Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Rádi v kuchyni experimentujete? Objevte i slaný karamel, oblíbenou přísadu cukrářů. Na chlebíčku nemá chybu!

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 chlebíček
Těsto
  • 125 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 40 g kakaa
  • 1 ks vejce
  • 120 ml tmavého piva
  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Poleva
  • 25 g cukru krupice
  • 1 lžíce másla
  • 50 ml smetany na vaření 12%
  • 100 g cukru moučka
  • 1/4 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Změklé máslo utřete s oběma cukry, špetkou soli a kakaem. Do směsi zašlehejte vajíčko a pivo, přidejte mouku s kypřicím práškem a pořádně promíchejte.

02.

Do vymazané a vysypané formy (jestli máte silikonovou, tento krok vám odpadne) na chlebíček rozetřete těsto a pečte asi půl hodiny.

03.

Krupicový cukr na polevu rozpusťte na mírném ohni na karamel (nemíchejte, jen rendlíkem občas zatřeste), sundejte a přidejte asi čtvrt lžičky soli, máslo a smetanu. Vraťte na oheň a za stálého míchání nechte rozpustit na hladký sirup. Podle chuti a požadované konzistence přidejte moučkový cukr a hotovou polevou přelejte vychladlý koláč.

Energetická hodnota celkem pro 1 chlebíček
Energie12 388,97 kJ
Bílkoviny38,7 g
Tuky133,18 g
Sacharidy398,51 g
Sůl2,82 g
SAFA66,99 g
Vláknina17,41 g
Cukry242,81 g
Související témata:

Načítám