Hlavní obsah

Jsou krásné, něžné a jsou to boxerky!

Foto: Mona Martinů

Že to ale holkám s boxerskými rukavicemi slušíFoto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Box! Svalnatí muži v ringu, levý hák, pravý hák, tvrdé údery, krev, sliny a pot. A jak do toho zapadají dvě úřednice České národní banky, jedna fyzioterapeutka a maminka na mateřské? Že by fanynky? Omyl, tyhle dámy to totiž s boxerskými rukavicemi taky slušně válejí!

Článek

Aerobic, jóga nebo nyní hodně módní zumba. To jsou typické „holčičí“ záležitosti, ale tyhle ženy hopsat v rytmu žhavé samby nejspíš nikdy neuvidíte. Jaroslava Filipovič (33), Katka Hrdinová (31), Katka Macháčková (36) a Jitka Pavlíková (29) se udržují v kondici díky boxu! A svorně tvrdí, že nic lepšího neexistuje!

Drsný sport? Nesmysl!

Když jsem tyhle krásné, mladé a usměvavé ženy viděla, v duchu mi hlavou proletělo jediné. Proboha, co je může bavit na tom, že do sebe vzájemně řežou?! A co ty monokly, modřiny a natržená obočí?! U mužů budiž, za určitých situací to může být možná i sexy, ale u ženy? Modré oko přece rozhodně nelze nazvat dokonalým make-upem?! Jenže prý je to všechno úplně jinak a já nejspíš neměla tolik sledovat film Rocky.

Foto: Mona Martinů

Katka Macháčková v civilu...Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

...a s druhou Katkou na tréninkuFoto: Mona Martinů

„Box nebolí, není to žádný krvavý sport, jak si spousta lidí myslí. Ty údery jsou jen tlak. Fotbal nebo hokej jsou mnohem drsnější,“ tvrdí mi úřednice Katka Hrdinová, jejímž dalším koníčkem je trapová střelba.

A její o dost vyšší kolegyně z České národní banky, matka dvou dětí Kateřina Macháčková vehementně přikyvuje. „Je to hodně náročné na fyzičku a na koordinaci pohybů, ale rozhodně to není tak drsné, jak to může vypadat. Na udržení kondičky je to ideální,“ říká.

„Já akorát na Káťu nedosáhnu, protože je moc vysoká. Tak ji tluču do břicha,“ směje se „malá“ Katka a rozhodně nevypadá, že by jí její chybějící centimetry nějak ubraly na bojovnosti.

Foto: Mona Martinů

Katka Hrdinová jako usměvavá úřednice...Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

...ale také nesmlouvavá boxerkaFoto: Mona Martinů

A podobně mluví i fyzioterapeutka Jitka Pavlíková a maminka čtyřměsíční holčičky Jaroslava Filipovič, která je jedinou ženskou členkou a zároveň hospodářkou Manažerské extraligy boxu.

Tip redakce:Jste poněkud klidnější typ a energii chcete uvolnit mírnějším způsobem? Co třeba jóga? Víme, která vás bude bavit !

Ženy ve světě mužů

Drsný nebo ne, pořád je box převážně záležitost mužů. A jak ti se asi tváří, když jim na jejich „posvátné území“ vstoupí žena? Nejsem si jistá, že bych to chtěla vidět. „Tak samozřejmě začátky byly náročné. Představte si, jak vstupujete do sálu plného chlapů, kteří míří zraky na vás a čekají, co z vás vypadne. A samozřejmě trousí poznámky typu ,aerobic se cvičí o patro níž',“ vzpomíná Katka Macháčková, která nyní spolu s druhou Katkou a Jitkou trénují v rámci sportovního klubu České národní banky. Partnery jim jsou jejich pracovní kolegové, kteří jsou prý hodní a rozhodně si z nich neutahují. Tedy alespoň ne moc.

Foto: Mona Martinů

Jitka pracuje jako fyzioterapeutka...Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

...ale svoje tělo posiluje boxemFoto: Mona Martinů

A co teprve drobounká blondýnka Jaroslava? „Tak v boxu jako takovém samozřejmě na muže nemám, ale třeba při kondičním tréninku nechápavě kroutí hlavou, když vidí, že udělám víc kliků než oni,“ říká hrdě.

Muži, nezlob, nebo poznáš můj biceps

Fajn. Takže box nebolí, je to normální zábava pro holky, chlapi si z nich moc legraci nedělají. A co jejich manželé? Těm se přece nemůže moc zamlouvat, že jejich něžné polovičky nejsou minimálně jednou týdně zas tak něžné. Ale zdá se, že jsem vážně mimo a tohle setkání se pro mě nese ve znamení neustálého údivu. „Můj muž je pro každou špatnost, takže jsme to vůbec neřešili,“ mávne rukou Jitka.

A stejně klidně jí přizvukuje i Jaroslava. „Na sem tam modřinku už si zvykl, a dokonce i chápe, že na někom si občas musím nové údery vyzkoušet. A tvrdí, že můj bicepsík budí respekt,“ směje se.

Foto: Mona Martinů

Jaroslava je milující maminka...Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

...když má boxerské rukavice, tak jí radši neodmlouvejteFoto: Mona Martinů

Poslední, koho se ptám, je Katka Macháčková, protože druhá Katka vdaná není a rozhodně se ze svých koníčků nemusí nikomu zpovídat. „Můj manžel to nejdřív musel zpracovat a je pravda, že zpočátku moc pochopení neměl, protože za tím viděl jen rozbité nosy a akce, kde to končí KO,“ dává mi naději, i když vím, že bude následovat věta začínající slovem „ale“. A taky že jo! „Ale podařilo se mi vysvětlit mu, že při trénincích o to nejde, takže mě respektuje. A alespoň nemusí mít strach z rány, protože ví, že se vybiju právě na tom pytli při tréninku,“ usmívá se Katka Macháčková.

Foto: Mona Martinů

Tréninky bývají náročné, ale to je to, co holky bavíFoto: Mona Martinů

Zdá se, že box je vážně i pro holky. Funguje prý na zpevnění postavy, zlepšení fyzičky, ale skvělý je na vybití negativní energie. Z tělocvičny prý odcházíte zpocené, vyčerpané, ale šťastné. Tak odcházím domů a přemýšlím, jestli ta zumba, na kterou se chystám večer, není zbytečně moc upjatá.

Tip redakce:Že pro vás box stejně není? Potřebujete trochu méně náročný způsob, jak například shodit přebytečná kila? Inspirujte se naší Blankou a podívejte se, jak vyzkoušela hubnutí tlakem a teplem.

Foto: Mona Martinů

Holky jsou pořád veselé, box je prý nabíjí energiíFoto: Mona Martinů

Tak co tomu říkáte? Nepořídíte si boxerské rukavice a nezkusíte to v ringu?

Reklama

Související témata:

Načítám