Hlavní obsah

Jsem nemocná. A on na mě kašle!

Foto: shutterstock.com

Vyrovnat se s nemocí je velmi těžkéFoto: shutterstock.com

Reklama

„Jana je nemocná!" volá mi rozrušený manžel mé kamarádky. Hned jsem se začala vyptávat, jak je to vážné, a mráz mi při tom běhal po zádech. Diagnóza zněla otřesně: rakovina lymfatických žláz. Jako blízká přítelkyně celé rodiny jsem nevěděla, co mám dělat. Jak se v takových chvílích zachovat a můžete vůbec být na podobnou situaci připravená?

Článek

Přepadla mě lítost. Jana se ani neozývala, což bylo pochopitelné. Nechtěla o tom mluvit. Nejprve se s tím musela vyrovnat sama. I odborníci tvrdí, že závažná choroba v rodině způsobí strach, chaos, stres a obavy z budoucnosti. Všechno je zkrátka najednou jinak!

Stalo se vám, že jste se musela starat o nemocného příbuzného? Kdyby vás to potkalo, jak byste zareagovala? Podívejte se, jak jste odpovídali v naší videoanketě:

Konfrontace sama se sebou

První reakce mohou být různé, jedno je však jisté. Ať už bude léčba trvat jakkoli dlouho, nevyhnete se bolesti, citovému vypětí, přihlásí se i spousta vedlejších problémů, na které byste ani nepomyslela a které prostě vyplynuly z nelehké situace. Nikdo není schopen zmírnit vaši bolest ani strach, ale je třeba hledat nějaký odrazový můstek, najít vnitřní sílu a víru, aby nátlak na psychiku byl co nejmenší.

Muži to zvládají hůř

Karel vypadal, že Janinu nemoc nese statečně, ale později začal trávit spoustu času v práci a domů přicházel na skok. Jako by mu uniklo, že ho právě teď potřebuje nejen jeho žena, ale i dvanáctiletá dcera Veronika a dvaadvacetiletý syn Tomáš. Karel je prototypem muže, který to nezvládl. A tak místo toho, aby Jana sbírala co nejvíce sil pro boj se zákeřnou nemocí, musela navíc řešit ještě i vztahové problémy. Statistiky hovoří jasně. Celých jedenadvacet procent manželství, jež postihne závažná choroba partnerky, nevydrží. Nemocná žena má až šestiprocentní jistotu, že ji partner nechá na holičkách. Naopak ženy své nemocné protějšky opouštějí méně častěji. Mluví se zhruba o třech procentech.

Foto: TV Prima

Hrdina seriálu Přešlapy Adam onemocníFoto: TV Prima

Muži myslí na sebe, ženy na rodinu

Můj příběh má smutný konec. Jana se léčila necelý rok a nakonec zákeřné chorobě podlehla. Přišla jsem nejen o kamarádku, ale i o kamaráda a jejich děti. Karel si našel novou, výrazně mladší přítelkyni, starší syn Tomáš se musel postarat o malou Veroniku za pomoci jejich tety Jiřiny. Jen smutně jsem zpovzdálí přihlížela celé situaci a modlila se, aby se mi nikdy nic podobného nestalo.

Ženy jsou silnější a cítí odpovědnost nejen za rodinu, ale i za partnera, o kterého se dokážou lépe postarat, a to i dlouhodobě. V mužích se obvykle v podobných situacích projeví sobectví a hledají si jinou ženu.

Nenechte nemocného na holičkách

Lékaři tvrdí, že onemocnění se nikdy netýká pouze pacienta, ale ovlivní celou rodinu. Psychicky trpí nejen nemocný, ale i jeho okolí. Jana neměla motiv poprat se o svůj život. Všechno se jí hroutilo jako domeček z karet. Je otázkou, jak by to dopadlo, kdyby se Karel pokusil bojovat ve jménu celé rodiny.

V Přešlapech jde o život!

O tom, jak těžké je vyrovnat se se závažnou chorobou, ví své i Adam, hrdina seriálu Přešlapy, který po nečekané nehodě na squashi zjišťuje, že má rakovinu varlat. Ani on netouží po tom, aby ho okolí litovalo, a tak se snaží svou nemoc tajit. Náhlá diagnóza však rozhýbe vztahy Adamových přátel. Jak to všechno dopadne, zjistíte ve středu v osm na Primě.

Zažila jste něco podobného? Souhlasíte s názorem, že ,,v nemoci i ve zdraví" pro chlapy tak úplně neplatí? Onemocněl váš partner? Jak jste se s touto situací vyrovnávala? Své názory a příběhy pište na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám