Článek
Cévní mozková příhoda, hovorově mrtvice, postihne na celém světě ročně asi 17 milionů lidí, v Česku je to zhruba 25 tisíc. Ti, kdo přežijí, se velice často potýkají s nepříjemnými následky, často s trvalou invaliditou. Proto je více než vhodné snižovat pravděpodobnost, že tato závažná kardiovaskulární komplikace člověka postihne. Snížit riziko mrtvice přitom dokáže i správně nastavený jídelníček.
Jaké jsou rizikové faktory mozkové mrtvice? Řadí se mezi ně především vysoký krevní tlak, zvýšená hladina cholesterolu a cukru v krvi. Tyto závažné zdravotní problémy dlouhodobě poškozují a oslabují cévy, a zvyšují tak nebezpečí tvorby krevních sraženin.
Mezi rizikové vlivy bývá zařazována i obezita. Ovšem lékařka Kateřina Cajthamlová, internistka, psychoterapeutka a propagátorka zdravého životního stylu s tím nesouhlasí: „Paradox obezity tvrdí, že lidé s BMI 32 až 35 žijí po 70. roce věku déle než lidé s BMI pod 22. A lépe snášejí operace a chronické choroby i medikaci – zejména jsou-li fit fat.“

Riziko cévní mozkové příhody se rapidně zvyšuje s věkem, ale problémy se nevyhýbají ani mladým lidem. Proto je třeba myslet na mrtvici i v jejich případě a „nespoléhat se na mládí“Foto: metamorworks, Shutterstock.com
Potraviny snižující riziko mrtvice
Potraviny s protizánětlivými živinami udržují cévy průchodné, zlepšují jejich pružnost, pomáhají snižovat krevní tlak a také přispívají k normalizaci srážlivosti krve.
1. Listová zelenina
Špenát, kapusta, rukola, polníček a další zelené listy (ale třeba i červená řepa) mají vysoký obsah dusičnanů, které tělo přeměňuje na oxid dusnatý. Ten pomáhá uvolnit napětí v tepnách, podpořit průtok krve a snížit krevní tlak. Vitamin K zase pomáhá regulovat srážlivost krve.
2. Hořká čokoláda
Flavonoidy v čokoládě s 85% a vyšší složkou kakaa zlepšují biologickou dostupnost oxidu dusnatého a mohou tak mírně snižovat krevní tlak.
3. Citrusy
Pomeranče, mandarinky a grapefruity jsou bohaté na vitamin C, folát a draslík, které vynikají antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi. Obsahují také rozpustnou vlákninu snižující cholesterol.
4. Vlašské ořechy
Prospívají kardiovaskulárnímu systému: mají pozitivní vliv hodnotu škodlivého LDL cholesterolu, jsou bohaté na antioxidanty a obsahují omega-3 mastné kyseliny, které podporují zdraví srdce a snižují v těle zánětlivost.
5. Bílý jogurt
Vápník, draslík a probiotika, to jsou mikroživiny přispívající ke snížení krevního tlaku a k lepší lipidové rovnováze. A všechny je najdete v „obyčejném“ bílém jogurtu.
6. Avokádo
Na draslík je bohaté také avokádo, navíc dodá i mononenasycené tuky prospívající srdci.
7. Oves
Ovesné vločky jsou plné hořčíku, vitaminů skupiny B a antioxidantů, které chrání zdraví cév. Vláknina zase stabilizuje hladinu cukru v krvi.
8. Tučné ryby
Losos, sardinky a makrela jsou bohaté na EPA a DHA, omega-3 mastné kyseliny nezbytné pro zdraví srdce, mozku a očí. Společně dokážou stabilizovat srdeční rytmus, zlepšit lipidový profil a snížit lepivost krevních destiček, čímž snižují riziko vzniku krevních sraženin. Mohou pomoci snížit krevní tlak a cholesterol.
9. Zdroje rozpustné vlákniny
Zadržuje vodu a v trávicím traktu se mění na gel zpomalující trávení. Díky tomu rozpustná vláknina snižuje LDL cholesterol a pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi. Na rozpustnou vlákninu jsou bohatá jablka, meruňky, fíky, hrušky, mrkev, brokolice, čekanka, rajská jablíčka nebo sladké brambory.
10. Luštěniny
Fazole, cizrna, hrách, čočka, sója a luštěniny obecně jsou bohaté jak na rostlinné bílkoviny, tak na rozpustnou vlákninu.
Berte život jako celek
Je důležité dívat se na životní styl jako na celek. K tomu, aby strava posloužila jako prevence vzniku mrtvice, je nutné, aby byl jídelníček založený na konzumaci nutričně hodnotných potravin. „Dále je důležité, aby den sestával ze střídání pohybu a odpočinku, byl plný pohody a radosti ze života. Vyhýbejte se kouření, alkoholu, drogám, ale i hněvu, závisti a vztahům, kde jste manipulováni. A v noci spěte klidně alespoň osm hodin,“ uzavírá Kateřina Cajthamlová.













