Článek
Je to klasika, na kterou jsou mnozí zvyklí – trouba má své místo pod varnou deskou. Jenže stále častěji se setkáte s kuchyněmi, kde je umístěna v úrovni očí, a nad ní bývá ještě mikrovlnka. Proč mnozí preferují toto řešení? Je jen zajímavé, nebo i praktické? Víme to!
Výška má jen samé výhody
Trouby umístěné do výšky očí mají spoustu výhod, které je činí praktičtější a bezpečnější. V první řadě jde o pohodlí. Výrobci kuchyní mají dnes k dispozici velkou škálu vysokých skříněk na trouby, a tak je mohou umístit přesně podle vašich potřeb, a především na základě výšky postavy. „Nejlepší je taková poloha, kde při otevření dvířek dokážete pohodlně umístit a vyjmout plech s pokrmem, aniž byste se museli zbytečně předklánět, nebo naopak stoupat si na špičky, protože do trouby nevidíte,“ popisuje Martin Novotný ze společnosti Electrolux. S oběma nohama na zemi se horký pekáč samozřejmě lépe drží.
Toto umístění je výhodné i do domácností s malými dětmi. „I když mají některé modely trub dětský zámek nebo po zapnutí nejde trouba otevřít, nikdy nevíte, co malé dítě napadne. Ve výšce však na ni nedosáhnou, poroto se nemusíte bát, že ji otevřou a popálí se,“ dodává Martin Novotný.
Když máte troubu ve výšce očí, šetříte i čas díky přehlednosti ovládacích funkcí. „U trouby ve výšce nemusíte pracně studovat a hledat ovládací tlačítka, máte je před očima. Stejně tak budete snadno kontrolovat průběh pečení, kdykoli půjdete kolem, protože do trouby dobře uvidíte,“ předkládá další plusy Eva Kučmášová z Whirlpoolu.
A nevýhody? Zdá se, že žádné nejsou. Vždyť i my jsme se při rekonstrukci redakční kuchyně přiklonili k tomuto řešení! Článek o proměně najdete ZDE!
Proč zvolit klasické umístění do linky?
I když umístění ve výšce má jen výhody, mnozí stále dávají přednost klasice – tedy troubě umístěné pod pracovní deskou. Důvod? „Jde o věc zvyku, a především o vhodné řešení, když někomu doslouží stará trouba a kupuje novou; pak je jednodušší vyměnit kus za kus a nikdo kvůli tomu nebude předělávat kuchyň,“ říká Eva Kučmášová. Totéž platí pro klasické volně stojící sporáky, tedy troubu spojenou s varnou deskou. Takové sporáky se stále vyrábějí, a to jak v klasické, tak modernější nerezové verzi. Kvalitnější a úspornější jsou i toruby v nich, které snesou srovnání se samostanými přístroji.
Pokud si ale koupíte kvalitní samostatnou troubu a dáte ji pod linku, při rekonstrukci ji můžete nechat instalovat i do výšky očí. Vždy jde o jeden typ. Rozhodně v obchodech nenajdete druh trub pod pracovní desku a jiný trub do výšky. Parametry jsou stejné, roli zde spíš hraje design. V komínovém uspořádání se nad klasickou pečicí troubu dává i mikrovlnka a vypadá hezky, když mají obě stejný design.
Co ještě rozhoduje?
Zvyk a také dispozice kuchyně – to jsou dvě hlavní kritéria, která rozhodují o umístění trouby v kuchyni. „Záleží na rozměru a uspořádání kuchyně, zda se sem vejde vysoká skříň vhodná pro troubu umístěnou ve výšce,“ říká Tomáš Vlček z firmy Hanák Fórum a připomíná, že v mnoha případech to možné není. Pak si majitelé musí vystačit s troubou instalovanou pod varnou deskou. Tu lze nahradit i levnějším vestavným sporákem.
Další informace o tom, jak vybírat troubu, najdete v článku Trouba: Která umí péct nejlépe? A kterému řešení dáváte přednost vy?