Makovo-povidlová náplň si s kynutým těstem perfektně rozumíFoto: Greta Blumajerová

Postup: Droždí rozdrobte do misky, posypejte lžící cukru a míchejte, až se rozpustí. Přidejte polovinu ohřátého mléka a asi 3 lžíce mouky, aby vzniklo hladké těstíčko. Kvásek nechte 10 minut vzejít (to jde dobře v troubě vyhřáté na 50 °C), přidejte ho ke zbylým ingrediencím a rukama nebo v robotu s hnětacími háky vypracujte hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a dejte asi na hodinu (klidně zase do lehounce vyhřáté trouby) vykynout.

Mezitím si připravte náplň: mák svařte s mlékem, podle chuti oslaďte a dochuťte povidlya rumem. Švestky omyjte, vypeckujte a rozpulte.

Polovinu těsta pak na pomoučeném vále rozválejte na dlouhý obdélník, potřete polovinou náplně a z delší strany zatočte do dlouhé tenké rolády. Stejně postupujte se zbytkem těsta. Rolády pak můžete přímo na plechu spojit do jedné velké spirály nebo každou zvlášť zatočit do dortové formy.

Do záhybů vmáčkněte švestky, těsto potřete rozpuštěným máslem a posypejte cukrem a mandlemi. Pečte 40–50 minut při 180 °C dozlatova.

Tip: Milujete českou klasiku? Zkuste kynuté smažené vdolky nebo pravé valašské frgály hezky s návodem krok po kroku!

Čokoládová babka

Na 2 koláče potřebujete: ¾ kostky droždí, ½ hrnku cukru krupice, 650 g hladké mouky, ½ hrnku mléka, ¼ lžičky soli, kůru z 1 pomeranče, 3 vejce, 125 g másla, sklenici lískooříškové pomazánky, mouku na podsypání

Foto: Greta Blumajerová

Čokoládová pletýnka s pomerančovou kůrou je na přípravu snazší, než se zdá!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Droždí rozdrobte do misky a spolu se lžící cukru míchejte do rozpuštění. Přidejte polovinu teplého mléka a 2 lžíce mouky, aby vzniklo hladké těstíčko. Nechte ho 10 minut v teple vzejít (s tím vám pomůže vypnutá trouba, kterou jste vyhřáli na 50 °C) a poté přidejte ke zbylému cukru, mouce, mléku, soli, pomerančové kůře, vajíčkům a rozpuštěnému máslu. Rukama na stole nebo s pomocí robotu s hnětacími háky pak vytvořte hladké těsto, které přikryjte utěrkou a nechte 40 minut v teple kynout.

Poté těsto rozdělte na polovinu, vyválejte na pomoučeném stole do čtverce, potřete polovinou oříškové pomazánky a srolujte. Roládu dejte na 10 minut do mrazáku, aby se lépe krájela, a ostrým nožem ji pak podélně rozpulte. Konce obou polovin k sobě přitiskněte a spleťte do copu. Nechte ještě asi půl hodiny kynout a poté pečte zhruba 40 minut dozlatova. Stejně postupujte s druhou polovinou těsta.

Tip: Lískooříškovou pomazánku si raději než kupovat tu plnou palmového oleje a cukru vyrobte doma! Jak na to, najdete v článku Nekupujeme, vyrábíme: domácí nutella vás nadchne!

A kdo za vás kynuté těsto umíchá?

Foto: archiv firmy

Robustní kuchyňský robot s kovovým tělem Tefal QB602H38 vám nejen umíchá těsto, ale také namele maso, nastrouhá zeleninu a samozřejmě rozmixuje či našlehá vše potřebné. Vyznačuje se extra odolným vybavením. Cena 9499 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Kuchyňský robot Electrolux EKM 4200 s celokovovým tělem má ve výbavě 2 mísy, 3 metly, mlýnek na maso a 3 nástavce na strouhání. Cena 11 999 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Kuchyňský robot Sencor STM Pastels dostanete hned v 9 barvách, takže ho snadno sladíte s ostatními doplňky. Planetární systém hnětení, míchání a šlehání pak zaručí bezezbytkové promíchání celého obsahu mísy. Cena 4999 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Pákový robot Tefal QB505G38 s planetárním systémem míchání zaručí rovnoměrné míchání v celé nádobě a kromě nástavců na hnětení a šlehání má ve výbavě mixér, mlýnek na maso, odšťavňovač a nástavce na strouhání. Cena 6999 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Kuchyňský robot Kenwood kMix 84 Stripes má roztomilý retro design, ochranný kryt proti rozstřiku a kromě klasické metly i K metlu a hnětací hák. Cena 7396 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Skladný kuchyňský robot Bosch MUM 48R1 v červené barvě má ochranný kryt proti rozstřiku, šlehací metlu, hnětací hák i nástavce na strouhání a krouhání. Cena 2399 KčFoto: archiv firmy

Máte nějaké triky, které vám pomáhají při přípravě kynutého těsta? Podělte se o ně s ostatními čtenáři!

Reklama

Související témata:

Načítám