Hlavní obsah

Jsme vůbec normální? Kam se posunuly hranice běžných milostných praktik

Foto: Profimedia

Vzrušující sex se většinou už neodehrává v ložnici za zavřenými dveřmiFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připadáte si tak trochu divně, když vám partner sváže ruce a dostanete od něj malý výprask? Nemusíte. Rozpaky jdou totiž v dnešní době stranou. Zdá se, že málokdo je v milostném životě normální!

Článek

„Už dlouho sním o tom, že mě milenec na oko přepadne a znásilní, ale ještě jsem mu o tom neřekla ani slovo,“ krčí rameny čtyřiatřicetiletá Sára, která prý před nikým nechce vypadat jako „pošuk“.

„Rozhodně bych si nepřála, aby si o mně přítel myslel něco špatného, a tak to raději tajím,“ objasňuje čtenářka, která zaujímá postoj většiny. Se svými erotickými fantaziemi a sny se totiž mnoho lidí nesvěřuje. Patříte k nim? Pak možná pomůže, když nahlédnete pod pokličku jiným…

Všichni jsou něčím „postižení“

Nedávný kanadský průzkum uveřejněný v odborném časopise Journal of Sex Research odhalil, že téměř polovina z 1040 oslovených respondentů považuje svoje sexuální chování za nenormální a narušené.

„Ukazuje se, že některá z takzvaných tabu chování a jednání jsou vlastně docela běžná,“ komentuje situaci pro výše uvedený časopis Christian Joyal, profesor psychologie z univerzity v Montrealu s tím, že ankety se rozhodně nezúčastnili žádní devianti. „Ba naopak jsme se poprvé zaměřili na obecnou populaci,“ dodává vědec. Takže, chcete vědět, čím že se dnešní milenci baví?

Foto: Profimedia

Sadomasochistické hrátky jsou zcela běžné, jen se jimi každý hned nechlubí přátelůmFoto: Profimedia

Top 5 milostných hrátek

Voyeurismus: Každý druhý k němu tíhne. Sledování ostatních patří k obvyklým touhám, přičemž třetina lidí neváhá přejít k činům a v reálu sleduje intimní počínání nic netušících objektů. Divné? Nikoli. Podle českého sexuologa Petra Weisse je určitá sexuální zvědavost samozřejmě vlastní nám všem. Ale jen někteří vyloženě podléhají nutkání zacházet ještě dál.

Fetišismus: Zhruba čtvrtina respondentů přiznává, že se oddává fetišismu a poukazuje na vzrušení při pohledu na vysoké podpatky nebo hedvábný šátek. Prostě realita.

Exhibicionismus: 30 % lidí se přiznává k sexu na veřejnosti nebo v místě, kde je vysoká šance na přistižení. Teď v létě se čísla pravděpodobně ještě o dost zvýší.

Frotérismus: Zhruba čtvrtina respondentů se zabývá něčím, co se nazývá frotérismus. Prostě vás „zapne“ dotek nebo tření se o cizího člověka. (Ano, klidně třeba v tramvaji.) „Muži trpící touto poruchou předstírají, že se těla ženy dotýkají svým penisem náhodou a neúmyslně, nicméně tato činnost jim přináší vzrušení a nezřídka končí i ejakulací na šaty dotyčných objektů,“ popisuje sexuolog.

Masochismus: Téměř 20 % lidí pohlavně vzrušuje touha nebo fakt, že dominují situaci či jsou ponižování jinými – ve spojitosti se znehybňováním a ranami. Sexuolog Petr Weiss dokonce uvádí, že podle výzkumu mnoho mladých mužů více vzrušuje představa žen svázaných a trpících než kooperativních s usmívajících se.

Foto: Profimedia

Bavte se s partnerem o svých tajných snech, jinak se jejich naplnění nikdy nedočkáteFoto: Profimedia

Sexuologa pro všechny!?

I přesto, že se některá sexuální chování zdají být poměrně tradiční, společnost i zákony k nim nakloněny nejsou. Stále se hovoří o „úchylácích“, ačkoli rozumně uvažující odborníci vědí svoje.

Například již zmíněný Petr Weiss tvrdí, že ze sexuologického hlediska za normální lze považovat takové dobrovolné sexuální aktivity, které se odehrávají mezi psychosexuálně a somatosexuálně dostatečně zralými a pokrevně v přímé linii nespřízněnými partnery a jež nevedou k jejich psychickému nebo tělesnému poškození. Jinak to může být docela sranda.

Však ve skutečnosti výzkum odhaluje i to, že milenci, kteří se baví a zpestřují svůj sex, jsou šťastnější. „Pro méně než 10 % lidí je neobvyklé sexuální chování běžnou praxí, jinak se jedná spíš o okořenění milování,“ uzavírá Christian Joyal.

A kterou neobvyklost v posteli provozujete právě vy?

Načítám