Hlavní obsah

Jídlem proti nachlazení

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

V zimě jezte potraviny z našich oblastíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Symbolem prevence proti chřipkám, rýmám a obecně nemocem způsobeným nachlazením je odedávna konzumace potravin bohatých na vitaminy. Ale nemusí to platit vždy...

Článek

Prevenci vůči nachlazení není nutné zužovat jen na ovoce a zeleninu, důležité jsou veškeré potraviny rostlinného původu. Ale pozor, ne každé ovoce a zelenina pomáhá. Rozdíl je podle odborníků v jejich původu. Exotické ovoce a zelenina z tropů mají jiné složení minerálních látek než produkty z oblasti mírného pásma, kde žijeme. To prý může přinášet určité potíže.

Zimní ovoce

V rostlinách pěstovaných směrem od pólů k rovníku stoupá podíl draslíku, který mimo jiné zabraňuje přehřátí organismu - tropické rostliny musejí totiž odolávat většímu zatížení tepla a světla. Hlavní rolí tropických rostlin je tedy bránit přehřátí organismu. Přílišné zatížení draslíkem podle odborníků způsobuje nadměrné pocení, což je v jižních zemích vzhledem k potřebě vyrovnávat tělesnou teplotu žádoucí, ale v našich končinách, především v zimním období, nepotřebné. Pokud se totiž hodně potíte, stačí k nachlazení jen lehké ofouknutí. Proto někteří odborníci doporučují dávat teď přednost ovoci z domácího prostředí, například jablkům. Vhodné jsou i vitaminy z malin, borůvek, šípků, trnek, ostružin, rybízu, angreštu, pro někoho možná překvapivě také z plodů tisu a zejména z jahod.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ovocný salát je ta pravá vitaminová bombaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Céčko hraje prim

„Na podzim doporučuji jíst denně ovoce ve slupce, která chrání vitamin C před zničením. Dávejte tedy přednost jablkům, kiwi, banánům či citrusovým plodům," říká fytoložka Venuše Studničková z Ústí nad Labem. „Nejlépe je začít hned ráno. K snídani si dejte sklenku ovocné šťávy, oběd a večeři doplňte třeba grapefruitem. Mimochodem, velmi účinné jsou výtažky z grapefruitových jadérek, protože obsahují látky tělo stimulující a zároveň dezinfikující. Je prokázáno, že očisťují organismus, posilují odolnost, předcházejí nachlazení, infekcím a zápalům, zlepšují krevní oběh, zvyšují odolnost sliznic a také ulehčují trávení. Výtažky obsažené v kapkách a tabletách (např. citrovital) mohou velmi účinně pomoci zchoulostivělým lidem překonat potíže, které nadcházející období přináší." Vhodné je jíst i přírodní antibiotika: brusinky, extrakt z aloe vera, cibuli nebo česnek.

Reklama

Související témata:

Načítám