Hlavní obsah

Co jíst proti mrtvici? Těchto 10 úžasných potravin pomáhá. A přidejte k nim radost ze života!

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Jak snížit riziko mrtvice? Rostoucí věk nebo dědičnost… To jsou rizikové faktory, které ovlivnit nemůžete. Existují ale celkem jednoduché úpravy životního stylu, které dokážou snížit pravděpodobnost, že cévní mozková příhoda postihne právě vás. Které potraviny se vyplatí zařadit do jídelníčku?

Článek

Cévní mozková příhoda, hovorově mrtvice, postihne na celém světě ročně asi 17 milionů lidí, v Česku je to zhruba 25 tisíc. Ti, kdo přežijí, se velice často potýkají s nepříjemnými následky, často s trvalou invaliditou. Proto je více než vhodné snižovat pravděpodobnost, že tato závažná kardiovaskulární komplikace člověka postihne. Snížit riziko mrtvice přitom dokáže i správně nastavený jídelníček.

Jaké jsou rizikové faktory mozkové mrtvice? Řadí se mezi ně především vysoký krevní tlak, zvýšená hladina cholesterolucukru v krvi. Tyto závažné zdravotní problémy dlouhodobě poškozují a oslabují cévy, a zvyšují tak nebezpečí tvorby krevních sraženin.

Mezi rizikové vlivy bývá zařazována i obezita. Ovšem lékařka Kateřina Cajthamlová, internistka, psychoterapeutka a propagátorka zdravého životního stylu s tím nesouhlasí: „Paradox obezity tvrdí, že lidé s BMI 32 až 35 žijí po 70. roce věku déle než lidé s BMI pod 22. A lépe snášejí operace a chronické choroby i medikaci – zejména jsou-li fit fat.“

Foto: metamorworks, Shutterstock.com

Riziko cévní mozkové příhody se rapidně zvyšuje s věkem, ale problémy se nevyhýbají ani mladým lidem. Proto je třeba myslet na mrtvici i v jejich případě a „nespoléhat se na mládí“Foto: metamorworks, Shutterstock.com

Potraviny snižující riziko mrtvice

Potraviny s protizánětlivými živinami udržují cévy průchodné, zlepšují jejich pružnost, pomáhají snižovat krevní tlak a také přispívají k normalizaci srážlivosti krve.

1. Listová zelenina

Špenát, kapusta, rukola, polníček a další zelené listy (ale třeba i červená řepa) mají vysoký obsah dusičnanů, které tělo přeměňuje na oxid dusnatý. Ten pomáhá uvolnit napětí v tepnách, podpořit průtok krve a snížit krevní tlak. Vitamin K zase pomáhá regulovat srážlivost krve.

2. Hořká čokoláda

Flavonoidy v čokoládě s 85% a vyšší složkou kakaa zlepšují biologickou dostupnost oxidu dusnatého a mohou tak mírně snižovat krevní tlak.

3. Citrusy

Pomeranče, mandarinkygrapefruity jsou bohaté na vitamin C, folát a draslík, které vynikají antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi. Obsahují také rozpustnou vlákninu snižující cholesterol.

4. Vlašské ořechy

Prospívají kardiovaskulárnímu systému: mají pozitivní vliv hodnotu škodlivého LDL cholesterolu, jsou bohaté na antioxidanty a obsahují omega-3 mastné kyseliny, které podporují zdraví srdce a snižují v těle zánětlivost.

5. Bílý jogurt

Vápník, draslík a probiotika, to jsou mikroživiny přispívající ke snížení krevního tlaku a k lepší lipidové rovnováze. A všechny je najdete v „obyčejném“ bílém jogurtu.

6. Avokádo

Na draslík je bohaté také avokádo, navíc dodá i mononenasycené tuky prospívající srdci.

7. Oves

Ovesné vločky jsou plné hořčíku, vitaminů skupiny B a antioxidantů, které chrání zdraví cév. Vláknina zase stabilizuje hladinu cukru v krvi.

8. Tučné ryby

Losos, sardinkymakrela jsou bohaté na EPA a DHA, omega-3 mastné kyseliny nezbytné pro zdraví srdce, mozku a očí. Společně dokážou stabilizovat srdeční rytmus, zlepšit lipidový profil a snížit lepivost krevních destiček, čímž snižují riziko vzniku krevních sraženin. Mohou pomoci snížit krevní tlak a cholesterol.

9. Zdroje rozpustné vlákniny

Zadržuje vodu a v trávicím traktu se mění na gel zpomalující trávení. Díky tomu rozpustná vláknina snižuje LDL cholesterol a pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi. Na rozpustnou vlákninu jsou bohatá jablka, meruňky, fíky, hrušky, mrkev, brokolice, čekanka, rajská jablíčka nebo sladké brambory.

10. Luštěniny

Fazole, cizrna, hrách, čočka, sója a luštěniny obecně jsou bohaté jak na rostlinné bílkoviny, tak na rozpustnou vlákninu.

Berte život jako celek

Je důležité dívat se na životní styl jako na celek. K tomu, aby strava posloužila jako prevence vzniku mrtvice, je nutné, aby byl jídelníček založený na konzumaci nutričně hodnotných potravin. „Dále je důležité, aby den sestával ze střídání pohybu a odpočinku, byl plný pohody a radosti ze života. Vyhýbejte se kouření, alkoholu, drogám, ale i hněvu, závisti a vztahům, kde jste manipulováni. A v noci spěte klidně alespoň osm hodin,“ uzavírá Kateřina Cajthamlová.

Načítám