Hlavní obsah

Jste s partnerem jedna duše? Pozor, sex nebude stát za nic!

Foto: thinkstock

Jste ve vašem vztahu jedno tělo, jedna duše? To nemusí být pro sex ideální!Foto: thinkstock

Reklama

Jste jedna duše. Žijete spolu už léta, dokonale se znáte, máte stejný vkus, koníčky, názory, prostě se ve všem úžasně shodujete. Ale v posteli vám to příliš neklape. Proč? Možná jste si až moc blízcí!

Článek

Zní to divně, ale podle expertů přílišná intimita a propojenost milostnému životu moc nesvědčí. Jakkoli platí obecný názor, že čím jste si bližší, tím musí být váš sexuální život lepší, experti to odmítají. Je to prý přesně naopak!

Sex s dobrým kamarádem

Páry, které mají velmi blízký vztah a jsou na sebe dokonale duševně naladěni, prý mají horší sexuální život. Tedy jednoduše řečeno, jestliže jste s partnerem nejlepšími kamarády, je vaše vzájemná přitažlivost a sexuální chemie ve velkém ohrožení.

„Možná vaše srdce plesá, když vás partner popisuje jako svého nejlepšího přítele, ale může to být smrtící polibek pro váš sexuální život. Přátelství je samozřejmě základem každého pevného vztahu, ale ruku na srdce, opravdu vás vzrušuje představa milování s nejlepším kámošem,“ ptá se na stránkách deníku Daily Mail britská poradkyně v oblasti sexu a partnerských vztahů Tracey Cox.

Foto: thinkstock

Když jste si blízcí až příliš, vytrácí se tajemstvíFoto: thinkstock

Ta se přiklání k názoru jednoho z předních světových expertů na intimitu a přátelství v souvislosti se sexuální přitažlivostí Jackem Morinem. Podle něj je určitá odtažitost, nedostupnost a tajemnost výrazně erotičtější než dokonalé spojení dvou duší. „Musíte svého partnera vidět jako individualitu, jako člověka s vlastní osobností, ne jen jako přesnou polovinu vaší osobnosti, součást vás samých,“ vysvětluje Jakc Morin, autor knihy The Erotic Mind (Erotická mysl), která se právě tímto problémem zabývá.

Tracey Cox dokonce mluví i o tom, že právě na velké blízkosti může váš vztah pohořet. „Je to bohužel tak, většina lidí netouží po sexu se super kamarádem. Připadají si u toho trapně, jako kdyby se milovali s blízkým rodinným přítelem, je to vlastně takový incest,“ upřesňuje Tracey Cox.

Co s tím?

Chce to najít kompromis. Partnerství potřebuje blízkost a intimitu, ale jen v té správné míře. „Zdravý je stav, kdy jste si s partnerem emočně blízcí a propojení, ale zároveň respektujete, že jste dvě samostatné jednotky, dvě lidské bytosti, které nemusí vše dělat společně, mít vždy stejný názor a vždy spolu souhlasit. Není nutné se sloučit, ale spíše se doplňovat,“ radí Tracey Cox. Představte si skládačky puzzle. Neměli byste být dvěma zcela identickými dílky, ale těmi, co do sebe zapadají.

Foto: thinkstock

Nejlepší kamarád o vás ví často všechno. Polibek klidně, ale spát s ním každá nedokáže...Foto: thinkstock

„Zkuste od sebe prostě o malý krůček poodstoupit a ze svých dveří občas zamávat i někomu jinému než partnerovi. Ve chvíli, kdy najdete odvahu, více se zapojíte do dění v okolním světě, rozšíříte své zájmy, které provozujete jen sami, okamžitě začne narůstat vaše vzájemná přitažlivost a touha,“ upřesňuje Jack Morin.

Podle něj je ale nutné udělat to včas, příliš s tím neotálet. „Nikdy jsem nepoznal pár, který by byl schopen vrátit do své ložnice vášeň a chtíč poté, co o sobě ti dva, pět a více let nepřemýšlí jako o objektu touhy,“ dodává Jack Morin.

A co vy? Nejste si až moc blízcí?

Reklama

Načítám