Hlavní obsah

Jste zdraví? Prozradí vás ústa!

Foto: Philips.cz

Chcete být fit? Čistěte si správně zuby a nejezte sladké, vysvětluje letošní ročník Světového dne ústního zdravíFoto: Philips.cz

Letošní ročník Světového dne ústního zdraví vysvětluje, jak ústní hygiena ovlivňuje celkové zdraví.

Článek

Nemoci zubů a dásní mají mnoho podob, přičemž těmi nejčastějšími jsou zubní kazy, záněty dásní a parodontitida. Pokud je správně neošetříte, mohou negativně ovlivnit celé vaše tělo. To je hlavní zprávou letošního ročníku Světového dne ústního zdraví, který každoročně připadá na 20. března. Cukrovka, srdeční onemocnění, respirační choroby a některé typy rakoviny – všechny tyto závažné nemoci mají přímou souvislost s onemocněním dutiny ústní. Přitom podle odborníků máte většinu trumfů ve svých rukou: zaprvé stačí, když budete jíst vyváženou stravu bez nadbytečné konzumace sladkostí, sladkého pečiva, rychlého občerstvení a limonád. Právě tyhle oblíbené pochoutky jsou hlavními rizikovými faktory vzniku zubního kazu a způsobují i další výše zmíněné závažné choroby. Odborníci zároveň doporučují vyhnout se tabáku v jakékoliv formě a alkoholu.

Foto: Philips.cz

Sonický kartáček Philips Sonicare DiamondClean Smart nabízí šetrnou péči o zuby, dásně a jazyk v jednomFoto: Philips.cz

Čistěte důkladně

Posledním, ale stejně důležitým doporučením, je pravidelné čištění zubů a mezizubních prostor. Pokud si zuby nebudete pečlivě čistit, dáte šanci zubnímu plaku, hlavnímu viníku kazu, zánětu dásní a parodontitidy. Mimochodem, dlouhodobý zánět dásní může vést nejen ke ztrátě zubů, ale i k cukrovce a srdečním chorobám. Odborníci doporučují čistit zuby dvakrát denně, a to tak dlouho, dokud nebudou dokonale hladké. Důležitý je nácvik správné techniky, s čímž vám pomůže dentální hygienistka. A pokud si nemůžete vyčistit zuby po jídle, sáhněte alespoň po žvýkačce bez cukru nebo ústní vodě. Zapomínat byste samozřejmě neměli ani na pravidelné večerní čištění mezizubních prostor a půlroční preventivní prohlídky u svého zubního lékaře a péči dentální hygienistky.

Foto: Philips.cz

Philips Sonicare DiamondClean Smart upozorňuje na chyby při čištění: nadměrný tlak nebo zapomínání na vnitřní plošky zubůFoto: Philips.cz

Kartáček, který čistí za vás

Jestliže máte stále pochybnosti, zda si zuby čistíte správně, tedy že máte správnou techniku i kartáček a nevynecháváte žádná místa, zkuste převratnou novinku, se kterou už pochybovat nebudete: sonický kartáček Philips Sonicare DiamondClean Smart. Senzory v kartáčku, který se dá propojit s mobilní aplikací, vás upozorní, která místa čistíte málo, že kartáčkem na zuby příliš tlačíte nebo že jste zapomněli třeba na některé konkrétní vnitřní plošky zubů. V bezplatné aplikaci Philips Sonicare také můžete sledovat detailní 3D mapu svých úst a podle návodu dovést čištění k dokonalosti. V balení najdete 4 hlavice (pro co nejlepší vyčištění zubů, pro zdravé dásně, pro odstranění pigmentových skvrn a pro vyčištění jazyka), elegantní nabíjecí sklenici a nabíjecí cestovní pouzdro. Více na www.philips.cz/sonicare.

Foto: Philips.cz

Elegantní nabíjecí sklenici a nabíjecí cestovní pouzdro ke kartáčku oceníte doma i na cestáchFoto: Philips.cz

Načítám